2021-24-0152-00528

Slagtesvin med stor udposning ved navlestedet med sår på undersiden var mangelfuldt håndteret

08-09-2022

Skrivelse af 11. november 2021 fra Nordjyllands Politi (5100-89110-00224-21).
Ved tilsyn i en slagtesvinebesætning observerede embedsdyrlægen et slagtesvin med en stor udposning ved navlestedet og et åbent sår på udposningens underside. Slagtesvinet var opstaldet i en aflastningssti uden blødt underlag og sammen med flere andre svin.

Rådet udtalte 8. september 2022:

Spørgsmål 1:

Finder rådet, at besætningsejer, eller dennes ansatte ved at lade grisen gå i besætningen som be-skrevet med nævnte lidelse i en aflastningssti sammen med flere andre dyr, derved har undladt at behandle dyret omsorgsfuldt, herunder huset, og passet dyret under hensyntagen til dets fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov samt undladt at beskytte dyret bedst muligt for smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald finder rådet da, at der er tale om uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling?

Svar ad 1:

Af embedsdyrlægens anmeldelse af 11. oktober 2021 fremgår følgende:
”I stald H, sti nr 4, som var en større aflastningssti (ingen blødt leje) gik ca 15 slagtesvin. Blandt disse gik 1 slagtesvin (ca 50 kg) med et stort navlebrok (ca 15 cm diameter) som havde et større sår (ca 10 cm diameter) på undersiden af broksækken. Såret var delvist dækket af granulationsvæv (helings-væv) og der var let forhøjede rande omkring såret…
Den let forhøjede yderrand (granulationsvæv) om såret var vurderet ca. 2 mm bred. Granulationsvæv heler med ca. ½ mm i døgnet efter den første uges inflammation, dvs. alderen på såret er således mindst 7 + ½ x 2 = 8 dage og sandsynligvis noget ældre. Det centrale i såret var en indtørret blodskorpe.”

Det fremsendte billedmateriale understøtter ovennævnte beskrivelse.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Opholdsrum eller opholdsarealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.

Rådet finder, at svin med store brok/udposninger ved navlestedet eller brok/udposninger ved navlestedet med sår/ begyndende sår straks skal flyttes til sygesti med et tykt lag strøelse og lav belægning. Her skal de løbende underkastes omhyggelig vurdering ved de daglige tilsyn. Såfremt såret ikke forbedres med udsigt til opheling, skal dyrene tilses af en dyrlæge og behandles eller aflives.

Lægges ovennævnte og sagsakterne til grund, finder Rådet, at slagtesvinet, der fremstod med en stor udposning ved navlestedet med et kronisk, alvorligt åbent sår på udposningens overflade, ved at været unddraget opstaldning i sufficient indrettet sygesti med et tykt lag strøelse og lav belægning, samt løbende og omhyggelig vurdering, behandling til forebyggelse af en forværring af tilstanden, dyrlægetilsyn eller rettidig aflivning, har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe og ikke været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets behov. 

Rådet finder, at slagtesvinet har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2, 3 og 18, stk. 1. 

Spørgsmål 2:

Giver sagens fakta rådet anledning til yderligere bemærkninger?

Svar ad 2:

Der skal henvises til Rådets udtalelse af 2. december 2008 om svin med store/komplicerede navle- eller lyskebrok, der kan findes på www.detvetsund.dk.

Afgørelse:

Besætningsejer var tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdsloven samt bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af grise, for som besætningsejer at have været ansvarlig for grovere uforsvarlig behandling af en tilskadekommen gris med et stort navlebrok på ca. 15 cm, og som havde et større sår på ca. 10 cm i diameter, på undersiden af broksækken, idet grisen ikke var blevet håndteret rettidigt og korrekt.

Sagen blev afgjort med et bødeforlæg på 30.000 kr.