Rådet udtalte 8. september 2022:
Spørgsmål 1:
Finder rådet at besætningsejer ved at lade dyret gå i besætningen med beskrevne lidelse i flere uger, derved har undladt at behandle dyret omsorgsfuldt og undladt at beskytte det bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe og i bekræftende fald, om dyret derved har været udsat for uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling
Svar ad 1:
Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 2. september 2021:
”Ved den kliniske undersøgelse af det levende dyr kunne det konstateres, at dyret fandt sig i undersøgelsen, ikke var alment påvirket eller bevægelseshæmmet. Dyret var af normalt huld og dyrets temperatur blev målt i endetarmen til 40 grader celcius (febril temperatur)…
Ved undersøgelse af det afskårne præparat kunne der under såret, konstateres et flere cm tykt lag bindevæv (arvævsdannelse) med voldsom rødme ud mod sårkanten, samt tydelig tegn på aktiv betændelsestilstand karakteriseret ved tilstedeværelse af fibrin… Tarmene som har været fastklemt i broksækken viser tydelige tegn på kredsløbsforstyrrelse karakteriseret ved den markante lilla farve… Endvidere havde hele broksækken en lilla misfarvning…”
De fremsendte fotos understøtter ovennævnte beskrivelse.
Af sektionsrapport af 4. november 2021 fremgår det, at Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, KU SUND ved patoanatomisk undersøgelse af præparater fra slagtesvinet fandt følgende:
”Ved inspektion af præparatet fandtes en cirkulær udposning udspringende fra midtlinjen, placeret i relation til 8 dievorter og præputium. Udposningen målte ca. 13,5 x 13 x 6 cm. På den ventrale del af udposningen fandtes en flænge med irregulære sårrander og en længde på ca. 12,5 cm orienteret i længderetningen (opstået i forbindelse med slagteprocessen). Størstedelen af udposningens inderside var belagt med fibrinøst materiale, og der fandtes multiple blodkoagler i udposningen. I bunden af udposningen fandtes en brokring med en diameter på ca. 1,8 cm. Udgående fra brokringen fandtes en broksæk, som var delvist løsrevet fra udposningens hudlag, og hvor store dele af broksækkens ventrale afgrænsning var manglende (vævstab sfa. slagtemæssig behandling). Ved sagittal gennemskæring af præparatet fandtes reparatorisk væv i relation til såret med en varierende tykkelse på 0,5-1,2 cm. I relation til udposningens dorsale afgrænsning (omkring brokringen) fandtes stedvist ødem og plegmonedannelse i brokvæggen og det subkutane væv. Der blev udtaget væv fra repræsentative områder af såret til histologisk undersøgelse.
Histologi:
Ved histologisk undersøgelse af såret fandtes overfladen belagt med fibrinøst materiale koloniseret af kokkoide bakteriehobe. Overfladen var afgrænset af en demarkationszone bestående af primært mononukleære celler. Under sårets overflade fandtes udtalt fibroplasi og angiogenese både parallelt og vinkelret på overfladen, samt stedvis trombose i de subkutane kar. I vævet omkring brokporten fandtes stedvise ansamlinger af neutrofile granulocytter.
Konklusion:
Baseret på ovenstående fund kan det konkluderes, at præparatet er sæde for et umbilicalt hernie (navlebrok) med en kronisk ulceration. Baseret på graden af granulations- og bindevævsnydannelse vurderes såret på brokkets overflade at have en alder på flere uger.”
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Opholdsrum eller opholdsarealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.
Rådet finder, at svin med store brok/udposninger ved navlestedet eller brok/udposninger ved navlestedet med sår/ begyndende sår straks skal flyttes til sygesti med et tykt lag strøelse og lav belægning. Her skal de løbende underkastes omhyggelig vurdering ved de daglige tilsyn. Såfremt såret ikke ændres med udsigt til opheling, skal dyrene tilses af en dyrlæge og behandles eller aflives.
Såfremt svinet i besætningen ikke var opstaldet i sygesti, finder Rådet, at det, ved at være unddraget flytning til sygesti med blødt underlag og lav belægning, løbende vurdering ved de daglige tilsyn, behandling, dyrlægetilsyn eller aflivning, så det ved leveringen til slagteriet fremstod febril med et større navlebrok med åbent sår på broksækken og indeklemt tarm, under opholdet i besætningen, har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.
Rådet finder, at svinet da har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2, 3 og 18, stk. 1.
Spørgsmål 2:
Finder rådet at dyret med den beskrevne lidelse ved at været transporteret fra besætningen til slagteriet derved ikke er blevet beskyttet bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe og i bekræftende fald, om dyret derved har været udsat for uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling.
Svar ad 2:
Af embedsdyrlægens anmeldelse af 2. september 2021 fremgår det, at svinet var separeret fra andre svin under transporten til slagteriet.
Rådet anser svin med brok/udposninger ved navlestedet med sårdannelser på brokket/udposningen for uegnede til transport, og sådanne svin skal afvises inden transporten og aflives i besætningen. Dette gælder også selv om svinet var separeret fra andre svin under transporten.
Rådet finder, at svinets tilstand har været tydelig og let erkendelig ved de daglige tilsyn med et større navlebrok og et kronisk åbent sår på broksækkens underside. Dets situation burde have været erkendt og afhjulpet i besætningen, og dyret burde således ikke have været læsset og transporteret.
Lægges ovennævnte og sagsakterne til grund, finder Rådet, at svinet under læsningen og transporten til slagteriet har været udsat for en betydelig grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe. Rådet finder, at svinet har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens § 2.
Spørgsmål 3:
Giver sagens fakta rådet anledning til yderligere bemærkninger.
Svar ad 3:
Der henvises til Rådets udtalelse af 2. december 2008 om svin med store/komplicerede navle- eller lyskebrok, der kan findes på www.detvetsund.dk.
Afgørelse:
Tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 2 og 3, jf. § 58, stk. 1, og § 58, stk. 12, 1. pkt. og stk. 13 samt Transportforordningens artikel 3, litra b og artikel 8, stk. 1, jf. bilag I, kapitel I, pkt. 1 og pkt. 2, litra b, jf. § 37, stk. 1, henholdsvis, nr. 1 og nr. 6 samt stk. 3 i bekendtgørelse om beskyttelse af dyr under transport ved at have transporteret en gris med et brok med åbent sår fra besætningen slagteri.
Sagen afgjort med bødeforlæg på 13.000 kr.