Rådet udtalte 11. november 2021:
Spørgsmål 1:
Om besætningsejer/transportvirksomheden/chauffør ved at have ladet dyret transportere fra besætningen til slagteriet, derved at have undladt at behandle dyret omsorgsfuldt samt undladt at beskytte det bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald finder rådet da, at der er tale om uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling af dyret?
Svar ad 1:
Følgende fremgår af anmeldelse af 8. februar 2021:
”Ved den kliniske undersøgelse af det levende dyr kunne det konstateres, at dyret fandt sig i undersøgelsen, ikke var alment påvirket eller bevægelseshæmmet.
Dyret var af normalt huld og dyrets temperatur blev målt i endetarmen til 38,5 grader celcius (normal temperatur).
Dyret havde en større udposning/broksæk ved navleregionen, der var rødme på den nederste del af broksækken og mørkfarvning på undersiden af broksækken grundet cirkulær sårdannelse.
Ved let berøring virkede broksækken varmere end bugen. Området omkring såret mærkedes hårdt og fast som tegn på arvævsdannelse, og det var ikke muligt at reponere (skubbe) evt. tarme og vævdele tilbage til bugen mens dyret var i live.”
Materiale fra svinet blev sendt til patoanatomisk undersøgelse på Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, KU SUND, der fandt følgende:
”Præparat 1:
Hele præparatet målte ca. 65 x 62,5 cm. Ved inspektion af præparatet fandtes en cirkulær udposning med en højde på op til ca. 10,5 cm og en diameter på ca. 12 cm. Udposningen fandtes i relation til 9 dievorter. Ventralt på udposningen, lidt til den ene side for midtlinjen, fandtes en oval ulceration, der målte ca. 7,5 x 5,5 cm. Ved modtagelsen var der lavet et indsnit i udposningen og ulcerationen.
Ulcerationen var stedvist belagt med nekrotisk sårskorpe. Under ulcerationen fandtes granulationsvæv med en tykkelse på op til ca. 0,4 cm samt nydannet bindevæv med en tykkelse på op til ca. 0,3 cm.
På den indvendige side af præparatet fandtes en brokring med en diameter på ca. 5,5 cm. Ud fra brokringen fandtes fibrøs adhærence af en hæmorrhagisk cystedannelse målende ca. 12x10x9 cm. Ved gennemskæring af udposningen fandtes denne at bestå af en broksæk indeholdende et konglomerat af hæmorrhagisk cystedannelse og bindevæv.
Præparat 2:
Præparatet målte ca. 7,5 x 12 cm. Ved inspektion af præparatet fandtes en hyperplastisk lymfeknude. Herudover fandtes intet abnormt.
På baggrund af ovenstående fund kan det konkluderes, at udposningen på bugvæggen er sæde for et hernierende, hæmorrhagisk enterocystom med en ulceration på udposningens ventrale overflade.
Baseret på mængden af granulationsvæv og bindevæv vurderes ulcerationen på udposningens overflade at have en alder på ikke under 1 uge.”
Det fremgår endvidere af sagsakterne, at svinet var separeret fra de andre svin under transporten til slagteriet.
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt.
Rådet anser slagtesvin med brok med sårdannelser på broksækken for uegnede til transport, og sådanne svin skal afvises inden transporten og aflives i besætningen.
Lægges ovennævnte til grund, finder Rådet, at svinet, der ved ankomsten til slagteriet fremstod med en stor udposning ved navlestedet med sår på undersiden, var uegnet til transport, og at det under læsningen og transporten til slagteriet har været udsat for betydelig grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe.
Rådet finder, at svinet under læsning og transport har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.
Spørgsmål 2:
Giver sagens fakta i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger?
Svar ad 2:
Der henvises til Rådets udtalelse af 2. december 2008 om svin med store/komplicerede navle- eller lyskebrok og Rådets redegørelse af 17. februar 2009 om transport af syge eller tilskadekomne produktionsdyr inkl. heste, der kan findes på www.detvetsund.dk.
Afgørelse:
Besætningsejer og transportvirksomhed påtaleopgivet, jf. retsplejelovens § 749, stk. 2, hvoraf fremgår, at såfremt der ikke grundlag for at fortsætte en påbegyndt efterforskning, kan beslutningen om at indstille efterforskningen træffes af politiet, såfremt der ikke har været rejst sigtelse. Er sigtelse rejst, finder bestemmelserne i § 721 og § 722 anvendelse.
Begrundelsen herfor var, at Det veterinære Sundhedsråd havde udtalt sig i sagen og vurderet, at svinet under læsning og transport havde været udsat for uforsvarlig behandling.
Da rådet vurderede, at der alene var tale om uforsvarlig behandling, vurderede anklagemyndigheden, at sagen, såfremt den blev gennemført ved domstolene, i tilfælde af domfældelse ville medføre strafbortfald til såvel besætningsejer som transportvirksomhed.
Der henvistes ydermere til, at Vestre Landsret ved dom af 3. november 2021 i en tilsvarende sag med uforsvarlig behandling vurderede, at straffen burde bortfalde med baggrund i Fødevarestyrelsens vejledning om ny model for sanktionering og opfølgning på transportområdet.