Rådet udtalte 7. juli 2021:
Spørgsmål 1:
Om slagteriet …, eller dennes ansatte, ved at undlade at udforme, indrette, vedligeholde og anvende anlæg, der anvendes til aflivning og dermed forbundne aktiviteter, med den følge at dyrene ikke blev skånet for enhver undgåelig smerte, psykisk belastning eller lidelse under aflivning, og dermed forbundne aktiviteter, herunder forhindres i at falde eller glide og blev beskyttet mod skader, derved har undladt at beskytte dyret for smerte, lidelse, angst, mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald,
Svar ad 1:
Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 20. januar 2021: ”Da embedsdyrlæge ankommer til bedøveren, kan hun se et slagtesvin liggende ved en automatiske drivlåge (den sidste drivlåge inden dyrene skubbes ind i bedøveren) med højre bagben fastklemt i en forkert position. Det hele holder stille.
Dyret aflives kort tid efter af en slagterimedarbejder.
….
Embedsdyrlæge … og … undersøgte dyret efter den slagtemæssige behandling, hvor der kunne observeres et skæv vinkling af højre bagben fra tåen og op til hasen, ….samt blå farvning af huden i området hvor dyret havde været fastklemt…….
I området hvor dyret havde siddet fastklemt, kunne der observeres udbredt blødning i huden, underhuden samt omkring knogle og sener ….
....
Der er på virksomheden tidligere konstateret fem forhold inden for en kortere periode, hvor slagtesvin er blevet fastklemt ved en automatisk drivlåge. Forholdene er konstateret henholdsvis den 05. april 2019, 10. april 2019, 18. august 2020 og 28. august 2020”.
Af obduktionsattest af 24. februar 2021 fra Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, KU-SUND, fremgår følgende vedrørende præparatet fra svin nr. …:
”Benet var ved modtagelsen delvis afhudet. Distalt for haseleddet, lateralt for den yderste metatarsalknogle fandtes en blødning i huden. Blødningen, som havde form som en halvbue, havde en længde på ca. 4,4 cm og en bredde på ca. 0,3 cm. Ved komplet afhudning fandtes blødningen at strække sig ned i det subkutane væv og den underliggende muskulatur.
Proksimalt og dorsolateralt på den inderste metatarsalknogle fandtes en fast, hård hævelse målende ca. 7 * 6 x 1,5 cm. Ved saggital gennemsavning af haseleddene og den mediale metatarsalknogle (II) fandtes hævelsen af bestå af nydannet knoglevæv (excessiv eksostosedannelse) med en tykkelse på ca. 1,5 cm. Under det nydannede knoglevæv fandtes en kontinuitetsadskillelse af metatarsalknoglens kompakta samt knoglenydannelse i knoglens proximale epifyse.
På baggrund af ovenstående fund kan det konkluderes, at det højre bagben er sæde for en kontusion. Baseret på resultatet af den histologiske undersøgelse vurderes forandringerne at have en alder på få timer inden aflivningstidspunktet.
Bagbenet var desuden sæde for knoglenydannelse i og omkring mediale metatarsalknogle (II). Forandringerne er forenelige med at være opstået i forbindelse med en tidligere knoglemarvsbetændelse i knoglens proximale epifyse.”
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og smertefrit som muligt.
Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.
De materialer, der anvendes til opførelse af rum, hvor dyr holdes, navnlig til konstruktion af bokse og udstyr som dyrene kan komme i kontakt med, må ikke være skadelige for dyrene og skal kunne rengøres og desinficeres effektivt.
Lægges ovennævnte og de medsendte fotos til grund, finder Rådet, at slagtesvinet, ved at have siddet fast i den automatiske drivlåge og derved have pådraget sig de beskrevne læsioner, ikke har været bragt til aflivning veterinærfagligt korrekt, idet det har ligget ”ved en automatiske drivlåge (den sidste drivlåge inden dyrene skubbes ind i bedøveren) med højre bagben fastklemt i en forkert position”.
Rådet finder, at slagtesvinet derved har været udsat for højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.
Rådet finder, at svinet har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling jf. dyreværnslovens § 1, 2, 3 og 13.
Spørgsmål 2:
Om slagteriet …, eller dennes ansatte, derved har udsat slagtesvinet for uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling.
Svar ad 2:
Se svar ad 1.
Spørgsmål 3:
Giver sagens fakta i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger.
Svar ad 3:
Rådet bemærker embedsdyrlægens udsagn: ”Der er på virksomheden tidligere konstateret fem forhold inden for en kortere periode, hvor slagtesvin er blevet fastklemt ved en automatisk drivlåge. Rådet skal anføre, at ved enhver anvendelse at automatisk inventar i arbejdet med levende dyr, skal det sikres at inventaret er udformet og anvendes på en måde, der forebygger enhver beskadigelse af dyrene.
Afgørelse:
Slagteri tiltalt for overtrædelse af dyreværnslovens § 1, jf. 28, stk. 1 og stk. 2, samt stk. 9 og stk. 11, samt aflivningsforordningens artikel 3, stk. 1 og stk. 2, litra a, b og d, samt artikel 3, stk. 3, jf. bekendtgørelse og slagtning og aflivning af dyr § 33, stk. 1, nr. 8, jf. stk. 2 og 3 ved i forbindelse med udøvelse af erhverv som slagteri at have behandlet et slagtesvin groft uforsvarligt med karakter af mishandling, idet slagtesvinet fik højre bagben fastklemt i en automatisk drivlåge.
Afgjort ved bødeforelæg på 50.000 kr.