Dyrlæges behandling af kat i fødsel med formodet for stort foster

2015-32-017-00002

En ejer kom til et dyrehospital i nattevagten. Katten havde forinden født 3 killinger, men kunne ikke føde det sidste foster, der var meget stort og sad fastkilet i fødselsgangen. Katten havde, ifølge ejeren, urineret normalt efter fødslen af den sidste killing og havde haft afføring i forbindelse med presseveer ved forsøg på at føde den fastkilede killing.

Inden der kunne foretages anæstesi og røntgenundersøgelse, skulle der tilkaldes assisterende personale i form af en veterinærsygeplejerske. Ved røntgenundersøgelsen forud for kejsersnittet kunne dyrlægen konstatere, at kattens blære var moderart fyldt. Under kejsersnittet konstaterede dyrlægen, at blæren var belastet, idet blærevæggen havde en lettere rød/lilla farve. Dyrlægen kunne ikke manuelt tømme blæren efter forløsning af killingen, hvorfor der blev udført cystocentese, og 120 ml. urin blev evakueret.

Efterfølgende var katten ikke i stand til hverken at urinere, defækere eller hoppe op på stole, senge m.v. Det var nødvendigt, at få kattens blære tømt dagligt via kateter. Tarmen tømtes ved brug af klyx hver anden dag. Efter nogle uger kunne den urinere og defækere normalt.

Ejer klagede over dyrlægens behandling. Man fandt, at der ikke var ageret hurtigt nok på dyrehospitalet.