2017-32-0157-00026

Høns gående i campingvogn uden foder og vand

28-11-2017

Skrivelse af 11. august 2017 fra Midt- og Vestjyllands Politi (4100-89110-00107-16).
Politiet modtog en anmeldelse om, at der i et blandet dyrehold var observeret udsultede katte med diverse skader, høns i en campingvogn uden foder og vand, samt udegående heste under kritisable forhold.

Rådet udtalte 28. november 2017:

Spørgsmål 1:

Såfremt ovennævnte lægges til grund, har fjerkræene ved at være lukket inde i en campingvogn uden adgang til foder, vand og strøelse, og således at mindst én høne sandsynligvis som følge her­af er død af sult og tørst, og en anden har overlevet ved at æde af sin døde artsfælle, derved været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behand­ling med karakter af mishandling?

Svar ad 1:

Det fremgår af embedsdyrlægens udtalelse af 23. januar 2017, at denne ved et besøg i dyreholdet d. 23. januar 2017 havde konstateret, at ”I en campingvogn ved ejendommens indkørsel fandtes en høne. Den undslap, da campingvognen blev åbnet og gik siden rundt på gårdspladsen. Indvendigt var cam­pingvognen dækket af hønselort på gulvet og alle vandrette overflader. Laget af gød­ning var fugtig og klistret. Et sted sås frisk gødning, som var meget rødt i farven. I bunden af et skab lå en død høne. Hønen var blevet hakket i af den levende høne og dødsårsagen kunne ikke nærmere fastslås. I et andet skab lå mange fjer - her har muligvis også ligget en død høne. I det tykke lag af gødning på gulvet stod en rund­vander til høns. Der var intet vand i den. Der var ingen strøelse og intet foder til høn­sene i vognen.”

Det fremgår endvidere af udtalelsen, at embedsdyrlægen fandt det sandsynligt, at mindst en høne var død af sult og tørst, og at den sidste høne har overlevet ved at æde den døde artsfælle.

Af sagsakterne fremgår, at ejeren oplyste, at hun i december 2016 havde anbragt sine 4-5 høns i campingvognen, da de grundet fugleinfluenza skulle holdes under tag, og havde fodret og vandet hønsene 2-3 gange ugentligt.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at dyret tilses mindst en gang om dagen.

Lægges ovennævnte, sagsakterne og de medsendte fotos til grund, finder Rådet, at hønsene ikke er blevet behandlet omsorgsfuldt og huset, fodret, vandet og passet under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.

Ved igennem længere tid, at være unddraget foder og vand, og dermed ikke være behandlet omsorgsfuldt fodret, vandet og passet i overensstemmelse med dens behov, har i det mindste den overlevende høne været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet vil karakterisere forholdet som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 3.

Såfremt det lægges til grund, at en eller flere høns er døde som følge af mangelfuld fodring og vanding, finder Rådet, at hønsene har været udsat for højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet vil i så fald karakterisere forholdet som groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. dyreværnslovens §§1, 2 og 3, stk. 3.

Spørgsmål 2:

Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger?

Svar ad 2:

Nej.

Afgørelse:

Tiltalte blev straffet med bøde på 12.000 kr. i henhold til dyreværnslovens § 28, stk. 1, jf. §§ 1 og 2 og dyreværnslovens § 28, stk. 1, jf. stk. 2, jf. §§ 1 og 2. Dommen afspejler også flere forhold vedrørende 2 shetlandsponyer.