2022-24-0153-00063

Hvalp tildelt flere slag i hovedet og efterfølgende presset ned mod gulvet – var død ved ankomst til dyrehospitalet

20-12-2022

Skrivelse af 7. juli 2022 fra Københavns Politi (0100-89111-00003-20).
En 5 måneder gammel hundehvalp blev af sin ejer tildelt flere slag i hovedet og blev efterfølgende presset ned mod gulvet. Hvalpen mistede bevidstheden og blev derefter bragt til et dyrehospital. Ved ankomsten til dyrehospitalet var hvalpen død.

Rådet udtalte 20. december 2022:

Spørgsmål 1:

Såfremt ovennævnte lægges til grund har hunden … derved været udsat for uforsvarlig be­handling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?

Svar ad 1:

Det fremgår af sagsakterne, at sigtede havde tildelt sin hund flere slag i hovedet, og at han ”havde prikket den i siden” samt presset den ned mod gulvet, hvorved den blev bevidstløs og holdt op med at trække vejret.

Hunden blev bragt til et dyrehospital og blev konstateret død ved ankomsten.

Af afhøringsrapport af anmelder af 18. november 2020 fremgår, at ”… sigtede ligeledes udtalte at han havde tildelt hunden 3-4 knytnæveslag i hovedet på hunden, hvorefter sigtede havde ’’prikket” hunden ca. 3 gange i siden på denne. Afhørte forklarede, at sigtede fortalte, at han herefter havde vendt hunden på siden, hvorefter han havde ’’presset” den hårdt ned mod gulvet, hvorefter hunden stoppede med at trække vejret.

Afhørte forklarede, at afhørte herefter vejledte sigtede og sigtedes ven om at komme til dyrehospitalet, samt at de begge skulle fortsætte med at give hunden hjerte/lungeredning på vej derud.”

Hunden blev efterfølgende obduceret på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Sektion for Patologi, Københavns Universitet. Af sektionsrapportens konklusion fremgår følgende:

”Konklusion
Blødningen i underhuden og i muskulaturen, ribbensfrakturene (brækkede ribben), de multiple leverrupturer (talrige sprængninger af levervævet), blød­ning til bughulen og brysthulen samt blødningen i vævet mellem rektum og urinblære er foreneligt med kontusioner (vævsødelæggelse under intakt hud) som følge af stump traumatisering (stump vold). Ved den histologiske under­søgelse fandtes blødningerne at være reaktionsløse, hvorfor forandringerne er forenelige med at være opstået umiddelbart inden dødens indtræden.

Forandringerne i luftrør og lunger er forenelige med, at hunden har kastet op, hvorefter den har aspireret (indåndet) maveindhold ned i det luftførende sy­stem. Baseret på fund af hyperleukocytose (øget antal inflammatoriske celler i kar) uden aktiv infiltration af lungevævet vurderes forandringerne at være op­stået mens dyret var i live i et kort tidsrum inden dødens indtræden.

Blødningerne i tyndtarmen er forenelige med shock-blødninger som en reakti­on på forandringerne i de øvrige organer.”

Lægges ovenstående til grund, finder Rådet, at hunden, ved at være tildelt flere slag i hovedet og udsat for stump vold mod kroppen, hvorved den blev bevidstløs og stoppede med at trække vejret samt pådrog sig ribbensfrakturer og flere leverrupturer, som resulterende i blødning til bug- og brysthulen og død, har været udsat for højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. 

Rådet finder, at hunden har været udsat for groft uforsvarlig behandling med karakter af mishandling jf. dyrevelfærdslovens § 2.

Spørgsmål 2:

Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger?

Svar ad 2:

Rådet har ikke øvrige bemærkninger.

Afgørelse:

Ejer tiltalt for overtrædelse af lov om dyrevelfærd § 58. stk. 1. jf. stk. 2, jf. stk. 3. jf. § 2, ved at have udsat en ca. 5 måneder gamle hund for grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling, idet han påførte hunden stump vold, herunder ved at have slået den flere gange med knytnæveslag i hovedet, prikket den i siden flere gange, hvorefter han vendte den om på siden og pressede den hårdt ned mod gulvet samt kastede sig ned over den, hvorved den blandt andet fik blødninger i underhuden og i muskulatu­ren, ribbensfrakturerne, blødning i bughulen og brysthulen og afgik ved død­en som følge heraf.

Retten lagde på baggrund af obduktionsrapporten og forklaringen fra pro­fessor Henrik Elvang Jensen til grund, at hunden døde af indre blødninger som beskrevet i anklageskriftet, og at blødningerne var forårsaget af en ydre påvirkning af stump vold.

Retten lagde på baggrund af tiltaltes og vidnet V1 (tiltaltes ven) forklaring til grund, at hunden allerede havde svært ved at trække vejret, da vidnet ankom til tiltaltes bopæl. Retten lagde i forlængelse heraf til grund, at hunden allerede på det tidspunkt, hvor vidnet påbegyndte hjerte-lungeredning, havde været udsat for den ydre påvirkning af stump vold, som senere endte med at forårsage hundens død.

På baggrund af vidnerne V2 og V3´s (veterinærsygeplejerske og dyrlæge på dyrehospitalet) sikre, detaljerede og troværdige forklaringer, lagde retten til grund, at tiltalte havde udøvet vold mod hund­en ved at have slået hunden flere gange med knytnæveslag i hovedet, prikket den i siden flere gange og presset den hårdt ned mod gulvet.

Retten fandt, at der ikke efter den stedfundne bevisførelse var ført det til domfældelse i en straffesag fornødne bevis for, at tiltalte havde vendt hunden om på siden og kastet sig ned over den. Tiltalte blev derfor frifundet for denne del af tiltalen.

Efter indholdet af obduktionsrapporten og Det Veterinære Sundhedsråds ud­talelse var det bevist, at der var tale om grovere uforsvarlig behandling med ka­rakter af mishandling.

Tiltalte blev straffet med fængsel i 60 dage.

Straffen skulle ikke fuldbyrdes, hvis tiltalte ikke begik noget strafbart i en prøvetid på 1 år fra endelig dom.

Der var ved straffastsættelsen på den ene side lagt vægt på, at der var tale om dyremishandling, og på den anden side forholdets enkeltstående karakter, til­taltes personlige forhold, samt det forhold, at forholdet blev begået for næ­sten fire år siden. Af de samme grunde fandt retten ikke grundlag for at imø­dekomme begæringen om rettighedsfrakendelse efter dyrevelfærdslovens § 60, stk. 1.