2019-24-0151-00024

Voksne kreaturer var enten magre eller meget magre, og ungdyr var ikke af alderssvarende størrelse

26-11-2019

Skrivelse af 9. maj 2019 fra Midt- og Vestjyllands Politi (4100-89110-00062-19).
I en besætning med limousinekvæg og krydsninger fremstod dyrene magre til meget magre med store hoveder, fremtrædende hoftehjørner og skarp ryg. Tre ungdyr på 2-2½ år var ikke af alderssvarende størrelse.

Rådet udtalte 26. november 2019:

Spørgsmål 1:

Såfremt ovennævnte lægges til grund, har dyrene med nr. …-00594, -00563, -00591, -00561, -00556, -00329, -00600, -00560, -00597, -00596, derved været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?

Svar ad 1:

Det fremgår af anmeldelse af 24. april 2019, at embedsdyrlægen ved kontrol i en besætning med 10 limousinekvæg og krydsninger heraf fandt 9 ud af 10 dyr meget magre.

Af anmeldelsen fremgår endvidere følgende:

”5 ud af de 10 dyr stod i en fællesboks, hvor de to køer var bundne og de øvrige 3 dyr gik løse. I den forreste del af fællesboksen var der en gummimåtte til dyrene. I fællesboksen var der ad­gang til vand i drikkekopper. De bundne dyr havde adgang til vand i spande og kar. Ved be­søget var der vand ved alle dyr.

De 5 øvrige dyr stod bundne i reb i en række. Ved disse var der strøet lidt halm til dyrene, som de kunne ligge i. Ejer oplyste, at dyrene fodres med valset byg, græsensilage samt halm. På kontroltidspunktet var der lidt halm på foderbord og i krybbe til dyrene…

Dyr nr. …-00594:
Dyret stod som den første i rækken af bundne dyr. Dyret havde et stort hoved i forhold til kroppen. Dyret var meget magert med fremtrædende hoftehjørner og skarp ryg…

Dyr nr. …-00563:
Dyret stod som nr. 2 i rækken af bundne dyr. Dyret var magert og stod med let opkneben bug. Dyret havde skarpe hoftehjørner og skarp ryg…

Dyr nr. …-00591:
Dyret stod som nr. 3 i rækken af bundne dyr. Dyret var meget magert med fremtrædende hoftehjørner og et lidt stort hoved.

Dyr nr. …-00561:
Dyret stod som nr. 4 i rækken af bundne dyr. Dyret var meget magert med et stort hoved i forhold til kroppen. Dyret havde skarpe hoftehjørner, indfaldne lår, meget skarp ryg, tydelige ribben og intet fedt ved halerod.

Dyr nr. …-00556:
Dyret stod som nr. 5 i rækken af bundne dyr. Dyret var meget magert med stort hoved i for­hold til kroppen og lidt indfaldne øjne. Dyret havde indfaldne lår, skarp ryg, skarpe hoftehjørner og intet fedt ved haleroden…

Dyr nr. …-00329:
Dyret stod bundet i fællesboksen. Dyret var meget magert med skarp tyg, indfaldne lår, skar­pe hoftehjørner og intet fedt ved haleroden og tynd hals…

Dyr nr. …-00600:
Dyret gik frit i fællesboksen. Dyret var meget magert og ikke af en størrelse svarende til sin angivne alder (Dyret er ikke registreret i CHR, men ejer angiver alder til at være 2-2½ år…) Dyret havde en størrelse svarende til ca. 1 år. Dyret havde et stort hoved i forhold til kroppen og var vommet (et udtryk for utrivelighed, hvor bugomfan­get er forholdsvist stort i forhold til størrelsen af dyret). Dyret havde skarpe hoftehjørner og ryg, samt indfaldne lår…

Dyr nr. …-00560:
Dyret stod bundet i fællesboksen. Dyret var meget magert. Dyret havde skarpe hoftehjørner og ryg. tynd hals og indfaldne lår…

Dyr nr. …-00597:
Dyret gik løs i fællesboksen. Dyret var meget magert og ikke af en størrelse svarende til sin angivne alder (Dyret er ikke registreret i CHR, men ejer angiver alder til at være 2-2½ år). Dyret havde en størrelse svarende til ca. 1 år. Dyret havde et stort hoved i forhold til kroppen. Dyret havde skarpe hoftehjørner og ryg, samt indfaldne lår…

Dyr nr. …-00596:
Dyret gik løs i fællesboksen. Dyret var lettere mager. Dyret var ikke af en størrelse svarende til sin angivne alder (Dyret er ikke registreret i CHR, men ejer angiver alder til at være 2-2½ år). Dyret havde en størrelse svarende til ca. 1 år…”

Det fremgår endvidere af anmeldelsen, at embedsdyrlægen vurderede, at forholdene ”… har stået på i længere tid, dvs. flere måneder og op til flere år, da det tager tid for dyrene at blive så magre.”

Endelig fremgår det af sagens akter, at ejer oplyste, at ”… der i efteråret havde været tørke, hvorfor han havde haft for lidt græs til sine dyr på marken. Han havde taget dyrene ind på stald og købt foder til dem.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Lægges ovennævnte beskrivelser, sagsakterne og den medfølgende billeddokumentation til grund, finder Rådet, at kreaturernes huldmæssige situation for længst burde have været afhjulpet ved at reducere antallet af dyr, så det modsvarede den mængde græs, der var til rådighed på arealerne, eller alternativt ved supplerende udfodring af tilstrækkelige mængder egnet grovfoder på arealerne eller i stalden.

Ved at være unddraget sufficient fodring igennem længere tid (måneder), der for 9 ud af 10 kreaturer havde bevirket, at de fremstod magre til meget magre med store hoveder, skarpe hoftehjørner og ryg, indfaldne lår, og tre ungdyr der ikke fremstod med alderssvarende størrelse, har de ikke været fodret og passet under hensyntagen til deres fysiologiske behov. Herved har kreaturerne været udsat for høj grad af lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom de ikke er behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Rådet vil karakterisere forholdet som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1 og 2.

Spørgsmål 2:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, bedes disse ligeledes anført i Rå­dets svar.

Svar ad 2:

Rådet har ikke yderligere bemærkninger.

Afgørelse:

Påtaleopgivelse, da selskabet blev opløst og derfor ikke kunne straffes.