Rådet udtalte 17. september 2021:
Spørgsmål 1:
Har slagtesvin, ad slagtekrop nr. 1, ved at blive påført slag som beskrevet, da været udsat for uforsvarlig, grovere uforsvarlig, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?
Spørgsmål 2:
Har slagtesvin, ad slagtekrop nr. 2, ved at blive påført slag som beskrevet, da været udsat for uforsvarlig, grovere uforsvarlig, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?
Svar ad 1 og 2:
Nedenstående fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 13. marts 2019:
”Slagtekrop nr. 1: …
Slagtekroppen havde 2 slagmærker, som var placeret midt på ryggen, jf. bilag 2 foto nr.1. Der var kraftig blødning i spæklaget og i den underliggende muskulatur. Slagmærkerne er ca. 0,5-1 cm brede og 5 cm lange.
Det vurderes, at der kan være slået med bagsiden af tatoveringshammeren. Se bilag 2, foto nr. 8 (et billede af et tilsvarende objekt).
…
Slagtekrop nr. 2: …
Slagtekroppen havde mindst 6 slagmærker, som var placeret på ryggen, jf. bilag 2 foto nr. 3 og 4. Der var kraftig blødning i spæklaget. Slagmærkerne er ca.0,5-1 cm brede og 5 cm lange.
Det vurderes, at der kan være slået med bagsiden af tatoveringshammeren. Se bilag 2, foto nr. 8 (et billede af et tilsvarende objekt).”
Af sektionsattest af 16. november 2020 fra Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, KU-SUND, fremgår:
”Præparaterne målte ca. 60 x 8 cm, 67 x 18 cm, 81 x 9,5 cm og 68 x 12 cm.
Ved inspektion af præparaterne fandtes ensartede forandringer i form af flere blødninger i huden. Blødningerne varierede i længde fra ca. 2,1-6,5 cm og i bredde fra ca. 0,7-1 cm. Stedvist fandtes blødningerne at have såkaldt togskinnekonfiguration, hvor blødningerne bestod af to parallelle blødninger med en opklaring imellem. Længden på blødningerne varierede fra ca. 2 til 7,8 cm og den samlede bredde varierede fra ca. 0,5 til 1,1 cm. Opklaringen mellem blødningerne målte ca. 0,2-0,8 cm.
Ved gennemskæring af læsionerne fandtes disse at strække sig stedvist ned i underhuden og ned i den underliggende muskulatur.
Der blev udtaget væv fra repræsentative områder af læsionerne til histologisk undersøgelse. Ved den histologiske undersøgelse af underhuden fandtes blødning og infiltration med enkelte neutrofile granulocytter og makrofager. I den underliggende muskulatur fandtes nekrotiske muskelfibre, hvoraf nogle var infiltreret med neutrofile granulocytter og makrofager. Desuden fandtes blødning og neutrofile granulocytter mellem muskelfibrene.
Læsionerne i huden og den underliggende muskulatur er forenelige med at være opstået efter stumpt traume påført af et menneske, og vurderes at have en alder på ikke under ca. 4 timer i forhold til aflivningstidspunktet.”
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Lægges ovennævnte, sagsakterne og de fremsendte fotos til grund, finder Rådet, at de 2 slagtesvin, ved at være påført henholdsvis 2 og 6 slag medførende kraftig blødning i huden, underhuden og den underliggende muskulatur, har været udsat for betydelig grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe, ligesom de ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets behov.
Rådet finder, at slagtesvinene har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyreværnslovens §§ 1 og 2.
Spørgsmål 3:
Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger?
Svar ad 3:
Rådet skal henvise til Rådets generelle udtalelse af 12. maj 2009 om overdreven brug af tatoveringshammer, der kan findes på www.detvetsund.dk.
Afgørelse:
Der var tre sigtede i sagen.
Transportvirksomhed, chauffør og besætningsejer sigtet for overtrædelse af dyreværnsloven og transportforordningen i forbindelse med en transport af slagtesvin, hvor det ved kødkontrollen blev konstateret, at to af de leverede svin havde mærker efter slag.
Sagerne blev afsluttet med påtaleopgivelser, jf. retsplejelovens § 721, stk. 1, nr. 2. Det var anklagemyndighedens vurdering, at en videre forfølgning af sagen ikke kunne ventes at føre til, at de sigtede ville blive fundet skyldige.