2020-24-0152-00277

Manglende håndtering i besætning af et slagtesvin med stort sår på broksækken

25-01-2021

Skrivelse af 4. maj 2020 fra Nordjyllands Politi (5100-89110-00064-20).
Ved et kontrolbesøg i en svinebesætning fandtes et slagtesvin på ca. 70 kg at have et stort brok med sår på undersiden af broksækken. Dyret gik sammen med 15 andre svin i en almindelig produktionssti. Dyret blev aflivet i forbindelse med kontrolbesøget.

Rådet udtalte 25. januar 2021:

Spørgsmål 1:

Finder Rådet, at besætningsejer … eller dennes ansatte ved at lade grisen gå i besæt­ningen i op til 3 uger med de beskrevne lidelser, derved har undladt at behandle grisen omsorgs­fuldt og udsat den for unødig smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. I bekræften­de fald, skal jeg spørge rådet, om man finder at der er tale om uforsvarlig eller groft uforsvarlig behandling.

Svar ad 1:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 19. marts 2020:

”Ved kontrolbesøget blev det konstateret at der fandtes en gris med stort navlebrok med stort sår på broksæk. Den gik i stald 9, første sti til højre, en almindelig produk­tionssti med ca. 15 slagtesvin på ca. 70 kg. Den var ved normalt huld men modsatte sig at blive undersøgt og palperet (undersøgt) omkring brok og såret på broksækken. Der var således ingen blødt underlag eller lavere belægning i stien. Broksækken blev vurderet til ca. 18 cm diameter og såret blev vurderet til ca. 10x6 cm ovalt. Der var rø­de kanter af granulationsvæv (ophelingsvæv) rundt om såret. Hele det centrale i såret var misfarvet (pga vævsdød/nekrose) og der var lommedannelse i dybden i såret. En lommedannelse opstår når der kommer vævsdød/nekrose centralt i et sår og der sker en gradvis afstødning af det døde/nekrotiske væv. Alderen på såret vurderes at være mindst 10 dage, idet granulationsvæv vokser med ca. ½ mm i døgnet (efter den første uges inflammation) og kanten af såret bestående af granulationsvæv er ca. 5-10 mm bredt. Dvs 7+2½ = mindst 9 ½ dag. Se foto, bilag 2. Grisen blev aflivet i forbindelse med tilsynet.

Det er undertegnede embedsdyrlæges vurdering, at grisen burde være blevet tilset af en dyrlæge eller alternativt aflivet meget tidligere.”

Det af dyrlægen beskrevne understøttes af de vedlagte foto.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.

Rådet finder, at svin med store brok og/eller brok med sår straks skal flyttes til sygesti med et tykt lag strøelse og lav belægning. Her skal de løbende underkastes omhyggelig vurdering ved de daglige tilsyn. Såfremt tilstanden ikke forbedres, skal dyrene tilses af en dyrlæge og behandles eller aflives.

Lægges ovennævnte samt vedlagte foto til grund, finder Rådet, at svinets tilstand har været tydelig og let erkendelig ved de daglige tilsyn, og at dets situation for længst skulle have været afhjulpet, hvilket ud fra det foreliggende bedst ville være sket ved, at det var blevet anbragt i en korrekt indrettet sygesti med et tykt lag strøelse, løbende var blevet underkastet omhyggelig vurdering og rettidig indgriben, inden lidelsen fik det ovenfor beskrevne omfang.

Rådet finder, at slagtesvinet, ved ikke at have været opstaldet i en korrekt indrettet sygesti og behandlet, har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets behov.

Rådet finder, at svinet har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 1.

Spørgsmål 2:

Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger.

Svar ad 2:

Der henvises til Rådets udtalelse af 2. december 2008 om svin med store/komplicerede navle- eller lyskebrok, som kan findes på www.detvetsund.dk.

Afgørelse:

Besætningsejer tiltalt for overtrædelse af dyreværnslovens § 28, stk. 2, jf. stk. 1 og stk. 9, jf. § 1 og 2, ved at have behandlet en gris groft uforsvarligt, idet man undlod at lade grisen - der havde et stort navlebrok med sår - behandle.

Afgjort ved bødeforelæg på 20.000 kr.