2019-24-0152-00153

Slagtegris med sår på stort brok - transporteret separeret fra de andre dyr

16-04-2020

Skrivelse af 18. oktober 2019 fra Nordjyllands Politi (5100-89121-00007-19).
En slagtegris med stort slidsår på bunden af et stort brok blev transporteret levende til slagteriet. Dyret var separeret fra de andre dyr under transporten. Ejeren oplyste, at han i samråd med chaufføren havde vurderet, at den var egnet til transport. Han havde ikke kunnet se, at den havde et sår på bunden af brokket.

Rådet udtalte 16. april 2020:

Spørgsmål 1:

Finder Rådet at besætningsejer eller dennes ansatte, ved at lade svinet gå i besætningen i flere uger med beskrevne lidelse, uden at give dyret en passende behandling eller lade det aflive, derved har undladt at behandle dyret omsorgsfuldt og udsat slagtesvinet for unødig smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald derved har udsat slagtesvinet for uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling.

Svar ad 1:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 28. maj 2019:

”Ved den kliniske undersøgelse af det levende dyr kunne det konstateres, at dyret var af normal huld og alment upåvirket.

Dyret havde en broksæk omkring navleregionen, som målte ca. 15 cm i bredden, jf. foto nr. 5. Ved undersøgelsen af brokket blev dyret uroligt/afvigende, hvorfor det var svært at komme til at palpere/berøre brokket for ømhed og reponerbarhed (om tar­mene kunne skubbes tilbage ind i bughulen).

På broksækkens underside fandtes et slidsår, jf. foto nr. 2 og 4 i bilag 2, som målte 9- 10 cm på længste led og 5-6 cm på bredeste led. Se foto nr. 6 og 7 i bilag 2…

Ved undersøgelsen efter den slagtemæssige behandling af slagtekroppen fandtes et regulært navlebrok indeholdende tarme. Der var ingen indeklemning af tarme eller tegn på adhærencedannelse mellem broksækken og tarmene.

Ved nærmere undersøgelse af det afskårne præparat…  På indvendige side af broksækken fandtes adhærencedannelse af koaguleret porøst væv samt bindevævsdannelse (arvæv) i om­rådet ved slidsåret. Se foto nr. 12 og 13 i bilag 2…”.

Af Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskabs skrivelse af 27. september 2019 fremgår følgende:

”Hudstykke fra bugen:

Ved inspektion af præparatet fandtes en cirkulær udposning med en højde på op til ca. 9 cm og en diameter på ca. 14 cm. Udposningen fandtes i relation til fire dievorter, hvorfor udposningen udsprang fra bugvæggens midtlinje. Ved modtagelsen var der gjort et indsnit ca. midt på udposningen. Deklivt på udposningen fandtes en ulcerati­on, hvorpå indsnittet gik igennem, således at ulcerationen var delt i to. Ulcerationen målte ca. 7 x 5 cm på den ene side af indsnittet og ca. 2,5 x 1,5 cm på den anden side af indsnittet. Under ulcerationen fandtes granulationsvæv med en tykkelse på op til ca. 0,5 cm samt bindevæv med en tykkelse på op til ca. 0,5 cm.

På den indvendige side af præparatet fandtes en brokring med en diameter på ca. 4 cm. Ved inspektion af udposningen fandtes denne at bestå af en broksæk indeholden­de et stykke oment adhæreret til broksækken.

På baggrund af ovenstående fund kan det konkluderes, at udposningen på bugvæggen er sæde for et umbilkalt hernie (navlebrok) og en ulceration på dettes ventrale overfla­de. Baseret på mængden af granulationsvæv og bindevæv vurderes ulcerationen på udposningens overflade at have en alder på flere uger.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.

Rådet finder, at svin med store brok eller brok med begyndende sårdannelse straks skal flyttes til sygesti med et tykt lag strøelse og lav belægning. Her skal de løbende underkastes omhyggelig vurdering ved de daglige tilsyn. Såfremt tilstanden ikke forbedres, skal dyrene tilses af en dyrlæge og behandles eller aflives.

Lægges ovennævnte samt vedlagte foto til grund, finder Rådet, at slagtesvinets tilstand har været tydelig og let erkendelig ved de daglige tilsyn, og at dets situation for længst skulle have været afhjulpet og løbende være blevet underlagt omhyggelig vurdering og rettidig indgriben, inden lidelsen fik det ovenfor beskrevne omfang. Svinet har under opholdet i besætningen været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det ikke er behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets behov.

Rådet finder, at svinet i besætningen har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 1.

Spørgsmål 2:

Finder rådet at besætningsejer, dennes ansatte eller transportvirksomheden og dennes chauffør derved har undladt at behandle dyret omsorgsfuldt og udsat slagtesvinet for unødig smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald derved har udsat slagtesvinet for uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling.

Svar ad 2:

Rådet anser slagtesvin med store brok med sårdannelser på broksækken, grise med bevægelseshæmning samt grise med påvirket almentilstand eller tegn på komplikationer i form af indeklemning, bughindebetændelse o.l. for uegnede til transport. Sådanne grise skal afvises inden transporten og aflives i besætningen.

Lægges svar ad 1 til grund, finder Rådet, at slagtesvinet under læsning og transport været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det ikke er behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets behov.

Rådet finder, at svinet i besætningen samt under læsning og transport har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1 og 2.

Spørgsmål 3:

Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger.

Svar ad 3:

Der henvises til Rådets udtalelse af 2. december 2008 om store/komplicerede navle- eller lyskebrok samt Rådets redegørelse af 17. februar 2009 om transport af syge eller tilskadekomne produktionsdyr inkl. heste, som kan findes på www.detvetsund.dk.

Afgørelse:

Vognmandsfirma:
Sigtet for overtrædelse af dyreværnsloven (nu dyrevelfærdsloven) og transportforordningen i forbindelse med at chaufføren transporterede et ikke transportegnet slagtesvin fra besætning til slagteri.

Anklagemyndigheden vurderede, at vognmandsfirmaet på baggrund af to forrige domme fra 2021 ikke ville blive idømt en tillægsstraf for nærværende forhold. Sagen blev afgjort efter reglerne i retsplejelovens § 721, stk. 1, nr. 4, hvoraf det fremgår, at påtale i en sag helt eller delvis kan opgives i de tilfælde, hvor sagens gennemførelse ikke står i rimeligt forhold til den forventede straf.

Chauffør:
Chauffør sigtet for overtrædelse af dyreværnsloven (nu dyrevelfærdsloven) samt transportforordningen ved at transportere et ikke transportegnet slagtesvin.

Anklagemyndigheden opgav påtale i sagen efter reglerne i retsplejelovens 721, stk.1, nr. 4. Baggrunden herfor var, at anklagemyndigheden vurderede, at retten såfremt sigtede blev dømt, ville meddele strafbortfald, jf. straffelovens § 83. På baggrund af dette vurderede anklagemyndigheden derfor, at sagens gennemførelse ikke ville stå i rimeligt forhold til den forventede straf.

Besætningsejer:
Tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens §§ 58, stk. 2, jf. stk. 1, jf. stk. 12, jf. § 2 og § 3, samt bekendtgørelse nr. 26 af 13. januar 2020 § 37, stk. 1, nr. 1 og nr. 6, jf. Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 om beskyttelse af dyr under transport, artikel 3 litra b og artikel 8, stk. 1, jf. bilag I, kapitel I, pkt. 1 og pkt. 2 litra b, ved den 9. maj 2019 og i tiden op til som besætningsejer at have behandlet en gris groft uforsvarligt, idet dyret havde gået i besætningen i et par uger, selvom grisen havde et stort brok med komplikationer i form af et ca. 7 x 5 cm stort sår på brokket, uden at dyret havde fået en passende behandling eller var blevet aflivet, ligesom grisen den 9. maj 2019 blev transporteret fra besætning til slagteri, selvom dyret ikke var egnet til transport.

Retten lagde til grund, at grisen var i en tilstand som beskrevet i anklageskriftet, at tilstanden havde varet ved i flere uger samt at tilstanden havde været synlig for tiltalte, hvilket i det mindste delvist støttes af tiltaltes egen forklaring.

På baggrund af Det Veterinære Sundhedsråds skrivelse sammenholdt med fotos i sagen fandt retten, at grisen under opholdet i besætningen samt under læsning og transport havde været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, at den ikke var blevet behandlet omsorgsfuldt og at grisen i besætningen samt under læsning og transport havde været udsat for groft uforsvarlig behandling.

Henset til, at tilstanden havde været synlig for tiltalte, fandtes tiltalte at have handlet uagtsomt i forbindelse med grisens ophold i besætningen samt under læsning og transport.

Straffen blev fastsat til en bøde på 15.000 kr.

Forvandlingstraffen for bøden blev fastsat til fængsel i 10 dage.