2020-24-0152-00339

Bedøvet slagtesvin ikke stukket og afblødt - muligt død som følge af drukning under ophold i skoldekarret

23-03-2021

Udateret skrivelse fra Nordjyllands Politi (5100-89110-00113-20).
I forbindelse med syning efter slagtning blev det konstateret, at et slagtesvin efter at det var blevet bedøvet ikke var blevet stukket og afblødt. Der var ingen tegn på stiksår i halsen på dyret og organerne var blodfyldte.

Rådet udtalte 23. marts 2021:

Spørgsmål 1:

Om slagteriet ved ikke at have sørget for, at slagtesvinet blev stukket og afblødt efter at være ble­vet bedøvet, derved har undladt at behandle dyret omsorgsfuldt og udsat slagtesvinet for unødig smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald

Svar ad 1:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 26. maj 2020:

”Kødkontrollen har fredag d. 03. april 2020 omkring kl. 09:00 i forbindelse med syning af dyr efter slagtning, konstateret at et slagtesvin ikke var blevet stukket og af blødt efter at være blevet bedøvet. Der var ingen tegn på stiksår i halsen på dyret og organerne var blodfyldte. Se bilag 2 foto nr. 1-8.”

Dette understøttes af embedsdyrlægens billedmateriale, hvoraf det fremgår, at der ikke er hudlæsion og stikkanal efter indstik.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og smertefrit som muligt. Aflivning ved drukning må ikke finde sted. Når dyr er bedøvet med henblik på efterfølgende aflivning, skal det forblive bevidstløst og uden smerteopfattelse indtil sin død, og alle dyr, der er bedøvet, skal afblødes hurtigst muligt ved overskæring af de to halspulsårer eller de blodkar, som de udløber af.

Lægges ovennævnte og de medsendte fotos til grund, finder Rådet, at slagtesvinet ikke var aflivet veterinærfagligt korrekt, idet svinet, efter at være CO2-bedøvet, ikke efterfølgende blev afblødt ved overskæring af de to halspulsårer eller de blodkar, som de udløber af. Der var således en risiko for, at slagtesvinet ikke var bevidstløst og uden smerteopfattelse, da det blev nedsænket i skoldekarret, og således var død som følge af drukning under opholdet i skoldekarret. Rådet finder, at ved at været bedøvet med CO2 uden efterfølgende at være afblødt, har slagtesvinet ved nedsænkning i skoldekarret mindst været udsat for en betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at slagtesvinet har været udsat for mindst uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1 og 13, stk. 1.

Såfremt slagtesvinet ved nedsænkning i skoldekarret har været ved bevidsthed, finder Rådet, at slagtesvinet har været udsat for den højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder således, at slagtesvinet har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. dyreværnslovens §§ 1 og 13, stk. 1.

Spørgsmål 2:

Om slagteriet derved har udsat slagtesvinet for uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling.

Svar ad 2:

Se svar ad 1.

Spørgsmål 3:

Giver sagen i øvrigt rådet anledning til bemærkninger.

Svar ad 3:

Nej.

Afgørelse:

Slagteri tiltalt for overtrædelse af Dyreværnslovens § 1, jf. § 28, stk. 1, jf. stk. 4, nr. 1, jf. stk. 9 og stk. 11 samt artikel 4, stk. 1, jf. bilag 1, kapitel 1, tabel 3 i aflivningsforordningen, jf. § 13, stk. 1, nr. 2 og stk. 2 i bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr, samt artikel 15, stk. 1, jf. bilag 3, pkt. 3.2 i aflivningsforordningen, jf. § 13, stk. 1, nr. 2 og stk. 2 i bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr ved i forbindelse med udøvelse af erhverv som selskab, at have behandlet et slagtesvin uforsvarligt, idet grisen i forbindelse med slagtning ikke var stukket og afblødt efter at være blevet bedøvet.

Afgjort ved bødeforelæg på 50.000 kr.