Rådet udtalte 4. juli 2018:
Spørgsmål 1:
Ud fra en veterinærfaglig vurdering har de pågældende 2 køer da rådet over et gulvareal, som er passende i forhold til deres størrelse og den planlagte transport?
Svar ad 1:
Det skal indledningsvis bemærkes, at Rådet finder, at det ikke er gulvarealet alene, der er afgørende for om dyr transporteres under forsvarlige forhold. Rummets udformning i forhold til dyrenes fysiske dimensioner, forskelle i dyrenes størrelse og konstitution samt rummets indretning er ligeledes af væsentlig betydning for, hvorvidt dyr kan transporteres under dyreværnsmæssigt forsvarlige forhold.
Af anmeldelse af 16. juni 2017 fremgår, at embedsdyrlægen ved det levende syn af kreaturer på en lastbil med påhængsvogn observerede, at ”Da bagklappen på kærren åbnedes, fandtes to SDM-køer… liggende oven i hinanden og ude af stand til at rejse sig… ko, som lå nederst, var i ringe foderstand og havde tydeligvis respirationsbesvær pga. presset fra den anden, noget tungere ko. De to dyr var adskilt fra de øvrige ved et fast skillerum og havde så lidt plads, at de ikke var i stand til at komme på benene ved egen hjælp… Efter slagtemæssig behandling sås mindre, friske blødninger på fremstående punkter af slagtekroppen af begge dyr.
Efter aflæsning af de resterende ti dyr på kærren sås gulvet overalt i transportmidlet dækket af et tykt lag gylle, og det var således ikke skridsikkert…”.
Det fremgår endvidere af sagsoplysningerne, at de to køer, fordi de var magre, blev transporteret for sig selv i et rum med målene 2,47 m i bredden x 1 m i dybden. Køerne blev aflivet på vognen.
Af de medsendte fotos fremgår, at de to køer i det bageste rum var liggende på tværs af kørselsretningen med hovedet pegende imod hver sin side af rummet/vognen. Den mindste ko lå nederst med den største ko liggende på tværs henover dens forpart. Det fremgår endvidere af fotos, at gulvet i rummet var dækket af et tykt lag gylle.
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Lægges ovennævnte og de medsendte fotos til grund, finder Rådet, at de to magre køer, ved at være transporteret sammen i et rum uden tilstrækkelig plads og uden skridsikkert gulv, således at den tungeste ko ved ankomst til slagteriet lå oven på den letteste, der havde stærkt forceret respiration, og begge dyr havde friske blødninger på fremstående områder af kroppen, ikke har været transporteret omsorgsfuldt, under hensyntagen til deres fysiologiske og sundhedsmæssige behov. Køerne har herved været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe, og dermed for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens § 1.
Spørgsmål 2:
Vurderes transporten af de 2 køer, som beskrevet ovenfor, at være uforsvarlig, grovere uforsvarlig behandling eller mishandling af køerne?
Svar ad 2:
Se svar ad 1.
Spørgsmål 3:
Vurderes transporten af de 2 køer, som beskrevet ovenfor, at være til ulempe for køerne?
Svar ad 3:
Se svar ad 1.
Spørgsmål 4:
Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger?
Svar ad 4:
Nej.
Afgørelse:
Der var to tiltalte i sagen.
Chauffør:
Tiltalt for overtrædelse af dyreværnsloven, bekendtgørelse om beskyttelse af dyr under transport, jf. transportforordningen ved at transportere 12 køer til slagtehus og herunder behandlede to køer groft uforsvarligt, idet påhængsvognen ikke var indrettet og blev anvendt på en sådan måde, at dyrenes sikkerhed blev tilgodeset, og sådan at dyrene ikke kunne komme til skade eller blive påført lidelser, idet de to køer var placeret i et rum på 1 x 2,47 meter bagerst på påhængsvognen, hvor de grundet deres størrelse var begrænset i deres naturlige bevægelser, hvilket, sammenholdt med at gulvet ikke var skridsikkert og påhængsvognens bevægelser, medførte, at de to køer væltede ned oven på hinanden uden mulighed for at rejse sig igen, hvorved den nederste ko ved ankomst til slagteriet havde respirationsbesvær og begge køer havde friske blødninger på fremstående punkter af slagtekroppen og måtte aflives på påhængsvognen (forhold 1+2).
Ved som chauffør at have transporteret 12 køer i påhængsvognen til slagteri, selv om gulvet i påhængsvognen ikke var forsynet med passende strøelse, der kunne give den fornødne komfort og sikre en passende absorption af urin og ekskrementer, hvilket medførte at påhængsvognens gulv ved ankomst til slagteriet var dækket af et tykt lag gylle (forhold 3).
Transportvirksomheden:
Tiltalt for at være ansvarlig for, at chaufføren transporterede de omtalte køer som beskrevet i forhold 1, 2 og 3.
Retten fandt det bevist, at køerne under de anførte omstændigheder havde været udsat for groft uforsvarlig behandling, og at chaufføren havde udvist en sådan uagtsomhed, at han var skyldig i den rejste tiltale.
Da chaufføren var ansat hos transportvirksomheden var betingelserne for at pålægge selskabet strafansvar også opfyldt.
Straffen for chaufføren blev fastsat til en bøde på 20.000 kr.
Straffen for transportvirksomheden blev fastsat til en bøde på 40.000 kr.
Retten lagde ved bødefastsættelsen vægt på forholdets karakter, herunder at de tiltalte var dømt for groft uforsvarlig behandling af flere dyr i erhvervsforhold.
De tiltalte ankede dommen for landsretten og gjorde gældende, at der var sket en ændring af Fødevarestyrelsens sanktionspraksis, som indebar, at de tiltalte efter den nuværende praksis ikke ville være tiltalt som sket, og påstod derfor frifindelse.
Landsretten fandt at chaufføren havde behandlet de to køer groft uforsvarligt som følge af forholdene under transporten, som han var personligt ansvarlig for. Det blev tillagt betydning, at chaufføren var bekendt med de forhold, hvorunder dyrene blev transporteret, herunder den begrænsede størrelse af det separate rum, køernes størrelse og tilstand, herunder størrelsesforskellen på køerne, og den utilstrækkelige strøelse. Landsretten lagde endvidere til grund, at den omstændighed, at det areal, der var til rådighed for de to køer, ikke i sig selv indebar en overtrædelse af arealkravene, ikke kunne føre til et andet resultat, da det som anført af Det Veterinære Sundhedsråd ikke var gulvarealet alene, der var afgørende for, om dyr transporteres under forsvarlige forhold.
Praksisændringen ville derfor ikke have haft betydning for spørgsmålet om tiltalerejsning mod chaufføren og derfor var der ikke grundlag for at frifinde ham.
Landsretten stadfæstede byrettens dom med den ændring, at tillægsstraffen for chaufføren blev forhøjet under hensyn til forhold 3 til en bøde på 23.000 kr.