2020-24-0152-00198

Søer med skuldersår mangelfuldt håndteret

03-07-2020

Skrivelse af 20. januar 2020 fra Nordjyllands Politi (5100-89110-00205-19).
Flere søer med skuldersår, herunder to søer med skuldersår med en diameter på mindst 5 cm blev konstateret ved opfølgende kontrol. Søerne var opstaldet i løbestald uden nogen form for blødt underlag. De var blevet behandlet dagligt med spray uden effekt.

Rådet udtalte 3. juli 2020:

Spørgsmål 1:

Om besætningsejer … eller dennes ansatte, har undladt at behandle de beskrevne søer omsorgsfuldt og udsat søerne for unødig smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald om besætningsejer … eller dennes ansatte, ved at lade søerne gå som beskrevet, har udsat søerne for uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling.

Svar ad 1:

Det fremgår af anmeldelse af 22. august 2019, at embedsdyrlægen ved opfølgende kontrol i en so-besætning observerede flere søer med skuldersår, som ikke var håndteret korrekt.

”Ved kontrolbesøget blev der konstateret, at flere af de nyindsatte søer i løbestalden havde skuldersår og ingen af dem havde gummimåtte eller andet blødt underlag. Be­sætningsansvarlig oplyste at den eneste behandling, de alle havde fået/får dagligt, er en sårspray indeholdende probiotika…”

So nr. A:
”So nr A havde skuldersår på venstre skulder med diameter lidt > 5 cm. Såret var ømt ved berøring.

Soen var ikke opstaldet i sygesti. På baggrund af sårets størrelse (areal og dybde) vur­deres det, at lidelsen har haft en varighed på flere uger.

Undertegnede vurderer, at (den daglige) spray med probiotika på såret ikke er en passende behandling, henset til sårets karakter og omfang.”

”Tre andre søer (nr B, nr C og nr 2 i anden række - alle i løbestaldens enkeltdyrsbokse) havde skulder-sår med diameter på hhv. 3,4 og 5 cm. So nr C havde ret dybt skuldersår.”

So nr. C:
”Soen var ikke opstaldet i sygesti, ligesom der ikke var … gummimåtter til rådighed for dyret.

So nr. C havde et ret dybt sår. Sårets dybde vurderer undertegnede til at være 1-2 cm og der er pus/betændelse, der flyder fra nederste kant af såret. På baggrund af sårets dybde og størrelse vurderes det, at lidelsen har haft en varighed på flere uger… Dyret udviste smerteytring ved palpation/berøring af såret.”

So nr. B og so nr. 2:
”Søerne var ikke opstaldet i sygesti, ligesom der ikke var indsat gummimåtter til rådig­hed for disse dyr. På baggrund af sårenes størrelse vurderes det, at lidelserne har haft en varighed på flere uger.

Begge søer udviste grader af smerteytring ved palpation/berøring af deres sår.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.

Rådet finder, at udviklingen af skuldersår påfører søerne smerte, lidelse, varigt mén og væsentlig ulempe. Kroniske skuldersår er en tilstand, der kan forebygges eller afhjælpes tidligt i forløbet ved tilstrækkelig opmærksomhed og rettidig indgriben fra staldpersonalets side.

Lægges ovennævnte, sagens akter og det medfølgende fotomateriale til grund, finder Rådet, at søernes situation har været tydelig og let erkendelig. Deres tilstand burde for længst være afhjulpet, hvilket bedst ville være sket ved, at søerne var blevet flyttet til en sygesti med blødt underlag, tilset af en dyrlæge med henblik på undersøgelse og iværksættelse af relevant behandling eller aflivet/slagtet, før sårene fik et omfang som beskrevet.

Under sygdomsforløbet i besætningen har so nr. A og C været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom de ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres behov.

Rådet finder, at so nr. A og C har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 1.

Under sygdomsforløbet i besætningen har so nr. B og nr. 2 været udsat for betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom de ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres behov.

Rådet finder, at so nr. B og nr. 2 har været udsat for uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 1.

Spørgsmål 2:

Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger.

Svar ad 2:

Der henvises til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelse af 19. november 2003 om skuldersår hos søer.

Afgørelse:

Besætningsejer tiltalt for overtrædelse af Dyreværnslovens § 28, stk. 2, jf. stk. 1 og stk. 9 og 11, jf. § 1 og 2, samt § 19, stk. 1, jf. § 5 i bekendtgørelse om mindstekrav til beskyttelse af landbrugsdyr, ved i forbindelse med udøvelse af erhverv som besætningsejer, at have behandlet to grise, søer, groft uforsvarligt, idet de begge var tydeligt springhalte og ikke havde modtaget den fornødne behandling samt Dyreværnslovens § 28, stk. 1 og stk. 2, jf. stk. 1, stk. 9 og l1, jf. § 1 og 2, samt § 19, stk. 1 og stk. 2, jf. § 5 i bekendtgørelse om mindstekrav til beskyttelse af landbrugsdyr, ved at have behandlet to grise groft uforsvarligt og to grise uforsvarligt, idet de havde skuldersår af forskellig karakter og grovhed.

Afgjort ved bødeforelæg på 45.000 kr.