2018-24-0155-00006

Mink transporteret på åben ladvogn

02-10-2018

Skrivelse af 20. juni 2018 fra Midt- og Vestjyllands Politi (4100-89110-00033-18).
Mink i trådbure blev transporteret på åben ladvogn på en dag med temperaturer på 5-6 grader. Burene var stablet i op til fem lag på ladet og var ikke afskærmet tilstrækkeligt mod vejr og vind.

Rådet udtalte 2. oktober 2018:

Af politiets fremsendelsesbrev fremgår, at politiet modtog en anmeldelse om, at nogle mink blev transporteret på en åben ladvogn i trådbure, der ikke var sikret mod vind og vejrlig.

Spørgsmål 1:

Såfremt ovennævnte lægges til grund, har minkene ved at blive transporteret på den beskrevne måde, og som det ses af fotoet, derved været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?

Svar ad 1:

Det fremgår af sagsakterne og det medsendte foto, at en person d. 16. februar 2018 ved 13-tiden kørte på motorvejen og transporterede mink i trådbure på vognens åbne lad.

Af det medfølgende foto fremgår, at minkene stod i transportminkbure tæt ved siden af hinanden på ladet, og at burene var stablet ovenpå hinanden i op til 5 lag. Der var ingen afskærmning på siderne af burene eller bagud. Dog var der noget pap ovenpå nogle af burene. Det kunne ikke afgøres, om der var fast bund i burene. Nogle af burene stod ikke helt lige, men hældte forud eller bagud. Burene var sikret på ladet med båndstrammere.

Det fremgår endvidere, at temperaturen den pågældende dag var 5-6 grader.

Lægges ovennævnte til grund, finder Rådet, at ved at være læsset på en åben ladvogn og transporteret via motorvej ved temperaturer på 5-6 grader uden overdækning med presenning eller lignende effektiv beskyttelse mod vejr og vind, har mindst de yderste mink på vognen, grundet transportbetinget chillfaktor, været udsat for nedkøling, og derved for betydelig grad af lidelse, angst og væsentlig ulempe.

Rådet vil karakterisere forholdet som uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens § 1.

Spørgsmål 2:

Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger?

Svar ad 2:

Nej.

Afgørelse:

Tiltalt for overtrædelse af Dyreværnslovens § 28, stk. 1, jf. stk. 7, og stk. 9, jf. § 1, jf. bekendtgørelse nr. 1729 af 21. december 2006 om beskyttelse af dyr under transport § 35, stk. 1, nr. 3, jf. § 26, ved som fører af varebil i forbindelse med udøvelse af erhverv, at have transporteret levende mink i bure på vare­bilens åbne lad uden overdækning med presenning eller lignende effektiv beskyttelse mod vejr og vind, og hvorved i hvert fald de yderste mink har været udsat for nedkøling og uforsvarlig behandling, og ikke er blevet beskyttet bedst muligt mod lidelse, angst og væsentlig ulempe.

Afgjort ved bødeforelæg på 13.000 kr.