Rådet udtalte 21. september 2017:
Spørgsmål 1:
Finder Rådet, at besætningsejer/driftsleder ved at påføre slagtesvin nr. 1 flere/gentagne og unødvendige slag på skinkerne samt hen over det følsomme område omkring endetarmsåbningen, har udsat slagtesvinet for en betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom slagtesvinet heller ikke har været behandlet omsorgsfuldt?
Svar ad 1:
Det fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 25. april 2016, at der ved den kødkontrolmæssige undersøgelse efter slagtning d. 30. marts 2016, blev konstateret mindst 26 slagtesvin af en leverance på 112 svin fra samme besætning, der var tildelt et unødigt antal slag med tatoveringshammer.
Det fremgår endvidere, at ved nærmere undersøgelse af tre af slagtekroppene efter slagtningen af de 26 slagtesvin, konstaterede embedsdyrlægen følgende:
”Slagtesvin nr. 1:
… Slagtesvinet var blevet tildelt 6 slag med tatoveringshammeren fordelt med 3 slag på dyrets venstre skinke og 3 slag på dyrets højre skinke. Det ene af slagene på dyrets højre skinke var placeret delvist hen over området under halen omkring endetarmsåbningen.
Der observeredes ikke udtalte blødninger i det underliggende væv…”.
”Slagtesvin nr. 2:
… Slagtesvinet var blevet tildelt 8 slag med tatoveringshammeren fordelt med 6 slag på dyrets venstre skinke og 2 slag på dyrets højre skinke.
Der observeredes ikke udtalte blødninger i det underliggende væv…”.
”Slagtesvin nr. 3:
… Slagtesvinet var blevet tildelt 7 slag med tatoveringshammeren fordelt med 5 slag på dyrets venstre skinke og 2 slag på dyrets højre skinke.
Der observeredes ikke udtalte blødninger i det underliggende væv…”.
”Der er - ud over billederne af de i det ovennævnte beskrevne for slagtekroppene 1, 2 og 3 - optaget fotos af skinkerne på flere af de øvrige slagtekroppe.”
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Ved at være påført flere unødvendige slag med tatoveringshammer på venstre skinke og højre skinke, heraf et slag under halen i området omkring endetarmsåbningen, finder Rådet, at slagtesvin nr. 1 har været udsat for en høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det ikke har været behandlet omsorgsfuldt.
Lægges ovennævnte og de medsendte fotos til grund, finder Rådet, at slagtesvin nr. 1 har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1 og 2.
Ved at være påført flere unødvendige slag med tatoveringshammer på henholdsvis venstre skinke og højre skinke, finder Rådet, at de mindst 25 slagtesvin har været udsat for en høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom de ikke har været behandlet omsorgsfuldt.
Lægges ovennævnte og de medsendte fotos til grund, finder Rådet, at de 25 slagtesvin samlet set har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1 og 2.
Spørgsmål 2:
I bekræftende fald, finder Rådet da, at svinet derved har været behandlet uforsvarligt eller groft uforsvarligt?
Svar ad 2:
Se svar ad 1.
Spørgsmål 3:
Finder Rådet, at besætningsejer/driftsleder ved at påføre 25 andre slagtesvin flere/gentagne og unødvendige slag på skinkerne, har udsat slagtesvinene for en betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom slagtesvinene heller ikke har været behandlet omsorgsfuldt?
Svar ad 3:
Se svar ad 1.
Spørgsmål 4:
I bekræftende fald, finder Rådet da, at de 25 svin derved har været behandlet uforsvarligt eller grovere uforsvarligt?
Svar ad 4:
Se svar ad 1.
Spørgsmål 5:
Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger?
Svar ad 5:
Der henvises til Rådets udtalelse af 12. maj 2009 om overdreven anvendelse af tatoveringshammer.
Afgørelse:
Tiltalte blev straffet med bøde på 10.000 kr., jf. dyreværnslovens § 28, stk. 1,1. pkt., jf. 2. pkt., stk. 7, og stk. 9, jf. § 1 og § 2.