2022-24-0151-00126

Køer transporteret på en måde så de kom til skade under transporten

18-04-2023

Skrivelse af 3. april 2019 fra Nordjyllands Politi (5100-89110-00001-18).
Ved det levende syn på et kreaturslagteri fandtes fire dyr liggende i en bunke ved aflæsningen. Et kreatur var så skadet, at det ikke kunne rejse sig, og det måtte aflives på vognen.

Rådet udtalte 18. april 2023:

Spørgsmål 1:

Såfremt ovennævnte lægges til grund, har koen K1 derved været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mis­handling?

Svar ad 1:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 2. februar 2022: ”… at undertegnede embedsdyrlæge ved levende syn på slagteriet … den 20. januar 2022 ca. kl. 6.15 konstaterede, at der med ovennævnte vognmand blev leveret 24 kreaturer …. I en leverance af 24 kreaturer i alt, fandtes der 4 ud af 12 køer (12 køer i det samme rum på anhængeren) liggende i en stor bunke (se foto nr. 2 og 3) i et af rummene på anhængeren. 1 ko af de 4 køer blev straks aflivet på anhængeren....

Ifølge krak-ruteplan er dyrene blevet transporteret i alt 99,7 km (Bilag 5: Ruteplan).
….
På anhængeren var 14 dyr. 2 dyr var adskilt i et mindre rum og de 12 resterende køer var samlet i et store rum. I det store rum lå 4 køer i en bunke. 3 af de 4 køer kom efter et stykke tid op at stå (Bilag 1: Fotomappe, foto nr. 2 og 3). 1 ko med CKR-nummer: … ud af de 4 køer, der lå ned, var nedtrampet.

Koen var ikke i stand til at rejse sig og blev straks aflivet på anhængeren (Bilag 1: Fo­tomappe, foto nr. 3,4 og 5)... Efter den slagtemæssige behandling af dyrene kunne det konstateres, at 7 køer ud af de 12 køer fik kode 901 (friske kontonsioner) og 602 (hase, ryg og lårtrykninger). Se bilag 6: Slagtedata. Kontusioner er blødninger under huden og i det underliggende væv. Efter slagt blev det konstateret, at den aflivede ko havde dybe, friske, kraftige blød­ninger i hele brystregionen og ryggen område (Se bilag 1- Fotomappe- billede 6,7 og 8).”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Levende dyr skal transporteres under sådanne forhold, at de ikke kommer til skade eller påføres unødig lidelse, jf. Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 af 22. december 2004 om beskyttelse af dyr under transport og dermed forbundne aktiviteter og om ændring af direktiv 64/432/EØF og 93/119/EF og forordning nr. 1255/97.

Lægges ovenstående beskrivelse sammenholdt med det øvrige materiale, herunder billedmateriale til grund, finder Rådet, at kreatur med CHR-nr. K1 ved under transporten at være blevet bragt i en tilstand, så det ved aflæsningen var nedtrampet, ude af stand til at rejse sig og lå i en bunke med 3 andre kreaturer, har været udsat for den højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at kreaturet derved har været udsat for groft uforsvarlig behandling med karakter af mishandling, jf. dyrevelfærdslovens § 2.

Spørgsmål 2:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, bedes disse ligeledes anført i Rådets svar.

Svar ad 2:

Rådet bemærker, at sagen tillige omfatter yderligere 7 kreaturer med skader, som beskrevet i anmeldelsen: ”Efter den slagtemæssige behandling af dyrene kunne det konstateres, at 7 køer ud af de 12 køer fik kode 901 (friske kontonsioner) og 602 (hase, ryg og lårtrykninger). Se bilag 6: Slagtedata.

Se i øvrigt svar ad 1.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Endvidere skal enhver transport af levende dyr ske i særligt indrettede transportvogne, som anvendes på en måde, der forebygger enhver beskadigelse af dyrene under læsning, transport og aflæsning af disse.

Lægges ovenstående beskrivelse sammenholdt med det øvrige materiale til grund, finder Rådet, at kreaturerne med CHR-nr. …,  …, …, …, …, … samt … ved under transporten at være blevet bragt i en tilstand, så 3 af dem var nedtrampet og lå i en bunke sammen med kreatur K1, og ved den efterfølgende slagtemæssige behandling at have fået tillagt ”kode 901 (friske kontonsioner) og 602 (hase, ryg og lårtrykninger)” har været udsat for en høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at kreaturerne derved har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyrevelfærdslovens § 2.

Afgørelse:

Transportør tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdsloven § 2, jf. § 58, stk. 3, jf. stk. 2, jf. stk. 1, og stk. 12 og stk.13, samt transportforordningens artikel 3, litra g samt artikel 6, stk. 3, jf. bilag I, kapitel I, pkt. 1 og bilag 1, kapitel VII, del B, jf. transportbekendtgørelsen § 37, stk. 1, jr. 1 og nr. 4, jf. stk. 3, samt transportbekendtgørelsens § 10, stk. l, jf. bilag 4,jf. § 36, stk. 1,nr. 1 og stk. 2, ved i forbindelse med udøvelse af erhverv som transportør, at være ansvarlig for at selskabets chauffør udsatte én ko for grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling og syv andre køer for grovere uforsvarlig behandling, ved at transportere køerne i et rum i anhænger, under sådanne forhold at de kom til skade og blev påført unødig lidelse, idet de otte køer havde en levende vægt på gennemsnitligt ca. 693 kg og blev transporteret i et rum med et gulvareal på ca. 15,68 kvadratmeter, selvom de skulle have haft mindst 18,96 kvadratmeter til rådighed, svarende til en overlæs på ca. 17,3 %, hvorved dyrene ikke blev behandlet omsorgsfuldt og blev udsat for unødig smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Afgjort ved bødeforelæg på 37.500 kr.

Bøden blev nedsat grundet lang sagsbehandlingstid.