2020-24-0152-00224

To afmagrede og syge svin i klimastald ikke håndteret korrekt

24-08-2020

Skrivelse af 10. marts 2020 fra Sydøstjyllands Politi (3700-89110-00234-18).
Ved landbrugsstyrelsens kontrol i en besætning, fandtes to svin i klimastalden at være dehydrerede, afmagrede og smertepåvirket. Dyrene var opstaldet sammen med andre væsentlig større svin.

Rådet udtalte 24. august 2020:

Spørgsmål 1:

Såfremt ovenstående beskrivelse samt foto og videomateriale lægges til grund, vurderes det da, at de to grise burde have været aflivet i besætningen på et tidligere tidspunkt?

Svar ad 1:

Følgende fremgår blandt andet af embedsdyrlægens anmeldelse af 24. september 2018:

”I staldens klimaafdeling findes to grise, som er afmagrede, dehydrerede, smertepåvirkede, det vil sige de går med hovedet lavt, krumryggede. De er ligeledes alment påvirkede med slinger gang og langsomme bevægelser. De er ikke udfyldt i maven, som tegn på manglende foderoptag. Grisene går i en sti sammen med andre grise, der er væsentlig større. De to grise forsøger at holde sig væk fra de andre grise. Grisene skulle have været aflivet, inden det kom så vidt, at de var blevet så afmagret. Knoglestrukturen ses tydeligt både omkring bækken, ribben og hovedets knogler. Grisene havde tyndt gråligt tarmindhold, og jeg skønner, at de gennem uger ikke har kunnet optage næ­ringen fra foderet.

Vi vurderer at grisene er afmagret gennem uger og i de seneste 1-2 uger før kontrollen, har været så af­magrede, at de skulle have været aflivet. De var taget fra i en sti med andre grise, men da der var stor stør­relsesforskel, var dette ikke forsvarligt for de to pågældende grise. Der er var foder til rådighed…”

Af sagsakterne fremgår, at de 2 svin efterfølgende blev aflivet og medtaget som bevismateriale af Landbrugsstyrelsen. Der foreligger ingen patoanatomisk undersøgelse af dyrene. Billedmaterialet understøtter beskrivelsen af dyrenes huld.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses. Det skal herunder sikres, at dyret har den fornødne bevægelsesfrihed også under optagelse af foder og drikke og ved hvile.

Lægges ovennævnte til grund, finder Rådet, at de 2 svins tilstand har været tydelig og let erkendelig ved det daglige tilsyn i besætningen, og at deres situation for længst burde have været afhjulpet, hvilket bedst ville være sket ved, at de var blevet isoleret i korrekt indrettet sygesti, fodret sufficient, tilset af en dyrlæge og behandlet eller aflivet, inden dyrene kom i en tilstand som beskrevet. Under opholdet i besætningen har dyrene været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom de ikke har været behandlet omsorgsfuldt eller passet under hensyntagen til deres behov.

Rådet finder, at de 2 svin under opholdet i besætningen har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 1.

Spørgsmål 2:

Såfremt ovenstående beskrivelse samt foto og videomateriale lægges til grund, vurderes de to gri­se da at have været udsat for væsentlig ulempe, uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig be­handling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?

Svar ad 2:

Se svar ad 1.

Spørgsmål 3:

Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger?

Svar ad 3:

Nej.

Afgørelse:

Besætningsejer tiltalt for overtrædelse af dyreværnslovens § 28, stk. 4, jf. 9, jf. § 2, ved at have undladt at sørge for at to grise blev behandlet under hensyntagen til deres fysiologiske behov, idet det blev konstateret, at de var afmagrede, dehydrerede og smertepåvir­kede, ligesom det blev konstateret, at der i staldens polteafdeling var mangel på tørt leje, og at der ikke var tilstrækkeligt med strøelse.

Afgjort ved bødeforelæg på 3.000 kr.