2023-24-0152-00651

Tre søer med skuldersår og en støttehalt sopolt - ikke opstaldet og behandlet sufficient i besætningen

24-08-2023

Skrivelse af 24. januar 2023 fra Østjyllands Politi (4200-89110-00065-22).
I forbindelse med et kontrolbesøg fandtes tre søer med skuldersår. To var behandlet med zinksalve. Ingen var opstaldet på blødt underlag. Ved et kontrolbesøg i anden besætning tilhørende samme ejer fandtes en sopolt, der ikke tog støtte på højre bagben. Den var opstaldet i almindelig sti og blev liggende ved fodring.

Rådet udtalte 24. august 2023:

Spørgsmål 1:

I relation til kontrolbesøget i svinebesætningen med CHR nummer …, beliggende …: Såfremt ovennævnte omstændigheder i sagen vedr. so nr. x lægges til grund, anmoder jeg Rådet om at besvare, om behandlingen af soen, herunder ved at den gik på hårdt underlag, ikke var flyttet i sygesti og ikke fik dyrlægebehandling, efter Rådets vurdering udgør en uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishand­ling, jf. dyrevelfærdsloven.

Spørgsmål 2:

I relation til kontrolbesøget i svinebesætningen med CHR nummer …, beliggende …: Såfremt ovennævnte omstændigheder i sagen vedr. so nr. y lægges til grund, anmoder jeg Rådet om at besvare, om behandlingen af soen, herunder ved at den gik på hårdt underlag, ikke var flyttet i sygesti og ikke fik dyrlægebehandling, efter Rådets vurdering udgør en uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishand­ling, jf. dyrevelfærdsloven.

Spørgsmål 3:

I relation til kontrolbesøget i svinebesætningen med CHR nummer …, …: Såfremt ovennævnte omstændigheder i sagen vedr. so nr. z lægges til grund, anmoder jeg Rådet om at besvare, om behandlingen af soen, herunder ved at den gik på hårdt underlag, ikke var flyttet i sygesti og ikke fik dyrlægebehandling, efter Rådets vurdering udgør en uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishand­ling, jf. dyrevelfærdsloven.

Svar ad 1- 3:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 10. maj 2022:

”So nr. x havde skuldersår på højre side, so nr. y havde skuldersår på begge sider. De to søer var opstaldet i løbeafdelingen, og der var ikke blødt underlag. Søer­nes foderstand var under middel. Sårene var smurt med salve, formentlig zinksalve.

So nr. z var opstaldet i en almindelig sti uden blødt underlag i drægtighedsstal­den. Foderstanden var let under middel. Denne so havde et skuldersår på højre side.

Fælles for de tre søer:

  • Søerne havde skuldersår, og sårene blev målt med en såkaldt skuldersårsmå­ler og blev målt til mere end 5,0 cm i diameter, se de to videoer.
  • Der er tale om et sår med veldefinerede kanter. Sårene ses at være omgivet af en fortykket rand. Det vurderes, at skuldersårene har været synligt og erken­deligt gennem længere tid. Sårene karakteriseres til at være svære skuldersår - dvs. sår større end 5 cm i diameter.
  • Søerne var opstaldet på hårdt underlag.
  • Et skuldersår, hvor soen ligger på et åbent sår nær et knoglefremspring, vur­deres at være smertefuldt.
  • Det vurderes, at skuldersårene ikke var behandlet i tide, hvorfor det havde udviklet sig til et svært skuldersår.
  • Det vurderes, at de tre søer har været udsat for en betydelig grad af smerte og lidelse.”

Videoerne af de tre søer understøtter tydeligt, at den kliniske graduering af de enkelte skuldersår svarer til såkaldt ”svært skuldersår” for alle tre søer.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Opholdsrum eller opholdsarealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.

Rådet finder, at udviklingen af kroniske skuldersår påfører søerne ikke ubetydelig smerte, lidelse, varigt mén og væsentlig ulempe. Kroniske skuldersår er en tilstand, der kan forebygges eller afhjælpes tidligt i forløbet ved tilstrækkelig opmærksomhed og rettidig indgriben fra staldpersonalets side. Får søerne rødme på skuldrene, skal de opstaldes på et blødt underlag og løbende underkastes en omhyggelig vurdering ved de daglige tilsyn. Såfremt tilstanden ikke forbedres med udsigt til opheling, skal dyrene tilses af en dyrlæge og behandles eller aflives.

Rådet finder, at de tre søers situation for længst skulle have været afhjulpet i besætningen, hvilket ud fra det foreliggende bedst ville været sket ved, at dyrene blev flyttet i sygesti med blødt underlag, så snart de fik rødme på skuldrene, løbende var blevet vurderet, og såfremt tilstanden ikke bedredes var blevet aflivet, inden tilstanden nåede et omfang som beskrevet.

Rådet finder, at søerne under sygdomsforløbet i besætningen, har været udsat for mindst en betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom de ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dens fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Rådet finder, at søerne herved har været udsat for mindst uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2, 3 og § 18, stk. 1.

Spørgsmål 4:

I relation til kontrolbesøget i svinebesætningen med CHR nummer …, beliggende …: Såfremt ovennævnte omstændigheder i sagen vedr. polten lægges til grund, anmoder jeg Rådet om at besvare, om behandlingen af polten, herunder ved at den ikke var flyttet i sygesti og ikke fik dyrlæ­gebehandling eller blev aflivet, efter Rådets vurdering udgør en uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling, jf. dyre­velfærdsloven.

Svar ad 4:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 31. maj 2022:

”Ved kontrolbesøget blev der konstateret en polt, der havde kronisk, uhelbredelig ledbetændelse og som ikke var håndteret korrekt.

Polten gik i en almindelig produktionssti med andre grise. Den havde kronisk, uhel­bredelig ledbetændelse i … haseled og var springhalt. Varigheden af ledbetændel­sen vurderes at være mindst 10 dage.

Polten vejede ca. 110 kg og gik i en almindelig sti uden blødt leje. Polten var spring­halt på højre bagben.

Der blev åbnet for gulvfodringen under tilsynet, hvorefter de øvrige polte begyndte at æde, mens denne polt blev liggende, formentlig pga. smerter i højre bagben. Vi gen­nede polten op at stå, men den lagde sig hurtigt igen.

Polten havde kronisk, uhelbredelig betændelse i højre haseled. På siden af højre bag­ben, lidt nedenfor hasen var der en blød hævelse, der formentlig er en samling be­tændelse fra hasen. Der var en fast hævelse omkring haseleddet, mindst 3-4 mm. Heraf vurderes ledbetændelsen at have en varighed af mindst 10 dage.

Tilsynet skete d. 25.04.2022, og der var ifølge optegnelserne ikke behandlet grise med antibiotika eller smertestillende medicin siden d. 01.04.2022.”

”… idet der henvises til, … at dyret var tydeligt påvirket af dets tilstand, at opstaldningsforholdene ikke var passende (grisen burde som minimum være flyttet til en sygesti), samt den omstændighed, at dyret ikke var blevet tilset af en dyrlæge eller aflivet på et tidligere tidspunkt, for at afværge yderligere lidelser for dyrene.

Det vurderes, at polten pga. smerter og gangbesvær har haft svært ved at klare sig blandt de øvrige grise i stien, og at den bl.a. har haft svært ved at komme hen og få vand samt foder”

Videoen viser tydeligt, at polten ikke kunne tage støtte/var springhalt på højre bagben.

Rådet finder, at poltens tilstand ved de daglige tilsyn i besætningen har været tydelig og let erkendelig, og dens tilstand burde for længst have været erkendt og afhjulpet. Dette ville bedst være sket ved, at polten var blevet flyttet til en sufficient indrettet sygesti og behandlet, dens tilstand dagligt vurderet og eventuelt undersøgt af en dyrlæge. Såfremt tilstanden ved disse forholdsregler ikke bedredes væsentligt inden for en uge, burde polten have været aflivet.

Rådet finder at polten, som ved besøget fremstod med kronisk, uhel­bredelig ledbetændelse, var springhalt og alment påvirket, burde have været aflivet, inden tilstanden udviklede sig som beskrevet. Rådet finder, at polten under opholdet i besætningen, har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom den ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dens behov.

Rådet finder, at polten har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2, 3 og 18, stk. 1.

Spørgsmål 5:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, anmoder jeg om at blive oplyst herom.

Svar ad 5:

Der skal henvises til Rådes udtalelse af 5. marts 2004 om sygeafdeling til produktionsdyr, der kan findes på www.detvetsund.dk.

Afgørelse:

Der var to tiltalte i sagen.

Besætningsejer og ansvarlig driftsleder var begge tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1, jf. stk. 12, og stk. 13, jf. § 2, og § 3, jf. bekendtgørelse nr. 1742 af 30. november 2020 om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af grise § 84, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 3, og stk. 4, jf. § 50, stk. 1, og stk. 2, ved i forbindelse med udøvelse af erhverv, at være ansvarlige for, at so nr. x, so nr. y og so nr. z blev udsat for uforsvarlig behandling, idet de alle tre havde skuldersår større end 5 cm i diameter, uden at de blev flyttet til sygestald eller dyrlægebehandlet,

Tillige tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 58, stk. 2, jf. stk. 1, jf. stk. 12, og stk. 13, jf. § 2, og § 3, jf. bekendtgørelse nr. 1742 af 30. november 2020 om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af grise § 84, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 3, og stk. 4, jf. § 50, stk. 1, og stk. 2, ved i forbindelse med udøvelse af erhverv, at være ansvarlige for, at en polt blev udsat for groft uforsvarlig behandling, idet polten i minimum 10 dage havde lidt af kronisk, uhelbredelig ledbetændelse i højre haseled samt var springhalt på højre bagben, uden at polten af den grund var sat i sygesti eller blevet dyrlægetilset eller aflivet.

De tiltalte blev hver især straffet med bøde på 25.000 kr.