Rådet udtalte 3. marts 2017:
Rådet har til brug for udtalelsen gjort brug af sagkyndig bistand.
Spørgsmål 1:
Det Veterinære Sundhedsråd bedes oplyse, om anvendelse af svinefoder indeholdende 0,2 % magnesium kan medføre forgiftning og/eller give symptomer på forgiftning og/eller anden lidelse.
Svar ad 1:
Svinefoder indeholder typisk 0,15-0,19% magnesium, når der ikke tilsættes magnesiumoxid. Tilsættes 0,2% magnesiumoxid til svinefoder vil dette typisk indeholde omkring 0,28% magnesium. Det anses for usandsynligt, at 0,2% magnesium i foder fører til forgiftning eller giver symptomer på forgiftning, da eventuel overskydende magnesium effektivt udskilles via urin.
Tilsvarende svar for tilsætning af 0,2% magnesiumoxid, hvor det dog ikke kan udelukkes, at 0,2% magnesiumoxid tilsat foder kan medføre osmotisk diarre/lind afføring, hvor mineralsalte trækker
væske ud i tarmlumen.
Spørgsmål 2:
Det Veterinære Sundhedsråd bedes, hvis spørgsmål 1 besvares bekræftende, oplyse, hvor længe det er forsvarligt at anvende svinefoder indeholdende 0,2 % magnesium, såfremt det skal sikres, at foderet ikke har negativ indflydelse på svinenes helbred.
Svar ad 2:
Såfremt det antages, at 0,2% tilsat magnesiumoxid medfører lind afføring, da finder Rådet det ikke for sandsynligt, at det påvirker svinenes helbred i betydende grad. Længerevarende osmotisk diarre kan have negativ effekt på svinenes helbred.
Spørgsmål 3:
Det Veterinære Sundhedsråd bedes oplyse, om det er helbredsmæssigt forsvarligt som eneste fodertype at anvende svinefoder indeholdende 0,2 % magnesium - uanset om det er for en kortere periode.
Svar ad 3:
Rådet finder det ikke sandsynligt, at 0,2% magnesium eller 0,2% tilsat magnesiumoxid påvirker svins helbred.
Spørgsmål 4:
Det Veterinære Sundhedsråd bedes oplyse, hvilke skadevirkninger - om nogen - tilsætning af magnesium til foder, således at foderet indeholder 0,2 % magnesium, kan medføre.
Svar ad 4:
Foder med 0,2% magnesium anses ikke at medføre skadevirkninger af magnesium. Tilsætning af 0,2% magnesiumoxid kan dog ikke udelukkes at medføre osmotisk diarre/lind afføring, men det er tvivlsomt, om dette resulterer i egentlige skadevirkninger.
Spørgsmål 5:
Det Veterinære Sundhedsråd bedes oplyse, om der efter Rådets vurdering er forskel på, om der anvendes magnesiumoxyd eller magnesiumsulfat.
Svar ad 5:
Magnesiumoxyd er lig med magnesiumoxid og har kemisk formel MgO og indeholder 60% magnesium baseret på molvægt.
Magnesiumsulfat (anhydrat) har kemisk formel MgSO4 og indeholder 20% magnesium baseret på molvægt.
Indholdet af magnesium i de to produkter vil medføre, at tilsætning af magnesiumoxid resulterer i højere koncentration af magnesium i foderet end for en tilsvarende tilsat mængde magnesiumsulfat. 2 g magnesiumoxid/kg foder giver således ca. 1,2 g magnesium/kg foder og 2 g magnesiumsulfat/kg foder giver ca. 0,4 g magnesium/kg foder. Dette skal ses i relation til foderets naturlige indhold af magnesium på typisk 1,5-1,9 g/kg.
Tilsætning af Magnesiumsulfat forventes ikke at føre til øget risiko for osmotisk diarre sammenlignet med magnesiumoxid.
Spørgsmål 6:
Rådet bedes oplyse, om der ved tilsætning af 0,2% magnesiumoxyd til foderet ville have været 2,53 g magnesium/FE.
Samtidig bedes det oplyst, om der ved tilsætning af 0,2% magnesiumsulfat vil være 1,86 g magnesium i blandingen.
Herefter bedes Rådet oplyse, om der vil være ca. 0,67 g mindre magnesium pr. FE ved anvendelse af magnesiumsulfat som tilsætning til foderet frem for anvendelse af magnesiumoxyd.
Svar ad 6:
Rådet finder, at det er højst sandsynligt med de valgte råvarer, at tilsætning af 0,2% magnesiumoxid til foderet vil resultere i 2,53 g magnesium/FE.
Rådet finder, at det er højst sandsynligt med de valgte råvarer, at tilsætning af 0,2% magnesiumsulfat til foderet vil resultere i 1,86 g magnesium/FE.
Rådet finder, at det er højst sandsynligt, at der er 0,67 g mindre magnesium/FE ved anvendelse af magnesiumsulfat fremfor magnesiumoxid.
Spørgsmål 7:
Det Veterinære Sundhedsråd bedes oplyse, om sagen i øvrigt giver anledning til bemærkninger.
Svar ad 7:
Nej.
Tillægsspørgsmål:
Sundhedsrådet anmodes om at gennemgå bilag M og herefter oplyse om de forhold, der er beskrevet i sagsøgers besætning kan skyldes den bakterie, der i henhold til bilag M er blevet kaldt Fusobacterium gastrosuis.
Sandsynlighedsgraden bedes venligst beskrevet, og svaret bedes begrundet.
Svar ad tillægsspørgsmål:
Rådet finder, at spørgsmålet er af spekulativ karakter, idet Fusobacterium gastrosuis er en bakterie, som for nyligt er blevet isoleret i maver fra svin, og den er ikke – heller ikke fra det omtalte Ghent University – påvist eller forsøgt påvist at have nogen sammenhæng med mavesår, som det er antydet i artiklen fra Hyologisk.
Afgørelse:
Sagen blev hævet.