2016-32-0153-00050

Hunde med uplejet pels, lange kløer, betændelsestilstande o.a.

10-04-2017

Skrivelse af 17. november 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi (4100-89110-00080-16).
Ejeren af 4 hunde, blev anmeldt af en dyreværnsorganisation, idet 2 af hundene fremstod uplejede. Den ene hund var gangbesværet, havde besvær med at indtage føde og komme af med afføring, som følge af den uplejede pels. Den anden hund, gik besværet pga. lange klør og betændelse i poterne samt led af hudbetændelse. Begge hunde havde tandkødsbetændelse. Forholdet blev anmeldt og ejeren overdrog frivilligt de to hunde til dyreværnsorganisationen.

Rådet udtalte 10. april 2017:

Spørgsmål 1:

Såfremt ovennævnte lægges til grund, har Bouvier Des Flanders hunden, X, derved været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med ka­rakter af mishandling?

Svar ad 1:

Følgende fremgår af undersøgende dyrlæges udtalelse af 7. september 2016 vedrørende hunden af racen Bouvier Des Flanders:

”9 år, hanhund Vægt ved ankomst: 33,9 kg Vægt efter pelsen er fjernet: 28 kg.

Der er taget billeder og video af hunden ved ankomst samt af alle fund­­...Hunden er venlig og omgængelig men bærer tydeligt præg af at være generet af pelsen, som er ét stort filter. Hunden kan ikke bevæge sig frit, idet pelsen hindrer at både højre og venstre forben kan bøje. Desuden er der pels omkring poten på venstre forpote, således at hunden ikke kan træde ned på trædepuderne. Hunden kan kun i begrænset omfang se ud af øjnene og der er store mængder afføring i pelsen på bagparten. Der er en voldsom stank ved hunden bl.a. grundet urenheder i pelsen.

Hunden blev bedøvet og personalet på internatet har barberet hunden ned. Det har været nød­vendigt at fjerne al pelsen på hunden da der ikke var områder som ikke var total filtret. Efter fjernelse af pelsen kunne der laves en klinisk undersøgelse af hunden. Denne undersøgelse er således lavet på en bedøvet hund og en efterfølgende sundhedsundersøgelse anbefales om 1- 2 dage så bl.a. motorik kan vurderes.

Huden er skældende med uden betændelse. Den distale trædepude på begge forben er vold­somt skældende og angrebet af svamp. Centralt på ryggen mellem skulderbladene har hunden en inficeret talgkirtel (byld) ca. 1 ½ cm i diameter. Klør på specielt forben er forvoksede.

Hunden er afmagret og vurderes til at veje 7-10 kg mindre end den burde. Der er manglende muskelmasse på hele kroppen. Der er et gammelt brud på halen ca. 5 cm fra halespidsen. Begge ører er kraftigt inficeret med tilstedeværelse af både coli- og stavbakterier. Huden i ørerne er normal af farve men væsker og øregangene er helt lukkede pga. hår og ørevoks. Desuden har hunden en voldsom mængde tandsten og tandkødsbetændelse.

Hunden er underernæret og har haft besvær med at bevæge sig, at indtage føde, at se og høre samt at komme af med afføring”.

Det fremgår endvidere af anmeldelse af 20. september 2016, at hunden 5 dage efter ankomst til internatet stadig var dårligt gående og viste tegn på smerte, når den gik.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Lægges ovennævnte samt sagens billedmateriale herunder video til grund, finder Rådet, at hunden ikke er blevet passet og plejet under hensyntagen til dens fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov, og derved har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at hunden har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnsloven §§ 1 og 2.

Spørgsmål 2:

Såfremt ovennævnte lægges til grund, har den hvide schæfer, Y, derved været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?

Svar ad 2:

Følgende fremgår af undersøgende dyrlæges udtalelse af 7. september 2016 vedrørende hunden af racen hvid schæfer:

”9 år, tæve, Vægt ved ankomst: 31,7 kg.

Der er taget billeder af hunden ved ankomst samt af alle fund. …… Hunden er sky og nervøs og tydeligvis stærkt knyttet til hanhunden (se ovenfor). Hunden har tydeligt ondt ved at gå grundet poternes tilstand (se nedenfor).

Hunden blev bedøvet så der kunne laves en klinisk undersøgelse af hunden. Denne undersø­gelse er således lavet på en bedøvet hund og en efterfølgende sundhedsundersøgelse anbefa­les om 1-2 dage så bl.a. almenbefindende kan vurderes.

Huden er rød og irriteret over hele kroppen. Pelsen er fedtet, beskidt og mangler generelt pleje. Pelsen er meget filtret på bagparten. Hunden har slikkesår (hotspot) på højre bagben, venstre forben og højre forben. Såret på højre bagben har skorpe på. Klør på alle fire poter er kraftig forvoksede. Derudover er der knuder i pelsen mellem trædepuderne.

Hunden er afmagret og vurderes til at veje ca. 7-8 kg mindre end den burde. Der er manglende muskelmasse på hele kroppen.

Hunden har lidt tandsten og tandkødsbetændelse samt en skade på højre hjørnetand i overmunden.

Hunden er underernæret og har et vedvarende hudproblem der ikke er behandlet tilfredsstillen­de. Desuden har hunden haft ondt ved at gå pga. klør og poter, der ikke har været passet og plejet tilfredsstillende.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Lægges ovennævnte samt sagens billedmateriale herunder video til grund, finder Rådet, at hunden ikke er blevet passet og plejet under hensyntagen til dens fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov, og derved har været udsat for betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at hunden har været udsat for uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnsloven §§ 1 og 2.

Spørgsmål 3:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, bedes disse ligeledes anført i Rådets svar.

Svar ad 3:

Rådet har ikke yderligere bemærkninger til sagen.

Afgørelse:

Tiltalte blev straffet med bøde på 5.500 kr.