2018-24-0152-00221

”Ballongris” utrivelig, nedstemt og afmagret

20-02-2019

Skrivelse af 16. november 2018 fra Midt- og Vestjyllands Politi (4100-89110-00028-18).
Ved et kontrolbesøg fandtes en ”ballongris” på ca. 35 kg. Grisen var sorteret fra i en sti med en lav belægning. Grisen var nedstemt, meget afmagret og utrivelig. Ejer valgte at aflive grisen. Driftslederen erkendte forholdet.

Rådet udtalte 20. februar 2019:

Spørgsmål 1:

Har slagtesvinet under opholdet i besætningen da været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?

Svar ad 1:

Det fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 5. marts 2018, at der ved besøget d. 31. januar 2018 fandtes ” … en såkaldt "ballongris”, ca. 35 kg. Den var sorteret fra til en sti med lav belægning - dog uden blødt leje. Grisen virkede nedstemt (video 1 og 2). Grisen havde en voldsom udspilet bug og var meget afmagret (skarprygget). Desuden så den langhåret ud og havde "for store ører” som tegn på, at selve kroppen ikke har vokset i længere tid (foto 1 samt video 1 og 2). Status efter endetarmsprolaps… Da grisen er meget afmagret og utrivelig, vurderes det, at lidelsen har stået på i mindst 3 uger.” Slagtesvinet blev aflivet.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.

Lægges ovennævnte og det medsendte billedmateriale til grund, finder Rådet, at slagtesvinets situation for længst skulle have været afhjulpet. Ved ikke at være opstaldet i sufficient indrettet sygesti og tilset af dyrlæge samt løbende vurderet/behandlet eller aflivet, således at det ved besøget fremstod med betydeligt forstørret bugomfang, afmagret, utrivelig og nedstemt, i en tilstand hvor det for længst burde have været aflivet, har svinet herved under det lange sygdomsforløb været udsat for en høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.

Rådet finder, at slagtesvinet har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 1.

Spørgsmål 2:

Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger?

Svar ad 2:

Nej.

Afgørelse:

Tiltalte driftsleder:
Påtalen mod tiltalte driftsleder blev opgivet med den begrundelse, at der ikke kunne rejses selvstændigt ansvar mod den sigtede som ansat. Afgørelsen blev truffet efter reglerne i retsplejelovens § 721, stk. 1, nr. 2. (opgive sigtelse).

Tiltalte besætningsejer:
Sagen blev afgjort med en bøde på 25.000 kr. til besætningsejer.