Kvie sad fast i hegn og lå i 2 dage uden adgang til vand og foder - øvrige udegående dyr havde ikke adgang til foder, vand og ly/læ

2016-32-0151-00051

Forhold 1:

Nordsjællands Politi modtog i juni 2015 en anmeldelse om, at en kvie havde siddet fast i et hegn i flere dage uden adgang til vand og foder. En dyrlæge fandt at kvien var dehydreret og lammet fra midt på ryggen og ned, hvilket han vurderede stammede fra opspring fra tyrene på folden. Kvien blev aflivet.

Ejer oplyste, at han havde 13 kreaturer som hobby, som blev tilset og talt daglig, men at han jo måtte have talt forkert.

Forhold 2:

Nordsjællands Politi modtog i januar 2016 to anmeldelser om vanrøgt af kreaturerne i besætningen, der ikke havde adgang til ly og læ, men stod og brølede tæt sammen på marken. De fik ikke tildelt foder og vand.

Ved besætningsbesøg blev det konstateret, at dyrene ikke havde adgang til tørt strøet leje, idet bundlaget i laden og adgangsvejen var knoldet og stivfrossen mudder iblandet gødning med dybe, frosne aftryk af klove/ben. Der lå hegnstråd på tværs i åbningen til laden, der var delvist frosset fast. Det frosne underlag i laden og adgangsvejen var ufremkommelig og udgjorde risiko for tilskadekomst.

Dyrene havde ikke adgang til vand. De opsatte murerbaljer var tomme, fulde af isklumper eller lå med bunden i vejret.

En dyrlæge vurderede, at dyrene virkede apatiske, stod med ludende hoveder og at de var tørstige, da de slikkede/åd af sneen. Dyrene fandtes i foderstand under middel til middel. En ko og en yngre kvie vurderedes meget tynde, og kvien ikke egnet til at gå ude hele døgnet.

Ejer oplyste, at dyrene fik ca. en halv balle wraphø dagligt, og at han vandede dyrene dagligt med spand og vand fra stuehuset. Ejer oplyste endvidere, at der ikke blev strøet i laden, da dyrene alligevel ikke gik derind.