Rådet udtalte 24. august 2020:
Rådet har gjort brug af sagkyndig bistand til brug for besvarelse af spørgsmålene A-C.
Spørgsmål 1:
Såfremt ovennævnte lægges til grund, har grisen derved været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?
Svar ad 1:
Det fremgår af anmeldelse af 6. december 2019, at embedsdyrlægen ved den kødkontrolmæssige undersøgelse af slagtekroppen efter slagtningen på slagteriet observerede følgende: ”Slagtekroppen havde mindst 4 slagmærker, som var placeret midt på ryggen, jf. bilag 2, fotos nr. 1 og 2. Slagmærkerne havde en bredde på ca. 2,5 cm og varierede i længde fra 10 cm til 20 cm, jf. bilag 2, fotos nr. 3 og 4. Slagmærkerne havde forårsaget synlige blødninger i underhuden, spæklaget og muskulaturen, jf. bilag 2, foto nr. 5.”
Materiale fra slagtesvinet blev sendt til patoanatomisk undersøgelse på Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, KU SUND, der fandt følgende:
”Præparaterne målte ca. 60 x 18 cm og 65 x 17 cm. Ved inspektion af præparaterne fandtes ensartede forandringer i form af flere blødninger i huden, der stedvist overlappede hinanden. Blødningerne havde overvejende såkaldt togskinnekonfiguration, hvor blødningerne var parallelle med en opklaring imellem. Længden på blødningerne varierede fra ca. 14,5 til 23,5 cm og bredden varierede fra ca. 2,5 cm til 2,7 cm. Opklaringen mellem blødningerne varierede i bredden fra ca. 1,0 til 1,5 cm.
Ved gennemskæring af læsionerne fandtes disse stedvis at strække sig ned i underhuden og muskulaturen.
Der blev udtaget væv fra repræsentative områder af læsionerne til histologisk undersøgelse. Ved den histologiske undersøgelse af underhuden fandtes blødning og infiltration med neutrofile granulocytter og enkelte makrofager. I den underliggende muskulatur fandtes nekrotiske muskelfibre, hvoraf flere var infiltreret med neutrofile granulocytter og makrofager.
Læsionerne i huden og den underliggende muskulatur er forenelige med at være opstået efter stumpt traume påført af et menneske, og vurderes at have en alder på ikke under ca. 6 timer i forhold til aflivningstidspunktet.”
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Lægges ovennævnte til grund, finder Rådet, at slagtesvinet med leverandør nr. …, ved at være påført 4 slag på ryggen medførende blødninger i huden og den underliggende muskulatur, har været udsat for betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets behov.
Rådet finder, at slagtesvinet har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyreværnslovens §§ 1 og 2.
Spørgsmål 2:
Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, bedes disse ligeledes anført i Rådets svar.
Svar ad 2:
Rådet har ikke yderligere bemærkninger.
Spørgsmål A:
Det fremgår af sagens bilag 1-11, at slaglæsionen vurderes at have en alder på ’’ikke under ca. 6 timer”.
Kan det med overvejende sikkerhed udelukkes, at slaglæsionen er opstået:
- 2 timer før aflivningstidspunktet?
- 3 timer før aflivningstidspunktet?
- 4 timer før aflivningstidspunktet?
- 5 timer før aflivningstidspunktet?
Svar ad A:
Det kan med overvejende sikkerhed udelukkes, at slaglæsionerne er opstået 2, 3 og 4 timer før slagtetidspunktet.
Det kan derimod ikke med overvejende sikkerhed udelukkes, at slaglæsionerne kunne være opstået 5 timer før slagtetidspunktet.
Til bestemmelse af slaglæsioners alder anvendes blandt andet fordelingen af infiltrerende inflammationsceller i det ødelagte væv samt disses lokalisation i vævet. Hos det pågældende slagtesvin fandtes de mest udtalte forandringer i den ødelagte muskulatur. Her var infiltrationen af inflammationsceller domineret af makrofager, hvorfor alderen ikke kan være under 4 timer, da disse først optræder 4 timer efter traumet. Udover selve tilstedeværelsen af inflammationsceller, er det væsentligt for aldersbedømmelsen, hvor i vævet inflammationscellerne er lokaliseret. Hos det aktuelle slagtesvin fandtes inflammationscellerne helt overvejende lokaliseret intracellulært i de ødelagte muskelceller. Da adskillige af de ødelagte muskelceller fandtes massivt infiltrerede (intracellulært) med inflammationsceller med dominans af makrofager, vurderes skade til at være ca. 6 timer gammel, da svinet blev slagtet.
Spørgsmål B:
Ud fra de beskrevne fund ved den histologiske undersøgelse af underhuden og den underliggende muskulatur i bilag 1-11, kan fundene da med overvejende sikkerhed placeres i et af intervallerne i tabel 4 i artiklen Forensisk Veterinærpatologi skrevet af Henrik Elvang Jensen m.fl.?
Svar ad B:
På baggrund af forandringerne i underhuden og underliggende muskulatur i det aktuelle slagtesvin, kan læsionerne ift. tabel 4 beskrevet i Dansk Veterinærtidsskrift (04, 2018, 28-37) med overvejende sikkerhed placeres i intervallet 4-10 timer.
Spørgsmål C:
Hvilke kliniske fund gør, at aldersbestemmelsen af slaglæsionen i bilag 1-11 ikke som i andre fortilfælde aldersbestemmes i tidsintervaller?
Svar ad C:
Rådet skal indledningsvis bemærke, at der ofte ikke gøres kliniske fund ved slagmærker hos svin, da disses tilstedeværelse først afsløres efter aflivning og slagtemæssig behandling. Rådet tolker derfor spørgsmålet således, at der spørges til hvilke patologiske forandringer der gør, at aldersbestemmelsen af slaglæsionen i bilag 1-11 ikke som i andre fortilfælde aldersbestemmes i tidsintervaller.
Ved alle forensiske undersøgelser, herunder slagskader, vurderes alle de i læsionerne forekommende forandringer, hvilket, ud over tilstedeværelsen af forskellige typer af inflammationsceller, disses antal og relative fordeling og lokalisation, også omfatter reaktioner i blodkar, indhold i kapillærer, graden af ødem mm. Derfor vil der ikke i alle tilfælde, hvilket heller ikke er gældende for alle andre fortilfælde af slaglæsioner, angives en aldersbestemmelse i intervaller.
Afgørelse:
Påtaleopgivelse, jf. retsplejelovens § 721, stk. 1, nr. 2. Anklagemyndigheden fandt ikke, at tiltalte ville blive fundet skyldig, da efterforskningen ikke havde kunnet afklare, hvem der havde påført slagmærkerne.