2022-24-0152-00616

Tre slagtegrise, ikke aflivet korrekt, idet de ikke var afblødt efter at de var bedøvet og inden de kom i skoldekar

04-07-2023

Skrivelse af 7. oktober 2022 fra Midt- og Vestjyllands Politi (4100-89110-00016-22).
På et slagteri fandtes over en periode på seks måneder tre slagtegrise, der ikke var aflivet korrekt, idet de ikke var afblødt efter at de var bedøvet og inden de kom i skoldekarret. Forholdene blev anmeldt. Den ansvarlige på slagteriet oplyste, at der var tale om en menneskelig fejl i alle tre forhold, at der i den forbindelse var ændret på proceduren vedrørende afblødning af slagtedyrene siden den seneste hændelse.

Rådet udtalte 4. juli 2023:

Spørgsmål 1:

Såfremt ovennævnte lægges til grund, har

Forhold 1 - slagtegris fra den 8. december 2021,

Forhold 2 - slagtegris fra den 17. februar 2022,

Forhold 3 - slagtegris fra den 4. maj 2022,

derved været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?

Svar ad 1:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens skrivelse af 9. december 2021 vedrørende forholdet d. 8. december 2021:

”fandt et slagtesvin, der ikke var forskriftsmæssigt aflivet, idet slagtesvinet efter bedøvelse med C02 ikke var blevet stukket og afblødt.

Ved undersøgelse efter slagtning kunne det konstateres, at slagtesvinet ikke var afblødt, idet organerne og slagtekroppen var blodfyldte. Derudover manglede der på slagtesvinet det typiske stiksår, der findes i midtlinjen på dyrets hals og er karakteriseret ved et 5-8 cm langt mørkfarvet område, som skyldes snitsårets ophold i først skoldekar og siden svidning.”

Følgende fremgår af embedsdyrlægens skrivelse af 7. juni 2022 vedrørende forholdene d. 17. februar 2022 og d. 4. maj 2022:

”… torsdag den 17. februar 2022 ca. kl. 15:40 fandt et slagtesvin, der ikke var forskriftsmæssigt aflivet, idet slagtesvinet efter bedøvelse med CO2 ikke var blevet stukket og afblødt (Tilfælde 1).

Ligeledes fandtes et slagtesvin, onsdag den 4. maj 2022 ca. kl. 14:31, der ikke var forskriftsmæssigt aflivet, idet slagtesvinet efter bedøvelse med CO2 ikke var blevet stukket og afblødt (Tilfælde 2).

Tilfælde 1: (d. 17. feb. 2022) ved undersøgelse efter slagtning kunne det konstateres, at slagtesvinet ikke var afblødt, idet organerne og slagtekroppen var blodfyldte. Derudover manglede der på slagtesvinet det typiske stiksår, der findes i midtlinjen på dyrets hals og er karakteriseret ved et 5-8 cm langt mørkfarvet område, som skyldes snitsårets ophold i først skoldekar og siden svidning.

Tilfælde 2: (d. 04-05-2022) Ved undersøgelse efter slagtning kunne det konstateres, at slagtesvinet ikke var afblødt, idet organerne og slagtekroppen var blodfyldte. Derudover manglede der på slagtesvinet det typiske stiksår, der findes i midtlinjen på dyrets hals og er karakteriseret ved et 5-8 cm langt mørkfarvet område, som skyldes snitsårets ophold i først skoldekar og siden svidning.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og smertefrit som muligt. Aflivning ved drukning må ikke finde sted. Når dyr er bedøvet, skal det forblive bevidstløst og uden smerteopfattelse indtil sin død, og alle dyr, der er bedøvet, skal afblødes hurtigst muligt ved overskæring af de to halspulsårer eller de blodkar, som de udløber af.

Lægges ovennævnte og de medsendte fotos til grund, finder Rådet, at grisene ikke var aflivet korrekt, idet de, efter at være CO2-bedøvet, ikke efterfølgende blev afblødt ved overskæring af de to halspulsårer eller de blodkar, som de udløber af.

Rådet finder, at nedsænkning af grisene i skoldekarret med en vandtemperatur på 65-67 ºC er sket på et tidspunkt efter bedøvelsen, hvor dyrene kan have genvundet en del af deres bevidsthed, og således har kunnet føle smerte. Rådet finder endvidere, at dyrene er døde som følge af drukning, og at dette har været forbundet med smerte og angst.

Rådet finder, at de 3 grise derved har været udsat for den højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at grisene har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 25.

Spørgsmål 2:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, bedes disse ligeledes anført i Rådets svar.

Svar ad 2:

Rådet har ikke yderligere bemærkninger til sagen.

Afgørelse:

Tiltalt for tre forhold, hvor det for alle tre forhold var gældende, at der var en overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 58, stk. 3, jf. stk. 2, jf. stk. 1, jf. stk. 12 og stk. 13, jf. § 2 samt bekendtgørelse nr. 817 af 15. juni 2023 om aflivning, herunder slagtning, af dyr § 33, stk. 1, nr. 8, jf. stk. 2 og stk. 3 (dagældende bekendtgørelse nr. 1751 af 30. november 2020 § 33, stk. 1, nr. 8, jf. stk. 2 og stk. 3) jf. Rådets Forordning (EF) nr. 1099/2009 af 24. september 2009 om beskyttelse af dyr på aflivningstidspunktet artikel 4, stk. 1, jf. bilag 1, kapitel 1, tabel 3, og artikel 15, stk. 1, jf. bilag 3, pkt. 3.2, ved i forbindelse med udøvelse af erhverv som slagteri i alle tre forhold at have udsat en slagtegris for grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling og undladt at beskytte den bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, idet slagtegrisen efter simpel bedøvelse med CO2 ikke efterfølgende blev afblødt hurtigst muligt ved overskæring af de to halspulsårer eller de blodkar, som de udløber af, hvorefter den blev nedsænket i skoldekaret med risiko for, at den ikke var bevidstløs og uden smerteopfattelse og således døde som følge af drukning under opholdet i skoldekarret.

Afgjort ved bødeforelæg på 100.000 kr.