Rådet udtalte 7. februar 2023:
Spørgsmål 1:
Er transporten af slagtekoen, der ikke var i stand til at rejse sig, var kold, havde hudafskrabninger, ikke reagerede på stimuli og blev vurderet som forpint og opgivende og havde været udsat for smertefuld behandling ved aflæsning af de øvrige slagtedyr, idet der blev konstateret udbredte friske blødninger og væskeansamlinger under huden, efter rådets opfattelse uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr eller har det karakter af mishandling, jf. dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1, 2, 3? 3 (dagældende dyreværnslov § 28, stk. 1, 2 og 3).
Svar ad 1:
Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 6. august 2019:
”Baggrunden for anmodningen er, at undertegnede embedsdyrlæge ved levende syn på slagteriet … den 14-05-2019 kl. 7:30 konstaterede, at der jf. køreseddel blev leveret 35 dyr, heraf 20 køer og 15 ungtyre og kvier fra 4 forskellige leverandører ...
Heraf var 1 af køerne, CKR-nummer xxxxx-3731, ude af stand til at rejse sig og var efterladt på bilen…
Ved den kliniske undersøgelse af den levende ko kunne det konstateres, at koen lå fladt på siden og ikke var i stand til at rejse sig… Koen var kold og havde hudafskrabninger, som kan stamme fra tråd af de andre køer… Det blev yderligere konstateret, at koen ikke reagerede meget på stimuli, men lå blot og stirrede frem for sig… Embedsdyrlægen vurderede, at koen var forpint og opgivende. Af huld var dyret under middel. Koen blev aflivet umiddelbart efter det levende syn.
Efter aflivning blev det konstateret, at koen havde udbredte friske blødninger og væskeansamlinger under huden… Der fandtes ingen nye eller gamle knoglebrud ved undersøgelsen...”
Undertegnede embedsdyrlæge konstaterede i øvrigt, at de øvrige dyr på bilen var aflæsset i slagteriets stald. Vognen var helt ren, hvilket betyder, at den er blevet rengjort med vand, mens koen lå tilbage. Chaufføren oplyste, at han var ankommet til slagteriet ca. 23:30 aftenen forinden og at han havde aflæsset dyrene ca. kl. 6:00. Han oplyste yderligere, at der ikke havde været en dyreværnsansvarlig fra slagteriet til stede, og at han ikke havde kontaktet denne. Han havde skønnet, at koen havde været transportegnet.
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Dyr må ikke transporteres, med mindre de er egnede til den pågældende transport, og dyr skal transporteres under sådanne forhold, at de ikke kommer til skade eller påføres unødig lidelse, jf. Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 af 22. december 2004 om beskyttelse af dyr under transport og dermed forbundne aktiviteter og om ændring af direktiv 64/432/EØF og 93/119/EF og forordning nr. 1255/97.
Lægges ovennævnte beskrivelse af koens transportforløb, herunder at den har opholdt sig sammen med andre dyr på lastvognen i minimum transporttiden fra besætningen til slagteriet på ca. 16 timer herunder uaflæset på slagteriet i ca. 6 timer, for herefter ca. 1½ time senere at være tilset af embedsdyrlægen, som finder koen ude af stand til at rejse sig, i et huld under middel, kold og apatisk med hudafskrabninger som følge af tråd fra de øvrige kreaturer på transporten, finder Rådet at koen ikke har været tilstrækkeligt beskyttet under transporten og derved været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe.
Rådet finder, at koen under opholdet i transportvognen indtil den tilses af dyrlæge har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens § 2, (da gældende dyreværnslov § 1.
Spørgsmål 2:
Er den omstændighed, at slagtekoen, når det lægges til grund, at slagtekoen havde den ovenfor beskrevne tilstand og henset til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelse af 17. februar 2009, hvoraf det bl.a., fremgår, at dyr der ikke kan gå og stå ved egen hjælp samt dyr som lider af almen svækkelse ikke må transporteres levende til slagtning, men skal aflives eller nødslagtes på stedet, ikke var aflivet på daværende tidspunkt, efter rådets opfattelse uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr eller har det karakter af mishandling, jf. dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1, 2, 3? (dagældende dyreværnslov § 28, stk. 1, 2 og 3).
Svar ad 2:
Rådet forstår spørgsmålet således, at der spørges til, hvorvidt det forhold, at kreaturerne ikke blev aflæsset, og koen ikke aflivet umiddelbart efter ankomsten til slagteriet, efter Rådets opfattelse er uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr eller har det karakter af mishandling, jf. dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1, 2, 3? (dagældende dyreværnslov § 28, stk. 1, 2 og 3).
Dyr, der bliver syge eller kommer til skade under transport, skal adskilles fra de andre dyr og ydes førstehjælp så hurtigt som muligt. De skal underkastes passende dyrlægebehandling og om nødvendigt nødslagtes eller aflives, uden at de påføres unødige lidelser, jf. Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 af 22. december 2004 om beskyttelse af dyr under transport og dermed forbundne aktiviteter og om ændring af direktiv 64/432/EØF og 93/119/EF og forordning nr. 1255/97.
Lægges svar ad 1 samt ovennævnte til grund, finder Rådet, at koen ved at have været liggende i transportvognen, således at de øvrige kreaturers tråd har frembragt hudafskrabninger og ved at fremstå ude af stand til at rejse sig, kold og apatisk ved tilsynet klokken 7.30, har koen været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe.
Rådet finder, at koen herved, og ved at være unddraget rettidig aflivning under det for Rådet unødvendige forlængede ophold i transportvognen på slagteriet, har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens § 2, dagældende dyreværnslov § 1.
Spørgsmål 3:
Giver sagen i øvrigt Det Veterinære Sundhedsråd anledning til bemærkninger?
Svar ad 3:
Der skal henvise til Rådet redegørelse af 17. februar 2009 om transport af syge eller tilskadekomne produktionsdyr inkl. heste, der kan findes på www.detvetsund.dk
Afgørelse:
Transportør tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1 og stk. 2, jf. § 2, samt justitsministeriets bekendtgørelse nr. 1729 af 21. december 2006 om beskyttelse af dyr under transport § 35, stk. 1, nr. 1, jf. Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 af 22. december 2004, artikel 6, stk. 3, jf. bilag I, kapitel I, pkt. 4, ved under transport og på slagteriet i forbindelse med udøvelse af erhvervsmæssig transport som transportvirksomhed at have udsat slagteko for grovere uforsvarlig behandling.
Afgjort ved bødeforelæg på 17.500 kr.