2019-24-0157-00004

Manglende vand til fugle og får. Manglende pels- og klovpleje samt utilstrækkelige staldforhold

01-08-2019

Skrivelse af 28. januar 2019 fra Syd- og Sønderjyllands Politi (3300-89110-00047-18).
Efter anmeldelse fra en dyreværnsforening konstaterede politi og embedsdyrlæge, at får og forskellige fugle ikke havde passende adgang til vand, ligesom en hund og får vurderedes magre, og en hund og en vædder manglede klo-/klovpleje. To hunde havde ikke mulighed for passende ly mod vejrlig og får og hængebugsvin opholdt sig på gulv blandt diverse affald.

Rådet udtalte 1. august 2019:

Spørgsmål 1:

Såfremt de faktiske oplysninger i sagen lægges til grund anmodes om en besvarelse af, hvorvidt sigtedes manglende efterkommelse af politiets pålæg af 14. maj 2018, navnlig i relation til de gentagne konstateringer af, at dyrene manglede adgang til drikkevand henover den usædvanlige varme sommer 2018, efter Rådets opfattelse udgjorde en uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr eller grovere uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. dyreværnslovens § 28, stk. 1-3.

Svar ad 1:

Indledningsvis skal Rådet gøre opmærksom på, at Rådet ikke udtaler sig om sanktionsniveau.

Det fremgår af embedsdyrlægens erklæring af 21. juni 2018 samt af det ledsagende billedmateriale, at denne sammen med politiet kontrollerede sigtedes dyrehold d. 9. maj 2018. Herved konstateredes 1 af 2 hunde som værende mager med fremstående ribben og hoftehjørner og med uplejet pels. Hundene gik i en hundegård med et hundehus, hvor det vurderedes, at der ikke ville være passende skygge i flere timer.

Et fårehold på 4 får, en vædder og 4 lam havde ikke adgang til vand og vædderen havde uplejede klove.   

På et badeværelse i stuehuset konstateredes en kasse med kyllinger, gæslinger og en ælling. Der var ingen vand til rådighed for dyrene.

I lade- og staldbygninger var der bure med fugle og en enkelt ara sad i bur i haven. Det generelle billede var, at fuglene manglede adgang til vand, eller havde adgang til meget lidt og beskidt vand.

På baggrund af de konstaterede forhold udstedte politiet d. 14. maj 2018 et pålæg, der skulle sikre etableringen af miljø for hundene, så de havde mulighed for beskyttelse mod vejrlig (sol/varme, blæst, nedbør og kulde) samt sikring af tilstrækkelig adgang til vand. Desuden skulle der sørges for, at den magre hund blev tilset af en dyrlæge, samt at fårenes klove blev beskåret.

Af embedsdyrlægeerklæringen af 21. juni 2018 fremgår endvidere, at embedsdyrlægen medvirkede ved opfølgende kontrolbesøg d. 7. juni og d. 20. juni 2018. Ved det anmeldte besøg d. 7. juni var der fortsat ingen skygge for de 2 hunde i hundegården. Ved det uanmeldte besøg d. 20. juni konstateredes, at ællinger, gæslinger og kyllinger ikke havde adgang til vand. I ca. halvdelen af burene med fugle både udenfor og indenfor i lade og staldbygning var der ikke adgang til vand for fuglene. Fårene var forsøgt klovbeskåret, men klovene var fortsat lange og manglede yderligere pleje.

Af embedsdyrlægens erklæring af 4. september 2018 samt af det ledsagende billedmateriale fremgår, at denne sammen med politiet d. 9. august 2018 atter kontrollerede sigtedes dyrehold. Herved konstateredes, en 7 år gammel hanhund som værende mager med tydelige ribben, hoftehjørner og rygrad og med mat og uplejet pels og kløer. En 2 år gammel tævehund var slank med uplejet pels, der hang i sammenfiltrede klumper ved ørene.

I stuehuset var der 2 duer og 6 små fugle fordelt i 4 bure uden adgang til vand. I en lade var der 3 bure med papegøjefugle med adgang til kun lidt og beskidt vand. I haven var der en indhegning med 2 gæs uden adgang til vand. I staldbygningen gik der en vædder, 4 får og en orne af racen hængebugsvin. Får og svinet vurderedes under middel i foderstand. Dyrene gik på gulv, der var fyldt med træstykker, forskellige maskiner, ledninger, snor, plastik og affald. Der konstateredes en spand med ganske lidt vand – en spand, hvorfra det ikke var muligt for svinet, at kunne nå op at drikke.

Lægges ovennævnte til grund finder Rådet:

  • at de beskrevne hunde, får og svin igennem længere tid ikke har været fodret til passende huld samt fået ydet passende pleje af pels og kløer og klove,
  • at hundene ikke har været givet passende muligheder for beskyttelse mod vejrlig,
  • at kyllinger, gæslinger og en ælling ikke har været givet passende adgang til vand,
  • at burfuglene ikke har haft passende adgang til vand,
  • at vædder, får og hængebugsvin ikke har været givet passende staldforhold uden risici for beskadigelser fra genstande, affald, mm.

Ved undladelse af ovennævnte har dyrene samlet set været udsat for en høj grad af lidelse, smerte, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom de ikke har behandlet omsorgsfuldt, herunder huset, fodret, vandet og passet under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Nogle arealer, hvor dyr opholdt sig, har ikke været indrettet på en måde, der har tilgodeset dyrenes behov, herunder en sikring af, at dyrene havde fornøden bevægelsesfrihed samt for hundenes vedkommende en passende sikring mod vejrlig i overensstemmelse med deres behov.

Rådet vil samlet set karakterisere forholdene som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 1.

Spørgsmål 2:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, anmodes det om at oplyse dette.

Svar ad 2:

Oplysningerne i sagsakterne peger på, at sigtede gennem længere tid ikke har vist evne eller vilje til at tilvejebringe dyreværns­mæssigt forsvarlige forhold i sit dyrehold. Dette bør efter Rådets opfattelse føre til overvejelser om, hvorvidt der skal ske helt eller delvis frakendelse af retten til dyrehold, jvf. dyreværnslovens § 29. Anvendelse af § 29 beror imidlertid på en juridisk vurdering, der alene foretages af domstolene.

Afgørelse:

Påtale opgivet, idet tiltalte er afgået ved døden.