2022-24-0156-00024

Rotter og mus blev fanget på limpapir og blev ikke aflivet

20-12-2022

Skrivelse af 22. august 2022 fra Midt- og Vestsjællands Politi (1200-89110-00098-22).
En rottebekæmper fandt limpapir med udlagt foder og med døde rotte- og museunger fastlimet.

Rådet udtalte 20. december 2022:

Spørgsmål 1:

Det Veterinære Sundhedsråd anmodes om en udtalelse om, hvorvidt de ovenfor beskrevne forhold vurde­res at udgøre uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller mishandling, jf. dyrevelfærds­lovens § 58, stk. 1-3.

Det bedes endvidere specificeret, hvilke elementer, der - i givet fald - ligger til grund for vurderingen af, om der er tale om henholdsvis uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller mishandling.

Svar ad 1:

Af anmeldelsen af 19. maj 2022 til politiet fremgår det: ”Rottebekæmper fra kommunen kom ud på en adresse, hvor man havde lagt en limfælde. Der var 4 døde rotteunger og 1 død museunge på limfælden, som var strøet med majs for at lokke med.”

Et vedlagt foto understøtter denne beskrivelse.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

I henhold til Dyrevelfærdslovens § 25, stk. 1, skal den, der vil aflive et dyr, sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt.

Lægges ovennævnte beskrivelse af rotternes og musens tilstand d. 19. maj 2022 til grund, finder Rådet, at gnaverne, ved ikke at være aflivet hurtigt og smertefrit, har været udsat for den højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at rotterne og musen har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 25, stk.1.

Spørgsmål 2:

Såfremt sagen i øvrigt giver Det Veterinære Sundhedsråd anledning til bemærkninger, bedes disse ligeledes indgå i udtalelsen.

Svar ad 2:

Rådet har ikke yderligere bemærkninger.

Afgørelse:

Tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 58, stk. 3, jf. stk. 2, jf. stk. 1, jf. §§ 2 og 25, ved at have lagt en plade med limpapir på gulvet i maskinhallen, hvorpå der var drysset med lokkemajs og således fungerede som en musefælde, hvilket medførte, at fire rotteunger og en museunge ikke blev beskyttet bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, idet de fem dyr søgte over på pladen og i den forbindelse blev limet fast og lå der, indtil døden indtraf uden mulighed for foder, væske eller at kunne bevæge sig, alt hvorved dyrene blev udsat for groft uforsvarlig behand­ling med karakter af mishandling, samt at have undladt at sikre sig at dyrene som følge af det ovenfor beskrevne blev aflivet så hurtigt og smertefrit som muligt.

Afgjort ved bødeforelæg på 10.000 kr.