2020-24-0152-00227

To ”ballongrise” blev ikke tilstrækkeligt håndteret i besætningen

21-09-2020

Skrivelse af 23. marts 2020 fra Midt- og Vestjyllands Politi (4100-89110-00009-20).
Ved tilsyn i en svinebesætning fandtes to ”ballongrise” som ikke var håndteret. Dyrene fremstod med forstørret bugomfang, magre med fremstående torntappe og alment påvirkede. De gik i produktionsstier uden blødt leje sammen med de svin, som de var indsat sammen med. Disse vejede på tilsynsdagen 10-20 kg mere end de to syge svin.

Rådet udtalte 21. september 2020:

Spørgsmål 1:

Såfremt ovennævnte lægges til grund, har gris I derved under opstaldningen i besætningen været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behand­ling med karakter af mishandling og hvor længe har lidelsen været tydeligt erkendelig for besæt­ningsejeren?

Svar ad 1:

Af anmeldelsen af 17. januar 2020 fremgår følgende:

Svin I (foto 1 — 3 og video Gris I):

”Vejede ca. 40 kg og havde kronisk endetarmsforsnævring, dvs., var en såkaldt "ballon gris". Bugen var voldsomt udspilet, da den havde svært ved at komme af med afførin­gen. Rygsøjlens torntappe sås tydeligt som tegn på, den havde tabt sig. Den var strit håret og alment påvirket…

Grisen var opstaldet i en almindelig sti uden blødt leje. De øvrige grise i stien vejede ca. 60 kg. Ejer oplyste, at Gris I var indsat i stien samtidig med de øvrige, dvs. Gris I var ca. 20 kg bagud i tilvækst. Det vurderes, at endetarmsforsnævringen har stået på i mindst 3 uger.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.

Lægges ovennævnte og det medfølgende billedmateriale til grund, finder Rådet, at svin I’s situation ved de daglige tilsyn for længst burde have været erkendt og afhjulpet. Dette ville bedst være sket ved, at det var blevet flyttet til sufficient indrettet sygesti og behandlet, løbende var blevet underkastet omhyggelig vurdering, tilset af en dyrlæge eller aflivet længe før, tilstanden fik det beskrevne omfang. Under sygdomsforløbet i besætningen har svin I været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets behov.

Rådet finder, at svin I har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 1.

Spørgsmål 2:

Såfremt ovennævnte lægges til grund, har gris O derved under opstaldningen i besætningen været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behand­ling med karakter af mishandling og hvor længe har lidelsen været tydeligt erkendelig for besæt­ningsejeren?

Svar ad 2:

Svin O (foto 4-5 og video Gris O):

”Vejede ca. 40 kg og havde også kronisk endetarmsforsnævring, "ballongris”. Grisen var alment påvirket, og den havde tabt sig, da rygsøjlen fremstod tydeligt… Grisen gik i en almindelig sti uden blødt leje blandt grise, der vejede 50 - 60 kg. Gri­sens endetarm var udspilet. Varigheden af endetarmsforsnævringen vurderes at være mindst 2½ uge.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.

Lægges ovennævnte og det medfølgende billedmateriale til grund, finder Rådet, at svin O’s situation ved de daglige tilsyn for længst burde have været erkendt og afhjulpet. Dette ville bedst være sket ved, at det var blevet flyttet til sufficient indrettet sygesti og behandlet, løbende var blevet underkastet omhyggelig vurdering, tilset af en dyrlæge eller aflivet længe før, tilstanden fik det beskrevne omfang. Under sygdomsforløbet i besætningen har svin O været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets behov.

Rådet finder, at svin O har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 1.

Spørgsmål 3:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, bedes disse ligeledes anført i Rå­dets svar.

Svar ad 3:

Rådet har ikke yderligere bemærkninger.

Afgørelse:

Tiltalt for overtrædelse af Dyreværnslovens § 28, stk. 1, jf. stk. 2 og stk. 9 og stk. 11, jf. §§ 1, 2 og 3, stk. 1, jf. bekendtgørelse nr. 707 af 18. juli 2000 om mindstekrav til beskyttelse af landbrugsdyr § 19, stk. 1, jf. stk. 2, jf. § 5, ved i forbindelse med udøvelse af erhverv og som indehaver af svinebesætning, at have behandlet to grise groft uforsvarligt, idet grisene ikke blev behandlet  omsorgsfuldt, herunder huset, fodret, vandet og passet under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer, og undlod at indrette rum og arealer, hvor dyrenes holdtes på en sådan måde, at dyrenes behov blev tilgodeset, samt undlod at få grisene tilset af dyrlæge og behandlet, alternativt aflivet, alt hvorved de blev udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Afgjort ved bødeforelæg på 30.000 kr.