2021-24-0153-00038

Hundehvalp blev taget fra tæven og solgt, da den var 3 uger og 3 dage gammel

25-05-2021

Skrivelse af 5. februar 2021 fra Syd- og Sønderjyllands Politi (3300-89110-00042-20).
En hundehvalp blev, da den var 3 uger og 3 dage gammel, taget fra tæven og solgt. Dagen efter overdragelsen til den nye ejer, blev hvalpen bragt til dyrlæge, da den var slap og apatisk og ikke ville spise.

Rådet udtalte 25. maj 2021:

Spørgsmål 1:

Såfremt oplysningerne i sagen om, at hundehvalpen blev født den 11. marts 2020 og overdraget fra sælger til køber den 3. april 2020, dvs. kun 3 uger og 3 dage efter dens fødsel, lægges til grund, anmoder jeg Rå­det om at besvare, hvorvidt en så tidlig overdragelse af hvalpen efter Rådets vurdering også vil udgøre en overtrædelse af dyreværnsloven, nu dyrevelfærdsloven.

Svar ad 1:

Det fremgår af sagens akter, at hvalpen blev bragt til dyrlæge i vagten lørdag d. 4. april 2020. Ejer havde fået overdraget hvalpen dagen før og var blevet bekymret, fordi den var slap og apatisk og ikke ville spise.

Af dyrlægens journal fremgår følgende: ”Svag og afkræftet hvalp. Den ligger svøbt i et tæppe, men viser ingen tegn på at ville være aktiv, når den bliver pakket ud. Den kan endnu ikke gå på strakte ben. Tænderne er knap frembrudte. Ganen er ok. Ingen chip. Hjerte og lunger auskulterer iab. Lnn. mandibularis iab. Øjne åbnes kun lidt, men ejer oplyser at det var bedre før den begyndte at virke så træt. Abdomen er blød og indolent. Fine lemmer, men svage. Ingen tegn på lopper. Testikler endnu ikke nede. Navle ok. Temp. 37,4. Hvalpen har sutterefleks, når man putter en finger i munden på den. En normal hvalp ville straks gå i gang med at bide/lege.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Lægges ovenstående til grund, finder Rådet, at hvalpen, ved at blive taget alt for tidligt fra tæven, da den kun var 3 uger og 3 dage gammel, så den ved præsentation hos dyrlægen d. 4. april 2020 fremstod svag og afkræftet, har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, og den er ikke blevet behandlet omsorgsfuldt og passet under hensyntagen til dens fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.

Rådet finder, at hvalpen har været udsat for groft uforsvarlig behandling jf. dyreværnsloven §§ 1 0g 2.

Spørgsmål 2:

Såfremt Rådet vurderer, at den tidlige overdragelse af hundehvalpen også vil være en overtrædelse af dyreværnsloven, nu dyrevelfærdsloven, anmoder jeg desuden Rådet om at besvare, hvorvidt overdragel­sen må betegnes som uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling, jf. dyreværnslovens § 28, stk. 1-3, nu dyrevelfærds­lovens § 58, stk. 1-3.

Svar ad 2:

Se svar ad 1.

Spørgsmål 3:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, anmoder jeg Dem om også at oplyse det.

Svar ad 3:

Der skal endvidere henvises til § 6 i bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde § 6 hvoraf fremgår at ”Det er forbudt at sælge eller på anden måde at overdrage, eller at købe eller på anden måde at erhverve hundehvalpe, hvis levering af hundehvalpene sker, inden de er 8 uger gamle”.

Afgørelse:

Der var to tiltalte i sagen.

Sælger:
Tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 58, stk. 2, jf. stk. 1, jf. § 2 og § 3, samt bekendtgørelse nr. 1749 af 30. november 2020 om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde § 65, stk. 2, nr. 1, jf. § 6, ved at have behandlet en ca. 3,5 uge gammel hundehvalp grovere uforsvarligt, idet han solgte og overdrog hvalpen, selvom det er forbudt at sælge eller på anden måde overdrage en hundehvalp, inden den er 8 uger gammel.

Afgjort ved bødeforelæg på 10.000 kr.

Køber:
Påtaleopgivelse, jf. retsplejelovens § 721, stk. 1, nr. 2, idet anklagemyndigheden ikke forventede, at tiltalte ville blive fundet skyldig ved domstolene.