2023-24-0152-00692

Gris fik revet trynen af under transporten til slagteriet

19-10-2023

Skrivelse af 30. maj 2023 fra Nordjyllands Politi (5100-89107-00025-22).
En gris fik under transport til slagteriet lacereret og afrevet stort set hele den forreste del af hovedet.

Rådet udtalte 19. oktober 2023:

Spørgsmål 1:

Er det rådets vurdering, at slagtesvinet kan have pådraget sig en skade som den beskrevne ved ek­sempelvis bid fra andre slagtesvin?

Svar ad 1:

Lægges sagens akter til grund er det Rådets vurdering, at grisens skade ikke kan være opstået efter bid fra andre grise. Se endvidere svar ad 2.

Spørgsmål 2:

Lægges det til grund at skaden er sket som følge af transportmidlets udformning, indretning, an­vendelse eller vedligeholdelse, finder rådet da, at grisen i forbindelse med læsning og transport fra besætningen til slagteriet derved ikke har været behandlet omsorgsfuldt og ikke er blevet beskyttet bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald, finder rådet da, at der er tale om uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?

Svar ad 2:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 28. oktober 2022:

”Ved det levende syn af grise på slagteri X, konstate­rede embedsdyrlæge D1, at der blandt de dyr, der gik af bilens nederste lag, var en gris, hvor hele trynen og forreste den af hovedet manglede.

Dyret blev straks aflivet. Herefter kunne det konstateres, at tryne, overkæbe og un­derkæbe var afrevet, samt at underkæben hang i et tyndt stykke væv og tryne/over- kæbe var fuldstændig separeret fra kroppen …

Chaufføren blev forevist dyret efter aflivning og gik med ud på bilen, hvor der midt på bilens nederste dæk, sås blodspor på henholdsvis skillerumslåge, samt blod og væv­sester på wire jf. bilag 2, foto 4, 5, 6 og 7 og i bilens højre side i køreretningen fandtes trynen fra den pågældende gris jf. bilag 2, foto 4.

Som det ses i bilag 2, foto 5 og 6 antages det med stor sandsynlighed, at skaden er sket ved at grisen har fået wiren fra skillerummene viklet rundt om trynen, da wiren under kørsel bliver løs og danner en løkke - dette medfører en risiko for at wiren netop kan vikle sig rundt om f.eks. en tryne. Under aflæsning af dyrene, vil lastbilens hejsemekanisme medføre at wiren strammes og der er mulighed for alvorlige afklemningsskader, som hos denne gris. Der ses tydelige spor af vævsrester og blod i hele det område hvor wiren sidder jf. bilag 2, foto 5, 6, 7 og 8.

Ved undersøgelse af det aflivede dyr (foto 1, 2, 3) underbyggedes denne antagelse, da knusningen på dyrets tryne meget nøje stemte overens med den beskrevne wire. Som det ses på foto nr. 5 og 6, ses der også tydelige vævsrester og blodspor på wiren, samt at wiren har antaget form som en løkke, formodentlig efter at have strammet sig om­kring grisens tryne. Wiren som ses på foto nr. 5 og 6, er under normale omstændig­heder påsat en sort gummibelægning, som netop skal forhindre at der dannes løkker der kan strammes om tryner og ben. Den pågældende wire, med blod og vævsrester havde ikke denne gummibelægning.

Det vurderes således, at ska­den er opstået under transporten - i transportmidlet.”

Præparater fra grisen blev sendt til patoanatomisk undersøgelse hos Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, KU SUND. I sektionsrapport af 11. maj 2023 konkluderes følgende:

”Baseret på ovenstående fund kan det konkluderes, at præparatet var sæde for en komplet afrivning af den rostrale del af trynen, i relation hertil fandtes laceration af den omkringliggende sårrand og kominutfrakturer af de involverede knoglestrukturer, samt to ulcerationer under kæbegrenene. Fundene er forenelige med et træk i rostral retning (væk fra grisen) af den, i Fødevarestyrelsens anmeldelsesrapport, angivende wire. På baggrund af den histologiske undersøgelse vurderedes læsionerne at have en alder på 1-2 timer.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Enhver transport af levende dyr skal ske i særligt indrettede transportvogne, som anvendes på en måde, der forebygger enhver beskadigelse af dyrene under læsning, transport og aflæsning af disse.

Ved anvendelse af transportmidler med bevægelige etagedæk skal det sikres, at dyrene ikke kan komme i klemme/til skade, når etagedæk hæves eller sænkes, herunder at udluftningsskodder, wirer og lignende enten er lukkede eller udformet på en måde, så dyr ikke kan få legemsdele i klemme eller revet af.

Lægges ovennævnte og sagsakterne til grund, finder Rådet, at grisen ved at være transporteret på en måde, så den ved ankomst til slagteriet fremstod med afrivning af den forreste del af hovedet (tryne, over- og underkæbe) hængende i et tyndt stykke væv, har været udsat for den højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at grisen under transporten til slagteriet har været udsat for groft uforsvarlig behandling med karakter af mishandling, jf. dyrevelfærdslovens § 2.

Spørgsmål 3:

Giver sagens fakta rådet anledning til yderligere bemærkninger?

Svar ad 3:

Rådet har ikke yderligere bemærkninger.

Afgørelse:

Vognmandsfirma påtaleopgivet, jf. retsplejelovens § 749, stk. 2, idet anklagemyndigheden vurderede, at der ikke ville kunne ske domfældelse i sagen. Baggrunden herfor var, at transportskader generelt er vanskelige at gennemføre til domfældelse i retten, at der manglede afhøring af den nu udrejste chauffør og at køretøjet var synet og godkendt til dyretransport.