Rådet udtalte 24. august 2023:
Spørgsmål 1:
Såfremt ovennævnte lægges til grund, har grisene derved været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?
Svar ad 1:
Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 1. juli 2022: ”Baggrunden for vores anmodning er Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol i ovennævnte besætning den 26. april 2022. Fødevarestyrelsens kontrolbesøg fandt sted i tidsrummet fra kl. 10.30 til 13.20 og var uanmeldt.
…
Under tilsynet blev undertegnede embedsdyrlæge vist rundt i besætningen af driftslederen... I smågrisestalden så vi 14 fravænnede grise, der blev oplyst at være ca. fem uger gamle, som var kastreret for nyligt.
Jeg spurgte driftslederen, om hvem og hvornår grisene var kastreret? Hertil svarede …, at det havde besætningsdyrlægen… gjort om fredagen, dvs. for fire dage siden. For at få dette be- eller afkræftet ringede jeg derfor til ... Hun afviste at have kastreret grisene og oplyste samtidig, at hun havde været på besætningsbesøg for tre uger siden, d. 05.04.2022.
Derefter ringede jeg til ejeren af besætningen…, der oplyste, at han kun kommer i frilandsbesætningen ca. en gang ugentligt, da han også har en opformeringsbesætning med en anden sundhedsstatus. ”besætningsejeren” udtalte, at grisene måtte være kastreret af medarbejderne i besætningen.
Med denne oplysning spurgte jeg igen …, hvem der havde kastreret grisene, og han erkendte da, at det var udført af hans to medarbejdere fredag d. 22.04.2022, hvor tilsynet fandt sted d. 26.04.2022.
…
Det vurderes, at grisene på tilsynsdagen var ca. fem uger gamle. Dette blev desuden bekræftet af driftslederen. Kastrationssårene var stadig åbne (ikke helede) og væskede hos nogle lidt, jf. bilag 1 (fotomappe) og bilag 2 (video)). Sårene vurderes at være ca. fire dage gamle. Grisene har derfor været mindst fire uger gamle på kastrationstidspunktet.
Når grisene bliver kastreret rettidigt bliver de både smertebehandlet ved injektion med et middel, der minder om Panodil, og de bliver nogle minutter inden kastrationen lokalbedøvet i testiklerne. Om dette er sket eller ej er vanskelig at eftervise, men da grisene i denne alder og størrelse er vanskelige at holde/fiksere, kan det være tvivlsomt, om man har ventet med selve operationen til, effekten af den smertestillende medicin og lokalbedøvelsen har nået at virke.”
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.
Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Uddannet lægmand må kastrere smågrise yngre end 7 dage og ældre end 2 dage under nærmere givne betingelser. Grise, der er over 7 dage gamle, må kun kastreres, hvis grisen er bedøvet, inden kastrationen foretages, og hvis der samtidig gives længerevarende smertebehandling, og skal i øvrigt foretages af en dyrlæge.
Kastration af 5 uger gamle grise stiller større krav til faciliteter og bedøvelse end kastration af grise yngre end 7 dage, og der kan opstå komplikationer, som kræver veterinærfaglig viden og udstyr til at løse og skal foretages af en dyrlæge.
Det fremgår af ikke af sagsakterne, om grisene havde fået lokalbedøvelse og smertelindring i forbindelse med kastrationen.
Lægges ovennævnte til grund, finder Rådet, at de cirka 5 uger gamle grise, som er blevet kastreret af staldpersonalet, har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom de ikke er behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres behov.
Rådet finder, at grisene har været udsat for mindst groft uforsvarlig behandling af dyr jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3 samt §§ 43 og 44 i bekendtgørelse nr. 1742 af 30. november 2020 om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af grise.
Spørgsmål 2:
Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, bedes disse ligeledes anført i Rådets svar.
Svar ad 2:
Nej, sagen giver ikke Rådet anledning til yderligere kommentarer.
Afgørelse:
Besætningsejer tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 58, stk. 2, jf. stk. 1, jf. stk. 12 og stk. 13, jf. § 2 og § 3 samt af bekendtgørelse nr. 1742 af 30. november 2020 om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af grise § 84, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 3 og stk. 4, jf. § 43, stk. 1, ved i forbindelse med udøvelse af erhverv som besætningsejer, at have været ansvarlig for, at 14 fravænnede ca. 5 uger gamle smågrise, som gik i smågrisestalden, blev udsat for grovere uforsvarlig behandling, idet Fødevarestyrelsen ved kontrol i besætningen konstaterede, at i virksomhedens ansatte ikke-dyrlægeuddannede medarbejdere havde kastreret de 14 hangrise, som da havde en alder på mindst 4 uger, hvorved grisene blev udsat for unødig smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.
Afgjort ved bødeforelæg på 60.000 kr.