2020-24-0152-00237

Springhalt svin gik i aflastningssti uden blødt leje sammen med otte andre svin

22-09-2020

Skrivelse af 15. april 2020 fra Nordjyllands Politi (5100-89110-00058-20).
Ved opfølgende tilsyn i slagtesvinebesætning fandtes et svin som var springhalt på højre bagben. Hasen på bagbenet var fortykket, varm og øm. Der var opbrud af pus på bagbenets inderside. Svinet gik i en aflastningssti uden blødt leje sammen med otte andre svin.

Rådet udtalte 22. september 2020:

Spørgsmål 1:

Om besætningsejer … eller dennes ansatte, ved at lade dyret gå i aflastningssti igen­nem flere uger med beskrevne lidelse derved har undladt at behandle dyret omsorgsfuldt samt undladt at beskytte dyret bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe og i bekræftende fald finder rådet da, at besætningsejer derved har handlet uforsvarligt eller grove­re uforsvarligt.

Svar ad 1:

Af anmeldelse af 21. januar 2020 fremgår følgende:

”I aflastningssti nr 88 bagerst i slagtesvinestalden gik 8 grise (ca 40 kg) med varieren­de grader af halebid… Den ene af disse var springhalt (tog ingen støtte) på højre bagben, hvor den var meget hævet omkring højre has.

Det vurderes, at dyret ikke tog støtte på benet pga smerter i benet. Hasen var varm og øm - ved palpation (undersøgelse med hænderne) virkede hasen byldeagtig, spændt og der var et større opbrud (hul) på indersiden af benet. Denne tilstand vurderes som kronisk ledbetændelse og vurderes af undertegnede at have stået på i mindst 7 dage, sandsynligvis mindst 10 dage. Dette er vurderet ud fra stør­relsen af det hævede, udspilede led, at der er fistuløst opbrud fra bylden (dvs en åb­ning fra bylden til hud-overfladen) og sårets alder omkring det fistuløse opbrud…

Der var ingen blødt leje i stien (hverken halm, gummimåtte e.lign.). Grisen var i følge KR blevet behandlet med Powdox (oral medicinering hvor der opblandes antibiotika i foderet til alle i stien). … oplyste også, at grisen havde fået smertestillende behand­ling, da den blev flyttet til stien.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.

Rådet skal anføre, at såfremt en behandling ikke har den ønskede effekt, således at dyret bliver smertefrit og udviser normal fysiologisk og adfærdsmæssig levevis, bør dyret tilses af en dyrlæge eller aflives, før lidelserne udvikler et omfang som beskrevet.

Lægges ovennævnte og det medfølgende billedmateriale til grund, finder Rådet, at slagtesvinets tilstand har været tydelig og let erkendelig ved det daglige tilsyn i besætningen. Dets situation burde på et tidligere tidspunkt have været afhjulpet, hvilket bedst ville være sket ved, at det var blevet isoleret i sufficient indrettet sygesti og tilset af en dyrlæge, da det blev klart, at behandlingen ikke havde den ønskede effekt, således at dyret blev smertefrit og udviste normal fysiologisk og adfærdsmæssig levevis eller blev aflivet, før lidelsen udviklede et omfang som beskrevet. Under sygdomsforløbet i besætningen har svinet været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, og er herunder ikke blevet passet og plejet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets behov.

Rådet finder, at svinet har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 1.

Spørgsmål 2:

Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger.

Svar ad 2:

Der henvises til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelse om sygeafdeling til produktionsdyr af 5. marts 2004.

Afgørelse:

Besætningsejer tiltalt for overtrædelse af dyreværnslovens §§ 1 og 2, jf. § 28, stk. 2, jf. stk. 1 samt stk. 9, ved at have behandlet en gris groft uforsvarligt, idet der i forbindelse med kontrolbesøg konstateredes en gris, som var springhalt og ikke tog støtte på sit højre bagben grundet kronisk ledbetændelse, som vurderedes at have haft en varighed på ikke mindre end syv dage.

Afgjort ved bødeforelæg på 30.000 kr.