2020-24-0156-00018

Kongepyton sultet ihjel

13-10-2020

Skrivelse af 18. august 2020 fra Syd- og Sønderjyllands Politi (3300-89111-00006-20).
Ejer efterlod fire kongepytoner uden vand og foder i flere måneder.

Rådet udtalte 13. oktober 2020:

Spørgsmål 1:

Hvor ofte har slanger af arten Kongepyton typisk behov for at få vand og føde?

Svar ad 1:

Kongepython indtager sædvanligvis foder med 7 – 14 dages mellemrum. Der bør være adgang til frisk vand, men ved sufficient fodring har slangen sædvanligvis kun et beskedent behov for at optage vand separat. I øvrigt henvises til faglitteratur om hold af kongepython.

Spørgsmål 2:

Hvor ofte bør slanger, som holdes i fangenskab, efter Rådets opfattelse tilses for at sikre deres velfærd i relation til vanding, fodring og øvrige forhold af betydning for dyrenes velfærd i terrariet?

Svar ad 2:

Slanger som holdes i fangenskab skal tilses dagligt, jf. dyreværnslovens § 3, stk. 3.

Spørgsmål 3:

Udgør den beskrevne adfærd, hvor slanger i fangenskab i flere måneder har været efterladt i et terrarie af deres ejer til at klare sig selv og uden at sikre vanding eller fodring af dem, efter Rådets op­fattelse en uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling, jf. dyreværnslovens § 28, stk. 1-3.

Svar ad 3:

Af politiets rapport af 3. juni 2020 fremgår det, at slangernes ejer: ”… ved i tidsrummet omkring d. 1. marts 2020 til 2. juni 2020 …, ikke at have sørget for at sine 4 Kongepython slanger, hvoraf 1 slange døde…. forlod lejligheden og 4 kongepythonslanger, uden af slangerne havde adgang til foder og vand. Slangerne lå i deres terrarie, som var fyldt med slangernes ekskrementer og urin. 1 slange var død og mumificeret.”

Af slangesagkyndiges udtalelse til politirapporten fremgår det: ”… Slangerne bar præg af at have været uden føde og vand i formentlig ca. 3 måneder. Den Slan­ge, som var død lå mumificeret i terrariet, hvor en forrådnelsesproces var i gang. terrariet, hvor slangerne lå var vandskålen helt tør. Der var manglende hygiejne hos slangerne, som lå i deres egen urin og ekskrementer. I terrariet var der ingen varmelampe, og temperaturen og luftfug­tigheden var ikke korrekt i forhold til slangernes fysiologiske behov… Da slangerne ankom til deres nye terrarie gik de direkte til vandet med det samme, hvilket tydede på at de var tæt på dehydrering. Slangerne går normalt ikke til vand, hvis de har fået foder i form af bytte­dyr, idet de vil få væske fra byttedyret.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Lægges ovennævnte beskrivelse af slangernes tilstand d. 3. juni 2020 til grund, finder Rådet, at slangerne, ved ikke at have modtaget nogen form for fodring, vanding eller tilsyn, herved har udviklet en høj grad af afmagring, og for en slanges vedkommende medført død. Rådet finder, at slangerne derved har været udsat for højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, og at de ikke har været passet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres fysiologiske og sundhedsmæssige behov.

Rådet finder, at slangerne har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. dyreværnslovens § 1, 2 og 3, stk. 3.

Spørgsmål 4:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, anmoder jeg Dem om også at oplyse det.

Svar ad 4:

Sagen giver ikke Rådet anledning til yderligere bemærkninger.

Afgørelse:

Tiltalt for overtrædelse af dyreværnslovens § 28, stk. 3, jf. stk. 2, jf. stk. 1, jf. § 1, § 2, og § 3, stk. 3, ved i flere måneder at have behandlet fire slanger af arten Kongepython grovere uforsvarligt med karakter af mishandling, idet tiltalte i forbindelse med, at han i foråret 2020 fraflyttede sin lejlighed,  efterlod slangerne i lejligheden i deres terrarie uden at drage omsorg for, at de blev tilset mindst én gang dagligt og tildelt føde og vand, hvorved slangerne i flere måneder blev overladt til at klare sig selv uden tilførsel af føde eller vand, ligesom hverken temperatur eller luftfugtighed var korrekt i forhold til slangernes fysiologiske behov, hvilket medførte at én slange døde, mens de tre øvrige slanger var afmagrede og tæt på dehydrering, alt hvorved han udsatte slangerne for højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom han undlod at behandle dem omsorgsfuldt, herunder at huse, fodre, vande og passe dem under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Efter afgivelse af forklaring ved retsmøde blev sigtelsen opgivet. Der var ikke yderligere begrundelse for afgørelsen.