2019-24-0152-00174

Svin var påført to hæfteklammer i skinken

29-05-2020

Skrivelse af 27. november 2019 fra Midt- og Vestjyllands Politi (4100-89110-00045-19).
Embedsdyrlægen observerede ved den kødkontrolmæssige undersøgelse på slagtegangen et slagtesvin med to hæfteklammer i skinken. Ved patoanatomisk undersøgelse fandtes, at hæfteklammerne var påført mere end en uge før levering til slagtning og havde givet anledning til lokal betændelse i huden og underhuden på skinken. 

Rådet udtalte 29. maj 2020:

Spørgsmål 1:

Såfremt ovennævnte lægges til grund, har slagtesvinet derved været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?

Svar ad 1:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 28. marts 2019:

”Slagtesvinet var blevet ’’tildelt” to hæfteklammer i venstre skinke. Der sås tydelig arvævsreaktion omkring hæfteklammerne og endvidere sås tydeligt arvævsreaktion i den omkringliggende hud.”

Materiale fra slagtesvinet blev sendt til patoanatomisk undersøgelse på Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrsundhed, KU SUND, der fandt følgende:

”Præparatet målte ca. 15 x 10 cm. Ved inspektion fandtes to hæfteklammer fastsidden­de i huden. Hæfteklammerne havde en længde på ca. 0,7 cm og var placeret med en afstand på ca. 2 cm. I områderne hvor hæfteklammerne havde penetreret huden fand­tes cirkulære ulcerationer med en diameter på ca. 0,1 til 0,2 cm. Huden omkring hæf­teklammerne var hævet og fremstod blålig som følge af blødning. Ved gennemskæ­ring af hud fandtes hæfteklammernes ben at være bøjede mod hinanden ned i under­huden. I underhuden under og omkring hæfteklammerne fandtes flegmone omgivet af op til 0,2 cm granulationsvæv.

Med henblik på histologisk undersøgelse blev der udtaget væv fra repræsentative om­råder af læsionerne. Ved den histologiske undersøgelse af huden fandtes et øget antal inflammatoriske celler, udspiling af de apokrine kirtler, trombosering af kar og granu­lationsvæv indeholdende mikroabscesser.

Hud og underhud var sæde for betændelse i underhuden (flegmone) som følge af to hæfteklammer påført huden. Baseret på mængden af granulationsvæv vurderes foran­dringerne at have en alder på ikke under 1 uge i forhold til aflivningstidspunktet.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Lægges ovennævnte og det medfølgende billedmateriale til grund, finder Rådet, at ved for ikke under en uge siden at være påført to hæfteklammer i venstre skinke, hvilket har medført blødning i huden og betændelse i underhuden, har svinet været udsat for betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets behov.

Rådet finder, at svinet har været udsat for uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1 og 2.

Spørgsmål 2:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, bedes disse ligeledes anført i Rådets svar.

Svar ad 2:

Rådet har ikke yderligere bemærkninger.

Afgørelse:

Besætningsejer sigtet for overtrædelse af dyrevelfærdsloven, ved som besætningsejer, at have behandlet et slagtesvin groft uforsvarligt og ikke beskyttet det bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe samt undladt at behandle det omsorgsfuldt, idet der fra besætningen blev indleveret et slagtesvin til slagteri, der var blevet påført 2 hæfteklæmmer i venstre skinke.

Påtale blev opgivet, jf. retsplejelovens § 721, stk. 1, nr. 2, hvoraf det fremgår, at en påtale helt eller delvis kan opgives i de tilfælde, hvor videre forfølgning i øvrigt ikke kan ventes at føre til, at sigtede findes skyldig.