2023-24-0151-00139

Køer med indgroede horn

03-10-2023

Skrivelse af 11. april 2023 fra Midt- og Vestsjællands Politi (1200-89110-00186-22).
I en kvægbesætning havde to køer indgroede horn. Trods delvis amputation pressede hornet øjenlåget ind hos den ene ko, mens hornet var groet ind i huden under øjet hos den anden ko.

Rådet udtalte 3. oktober 2023:

Spørgsmål 1:

Det Veterinære Sundhedsråd anmodes om en udtalelse, om hvorvidt behandlingen af ko nr. 1, og ko nr. 2, ud fra sagens akter, vurderes at udgøre mishandling, grovere uforsvarlig behand­ling, eller uforsvarlig behandling, jf. dyreværnslovens § 1, § 28, stk. 1, og § 29, stk. 1?

Det bedes endvidere specificeret, hvilke elementer, der - i givet fald - ligger til grund for vurderingen af om der er tale om henholdsvis mishandling, grovere uforsvarlig behandling eller uforsvarlig behandling.

Svar ad 1:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens (Landbrugsstyrelsen) anmeldelse af 13. oktober 2022: ” … en ko, CKR 1, med forvokset horn i højre side. Hornspidsen nåede ned til øjet i samme side. Øjet var lukket og der var tåreflåd. Der var hævelse i øjenlågene og spasmer (små hurtige bevægelser af øjenlåget). Selve øjeæblet kunne ikke ses.

Landbruger oplyser uopfordret, at han tidligere har beskåret hornet. Hornet ser ligeledes ud til at have en affladiget ende.

Kontrolløren, der var tilstede kontakter en af Landbrugsstyrelsens dyrlæger som vurderer, at koen skal tilses af landbrugers dyrlæge straks samme dag, så dyrets lidelse kan afhjælpes straks.

Den praktiserende dyrlæge har samme dag savet 15 cm af hornet i lokalbedøvelse.

… ko, CKR 2, med et forvokset horn i højre side. Hornet var vokset ned forbi øjet i samme side og trykkede ind på huden.

Landbruger oplyser uopfordret, at han var bekendt med problemstillingen. Hornet er spidst og har givet vis ikke været afkortet tidligere.

Hornet voksede med kontakt til huden, med hævelse af underliggende hud på kinden, men uden at der var sår eller hårafslid. Det vurderes både af kontrolløren på stedet og ud fra billederne, at hornet trykker ind på øjet ud for den benede åbning, som øjet ligger i, dermed presses øjet dybere ind i øjenhulen.

Kontrolløren, der var tilstede kontakter en af Landbrugsstyrelsens dyrlæger som vurderer, at koen skal tilses af landbrugers dyrlæge straks samme dag, så dyrets lidelse kan afhjælpes straks.

Den praktiserende dyrlæge har samme dag savet 15 cm af hornet i lokalbedøvelse.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Sagens fotodokumentation understøtter den af en kontrollør fra Landbrugsstyrelsen udfærdigede beskrivelse af forholdene.

Lægges ovennævnte og det medfølgende billedmateriale til grund, finder Rådet, at kreaturernes tilstand ved de daglige tilsyn har været tydelig og let erkendelig og deres situation burde for længst have været erkendt og afhjulpet. Kreaturerne har, ved at være unddraget trimning af deres horn, så de ved besøget fremstod med den amputerede horn-ende liggende op ad huden over den benede ring om højre øje, med tæt kontakt til øjenlåget og antageligt pressende øjeæblet ind i øjenhulen med tåreflod til følge (ko nr. 1); samt med spidsen af højre horn liggende tæt op ad huden et stykke under øjet, men uden direkte kontakt med øjet (ko. nr. 2) været udsat for hhv. høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe (ko nr. 1) og en betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe (ko. nr. 2), ligesom kreaturerne ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres behov.

Rådet finder, at kreaturerne har været udsat for henholdsvis groft uforsvarlig behandling af dyr (ko nr. 1) og uforsvarlig behandling af dyr (ko. nr. 2), jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Spørgsmål 2:

Såfremt sagen i øvrigt giver Det Veterinære Sundhedsråd anledning til bemærkninger, bedes disse ligele­des indgå i udtalelsen.

Svar ad 2:

Sagen giver ikke Rådet anledning til yderligere bemærkninger.

Afgørelse:

Tiltalt for overtrædelse af Dyrevelfærdslovens § 58, stk. 2 og stk. 3, jf. stk. 12, jf. § 2 og § 3, ved i forbindelse med udø­velse af erhverv som landbruger, at have behandlet to køer uforsvarligt og beskyttet dem bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og undladt at behandle dem omsorgsfuldt, herunder at huse, fodre, vande, og passe dem under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæs­sige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfa­ringer, idet en ko blev behandlet groft uforsvarligt, idet dens højre hornspids, som tidligere var blevet beskåret, nåede ned til øjet i samme side, hvilket havde til følge at øjet var lukket med tåreflåd og øjenlågene var hævede og havde spasmer og ved at have behandlet en ko uforsvarligt, idet det højre horn var forvokset således, at hornet var vokset ned forbi øjet i samme side og trykkede ind på huden, hvilket har været erkendeligt og syn­ligt for tiltalte igennem længere tid ved tilsyn med besætningen.

Afgjort ved bødeforelæg på 20.000 kr.