Rådet udtalte 3. oktober 2023:
Spørgsmål 1:
Er det rådets vurdering, at grisen kan være blevet påført de beskrevne skade ved andre dyrs bid eller tråd eller lignende?
Svar ad 1:
Det er Rådets vurdering, at de beskrevne skader ikke kan være påført ved andre grises bid, tråd eller lignende. Se i øvrigt svar ad 2.
Spørgsmål 2:
I benægtende fald, finder rådet da, at transportvirksomhed/chauffør ved at transportere grisen i et transportmiddel, der ikke var således udformet og indrettet eller vedligeholdt og anvendt på en sådan måde, at dyrene ikke kunne komme til skade, derved har undladt at behandle dyret omsorgsfuldt og undladt at beskyttet slagtesvinet for smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald finder rådet da, at der er tale om uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?
Svar ad 2:
Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 6. september 2022:
”Ved det levende syn af grise… konstaterede undertegnede embedsdyrlæge, at der blandt de sidste dyr, der gik af bilen, var en gris, der blødte kraftigt fra trynen.
Dyret blev lukket ind i slagteriets sygefold ved aflæsningsrampen, hvor det kunne konstateres, at trynen var stærkt læderet. Der blev foretaget fotodokumentation, hvorefter dyret straks blev aflivet (se vedhæftede fotomappe (bilag 2), billede 1 og 2).
Chaufføren blev forevist dyret og gik med ud på bilen, hvor der i forreste rum på øverste dæk, sås blodspor på henholdsvis skillerumslåge og ved bilens venstre side i køreretningen - nærmere bestemt omkring en åbning på ca. 7 x 14 cm i dyrenes hovedhøjde (Fotomappe, billede 3 og 4). Skaden antages at være sket ved at dyret har stukket trynen ud gennem dette hul, (billede 4 og 5) hvorigennem der ved opkørsel af dækket, passerer en metalkrog, der låser øverste dæk fast.
Ved efterfølgende undersøgelse af det aflivede dyr (billede 6-9) underbyggedes denne antagelse, da knusningsmærkerne på dyrets tryne meget nøje stemte overens med de beskrevne metalstrukturer omkring hul/låsemekanisme: En langsgående flækning af trynen med et ca. 1½ cm. bredt stykke metal, svarende til låsen vist på foto 5, samt en tværgående, skarpere afskæring oven på trynen, svarende til den svejsede kant øverst i hullet på billede 4.”
Præparater fra grisen blev sendt til pato-anatomisk undersøgelse. Af sektionsattest af 24. januar 2023 fra Sektion for Patologi, Institut for veterinær- og Husdyrvidenskab, KU SUND konkluderes følgende:
”Konklusion:
Baseret på ovenstående fund kan det konkluderes, at præparatet var sæde for en traumatisk læsion resulterende i flere ulcerationer på grisens tryneplade og trynens dorsum med kraftig laceration af vævet. Derudover blødning, traumatisk påvirkning af cellerne og frakturer på næseskillevæggen, trynepladens brusk og den hårde gane. På baggrund af den histologiske undersøgelse vurderes skaderne at være opstået i umiddelbar nær tilslutning til aflivningen.”
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.
Enhver transport af levende dyr skal ske i særligt indrettede transportvogne, som anvendes på en måde, der forebygger enhver beskadigelse af dyrene under læsning, transport og aflæsning af disse.
Ved anvendelse af transportmidler med bevægelige etagedæk skal det sikres, at dyrene ikke kan komme i klemme, når etagedæk hæves eller sænkes, herunder at udluftningsskodder og lignende enten er lukkede eller udformet på en måde, så dyr ikke kan få legemsdele i klemme.
Lægges ovennævnte til grund, finder Rådet, at grisen, ved at være transporteret på en måde, så den ved ankomst til slagteriet fremstod blødende fra trynen, som var læderet med akut sårdannelse på trynepladen og trynen, blotlæggelse af sener samt brud på trynepladens brusk, næseskillevæggen og den hårde gane, har været udsat for den højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.
Sagens fotodokumentation underbygger embedsdyrlægens beskrivelse dels af hændelsesforløbet dels af de grisen påførte skader.
Rådet finder, at grisen har været udsat for groft uforsvarlig behandling med karakter af mishandling, jf. dyrevelfærdslovens § 2. Dette er uafhængigt af, om grisen fik trynen i klemme i forbindelse med pålæsningen eller i forbindelse med aflæsningen.
Spørgsmål 3:
Giver sagens fakta rådet anledning til yderligere bemærkninger?
Svar ad 3:
Sagens fakta giver ikke Rådet anledning til yderligere bemærkninger.
Afgørelse:
Efterforskningen af sagen blev indstillet i medfør af retsplejelovens § 749, stk. 2. Der var ikke forhold i sagen, der tydede på fejl fra chaufførens side, eller at der var fejl eller mangler ved køretøjet. På den baggrund og i øvrigt under henvisning til Fødevarestyrelsens ændrede sanktionspraksis på dyretransportområdet, besluttede anklagemyndigheden at indstille efterforskningen.