2021-24-0152-00482

Under transport fik en so brud på trynen forårsaget af transportvognens hæve-sænkemekanisme, som blev betjent uden at skodderne var blevet lukkede

23-09-2021

Skrivelse af 8. juni 2021 fra Syd- og Sønderjyllands Politi (3300-89110-00028-21).
Under transport fik en so brud på trynen forårsaget af transportvognens hæve-sænkemekanisme, som blev betjent uden at skodderne var blevet lukkede.

Rådet udtalte 23. september 2021:

Spørgsmål 1:

Såfremt de faktiske oplysninger i sagen lægges til grund for bevarelsen, herunder soen kom til skade med trynen som følge af en fejlbetjening af de hæve- og sænkbare etagedæk eller uden at chaufføren forinden havde sikre sig, at dyrene ikke kunne komme i klemme, inden han hævede/sænkede etagerne i bilen, an­moder jeg Rådet om at besvare, hvorvidt den beskrevne adfærd efter Rådets vurdering udgør en uforsvar­lig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling, jf. dyreværnslovens § 28, stk. 1-3, nu dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1-3.

Svar ad 1:

Af embedsdyrlægens anmeldelse af 23. november 2020 fremgår det bl.a.:

”Det blev af embedsdyrlægen observeret ved aflæsningen, at soen blødte fra trynen. So­en har formentlig kunnet få trynen i klemme, da chaufføren havde undladt at køre skodderne på bilens yderside op under nedkørsel af lagene. Chaufføren …  oplyste, at "jeg skulle måske have kørt skodderne op, men det går jo så langsomt. Den [soen] er nok lige blevet nappet under nedkørslen af dækket på bilen”.

Der var frisk blod på bilen og der var en mindre blodpøl på gulvet.
…..

Ved undersøgelse af soen efter aflivning kunne det konstateres, at der var brud på brusken, det fremstod tydeligt ved gennemsavning i det sagitale plan af ho­vedet, se foto nr. 4,5,6 og 7, jf. bilag 2. Der var ingen tegn på granulationsvæv (arvæv), der kunne indikere at dette var en gammel skade.

Der blev også konstateret et brud på den yderste del af den nasale knogle i venstre si­de, se foto nr. 8 og 9, jf. bilag 2. Bruddel var friskt og bar ingen tegn på kronicitet eller reparation.”

De beskrevne forandringer i soens tryne er karakteriseret ved akut fraktur af næsens brusk- og knoglestrukturer, hvilket har krævet, at trynen dels er blevet påvirket med betydelig, udefrakommende kraft ovenfra, dels at trynen har haft fast underlag under overkæben eller underkæben. Det kan udelukkes, at skaderne er påført af andre svin på vognen, eller at skaderne er opstået ved, at soen fx har slået meget kraftigt med hovedet.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Lægges ovennævnte til grund, finder Rådet, at soen, ved at være transporteret på en måde, så den fik trynen i klemme, så den ved aflæsningen på slagteriet fremstod blødende med brud af næsens brusk- og knoglestrukturer, har været udsat for den højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at soen under transporten har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. dyreværnslovens § 1.

Spørgsmål 2:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, anmoder jeg Dem om også at oplyse det.

Svar ad 2:

Rådet skal bemærke, at enhver form for transport af levende dyr skal ske i særligt indrettede transportvogne, som anvendes på en måde, der forebygger enhver beskadigelse af dyrene under læsning, transport og aflæsning af disse.

Afgørelse:

Chauffør og transportvirksomhed blev begge påtaleopgivet, jf. retsplejelovens § 721, stk. 1, nr. 2, idet anklagemyndigheden vurderede, at videre forfølgning ikke forventedes at føre til, at en domstol ville finde de tiltalte skyldige.