2019-24-0151-00045

Ko med kroniske lidelser i venstre forben transporteret levende til slagtning

15-04-2020

Skrivelse af 8. oktober 2019 fra Nordjyllands Politi (5100-89110-00135-19).
En ko med abnorm stilling af venstre forknæ blev transporteret levende til slagteriet. Dyret var blevet transporteret af landmanden selv på anhænger sammen med otte andre køer. Der var kroniske læsioner i forknæet og kronled samt andre lidelser.

Rådet udtalte 15. april 2020:

Spørgsmål 1:

Om besætningsejer ved at lade koen gå i besætningen med ovennævnte lidelse i flere uger, uden at give dyret en sufficient behandling eller lade dyret aflive, derved har undladt at behandle koen omsorgsfuldt og undladt at beskytte den bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald finder rådet da at der er tale om uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling.

Svar ad 1:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 27. august 2019:

”Ved ante-mortem kontrollen observeres ko med CKR.nr.: …, som afvi­gende fra de 7 andre køer i leverancen, idet den havde en abnorm benstilling af ven­stre forbens forknæ.

Ved en nærmere undersøgelse af dyret i staldens midtergang konstateredes følgende:

kraftig fortykkelse af venstre forknæled, ligesom benet var fastlåst i en for­kert vinkel i leddet. Koen ville nødig tage støtte på benet.

kraftig støttehalt på venstre bagben, der var hævet i kodeleddet (se foto nr. 5).

hævelse af højre haseled samt en trykning / gl. sår på højre lår.

Kontrolfund og vurdering af det konstaterede:

Ved den kliniske undersøgelse af den levende ko (se video hvor den bevæger sig op midtergangen) kunne det konstateres følgende:

koen havde en humpende gang, idet den var støttehalt på venstre forben, som havde en abnorm benstilling i forknæleddet, som var fastlåst i en forkert vinkel. Forknæleddet var kraftigt fortykket. Det vurderes, at koen var støtte­halt på venstre forben.

Koen ville nødigt tage støtte på venstre bagben eller dreje venstre bagben udad, idet den bevægede sig fremover. Venstre bagkodeled var kraftig fortyk­ket og klovene er forlængede. Koen aflastede venstre bagben, når den stod stille, som tegn på at den var smertepåvirket i det aktuelle ben (foto nr. 5). Det vurderes, at koen tillige var kraftig støttehalt på venstre bagben.

koens højre haseled var hævet og der var en trykning på højre lår.

Koen virkede smertepåvirket med ’’painface”, specielt når den bevægede sig fremad, hvor den spændte op i ansigtsmuskulatur / ansigtshud og ørerne trak tilbage. Yveret var lille og inaktivt, uden laktation, der var indsunkne flanker, den var under middel i huld med normal blank pels.

Efter slagtningen blev der konstateret følgende:

Venstre forben: Koen havde en kraftig hævelse af venstre forknæled på ca. 13 x 11 cm. Benet blev derefter skåret af og leddet blev åbnet (se foto 9 og 10). Der blev konstate­ret en kronisk deform ledbetændelse…

Venstre bagben: … I tillæg var der en kraftig hævelse af kodeleddet i v.b. på ca. 14.5 x 11.5 cm, med forbe­ning af leddet som tegn på en kronisk ledbetændelse.

Højre bagben: På højre bagben blev der efter slagtning fundet udbredte trykninger fra haseleddet og op langs højre lår (se foto 13 og 14).”

Af Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskabs skrivelse af 23. september 2019 fremgår følgende:

”Præparaterne omfattede venstre bagben afskåret distalt ved haseleddet med et tværsnit delvist gennem kronleddet, venstre forben afskåret i forknæet samt et øre ID-mærket med et gult plastøremærke: ... Præ­paraterne blev optøet og obduceret den 19. september 2019.

Ved inspektion af venstre forben fandtes op til 1 cm periartikulært bindevæv omkring forknæleddet. Efter komplet, sagittal gennemsavning af præparatet fandtes hyperplasi af synovialmembranen (ledhinden), som fandtes at have vokset op til 0,5 cm ind over ledbrusken. Ved inspektion af venstre bagben fandtes området omkring kronleddet i mediale ho­vedklov fortykket. Området målte udvendigt ca. 22 x 13,5 x 10,5 cm. Efter komplet, sagittal gennemsavning af begge hovedklove fandtes i det mediale klovled en kronisk nekrotiserende artritis med intraartikulær fibrosering og tab af ledbrusk. Det intraartikulære bindevæv havde en tykkelse på op til ca. 1,5 cm.

Der fandtes en dobbeltsål beliggende centralt under klovbenet i den mediale hoved­klov. Dobbeltsålen målte ca. 4 x 2 x 3 cm.

Centralt i balleområdet mellem de to hovedklove fandtes en ulceration målende ca. 3,5 cm i diameter.

På baggrund af ovenstående fund kan det konkluderes, at venstre forknæ er sæde for en kronisk, proliferativ artritis (ledbetændelse) med periartikulær fibrosering. Venstre bagbens klovled er sæde for en kronisk nekrotiserende artritis med tab af ledbrusk, intraartikulær fibrosering samt periartikulær fibrosering med osseøs metaplasi. Såret i ballen, venstre bagben, er foreneligt med kronisk interdigital dermatitis.

Baseret på tykkelsen af det nydannede granulations- og bindevæv vurderes forandrin­gerne i både forknæleddet og klovleddet at have en alder på flere uger.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.

Lægges ovennævnte samt vedlagte foto til grund, finder Rådet, at koens tilstand har været tydelig og let erkendelig ved de daglige tilsyn og ved læsning. Koens tilstand skulle for længst have været afhjulpet, hvilket ud fra det foreliggende bedst ville være sket ved, at koen var blevet aflivet/nødslagtet. Dyret burde således ikke have været transporteret levende til slagtning. Koen har under opholdet i besætningen samt under læsning og transport været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom den ikke er behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dens behov.

Rådet finder, at koen i besætningen under det lange sygdomsforløb samt under læsning og transport har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 1.

Spørgsmål 2:

Om besætningsejer ved at transportere koen fra besætningen til slagteriet derved har undladt at behandle koen omsorgsfuldt og undladt at beskytte den bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald finder rådet da at der er tale om uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling.

Svar ad 2:

Se svar ad 1.

Spørgsmål 3:

Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger.

Svar ad 3:

Der skal henvises til Rådets redegørelse af 17. februar 2009 om transport af syge eller tilskadekomne produktionsdyr inkl. heste.

Afgørelse:

Besætningsejer tiltalt for overtrædelse af Dyreværnslovens § 28, stk. 2, jf. stk. 1, stk. 9 og stk. 11,  jf. § 1 og 2, Bekendtgørelse om mindstekrav til beskyttelse af landbrugsdyr § 19, stk. 1, jf. § 5 samt § 35, stk. 1, nr. 1 i transportbekendtgørelsen, jf. artikel 3, litra b i transportforordningen, ved at have indleveret en ko til slagtning på slagteri samt transporteret den dertil ved selvkørende transport og derved have behandlet koen groft uforsvarligt, idet den ikke var transportegnet, da den var kraftig støttehalt på venstre bagben.

Afgjort ved bødeforelæg på 25.000 kr.