2022-24-0152-00557

Slagtesvin med større navlebrok med sår blev leveret til slagteri

07-02-2023

Skrivelse af 2. februar 2022 fra Midt- og Vestsjællands Politi (1200-89110-00016-19).
Slagtegris med et større navlebrok med sårdannelse på broksæk transporteret levende til slagteri sammen med artsfæller.

Rådet udtalte 7. februar 2023:

Spørgsmål 1:

Det Veterinære Sundhedsråd anmodes om en udtalelse, om hvorvidt de beskrevne forhold vurderes at udgøre grovere uforsvarlig behandling eller uforsvarlig behandling, jf. dyreværnslovens § 58, stk. 1-2.

Spørgsmål 2:

Det bedes endvidere specificeret, hvilke elementer, der - i givet fald - ligger til grund for vurderingen af om der er tale om henholdsvis grovere uforsvarlig behandling eller uforsvarlig behandling.

Det bemærkes, at der ikke ønskes Det Veterinære Sundhedsråd stillingtagen til bevismæssige eller retlige spørgsmål.

Der skal således anmodes om, at Rådet udtaler sig på baggrund af det fremsendte materiale.

Svar ad 1 - 2:

Rådet skal bemærke, at Midt- og Vestsjællands Politi har anmodet Rådet om en udtalelse på det foreliggende grundlag. Rådet forstår dette således, at der ikke ønskes indsendelse af de nedfrosne præparater til patoanatomisk undersøgelse med henblik på en vurdering af sagen samt besvarelse af spørgsmålene, jf. § 3 i bekendtgørelse nr. 1712 af 15. december 2015 om forelæggelse af veterinærfaglige spørgsmål for Det Veterinære Sundhedsråd.

Nedenstående veterinærfaglige vurderinger er således foretaget på det foreliggende grundlag.

Det fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af d. 1. marts 2019 samt af det ledsagende billedmateriale, at denne ved det levende syn på slagteriet d. 17. januar 2019 konstaterede et slagtesvin med et større navlebrok. Dyret var ikke adskilt fra øvrige dyr under transporten. Følgende fremgår af anmeldelsen:

”Ved den kliniske undersøgelse af det levende dyr kunne det konstateres, at dyret havde et navlebrok, som embedsdyrlægen vurderede til at være større end 15 cm i diameter med et alvorligt åbent sår ventralt (på undersiden) på brok sækken på mindst 8,5 cm i diameter, som havde flossede kanter.

Dyret var normal i huld, bevægede sig frit og havde ikke påvirket almenbefindende.

Ved undersøgelse af dyret efter den slagtemæssige behandling fandtes et sår ventralt (på undersiden) på brok sækken med en ujævn overflade og på mindst 8,5 cm i diameter. I sårranden fandtes en flapdannelse med en dybde på ca. 1 cm.

Ved gennemskæring af brok sækken fandtes en bindevævsnydannelse med en tykkelse på ca. 3-3,5 cm, desuden sås der reaktion i vævet i form af rødme og ødem (væskeophobning).

Et sår af denne karakter må formodes at være forbundet med smerte, desuden ses der ødem (væskeophobning), dvs. der har været reaktion i området, hvilket har været forbundet med smerte”.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Rådet finder, at svin med store brok/udposninger ved navlestedet eller brok/udposninger ved navlestedet med sår/ begyndende sår straks skal flyttes til sygesti med et tykt lag strøelse og lav belægning. Her skal de løbende underkastes omhyggelig vurdering ved de daglige tilsyn. Såfremt såret ikke forbedres med udsigt til opheling, skal dyrene tilses af en dyrlæge og behandles eller aflives.

Rådet anser slagtesvin med brok/udposninger ved navlestedet med sårdannelser på brokket/udposningen for uegnede til transport, og sådanne svin skal afvises inden transporten og aflives i besætningen. Dette gælder også selv om svinet var separeret fra andre svin under transporten.

Lægges ovennævnte til grund finder Rådet, at slagtesvinet i længere tid har været lidende af et større navlebrok med tydelig sårdannelse nederst på brok sækken. Dyret burde på et langt tidligere tidspunkt have være sufficient undersøgt og behandlet eller aflivet. Ved at være unddraget dette har svinet, igennem længere tid (uger) samt ved at være transporteret levende til slagteri uden at være adskilt fra artsfæller, været udsat for en høj grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe, ligesom det ikke har været behandlet omsorgsfuldt, herunder passet under hensyntagen til dens fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Rådet vil karakterisere forholdet som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dagældende dyreværnsloven §§ 1 og 2.

Spørgsmål 3:

Såfremt sagen i øvrigt giver Det Veterinære Sundhedsråd anledning til bemærkninger, bedes disse ligele­des indgå i udtalelsen.

Svar ad 3:

Der skal henvises til Rådets udtalelse af 2. december 2008 om svin med store/komplicerede navle- eller lyskebrok og Rådets redegørelse af 17. februar 2009 om transport af syge eller tilskadekomne produktionsdyr inkl. Heste, der kan findes på www.detvetsund.dk.

Afgørelse:

Svineproduktionsvirksomhed blev tiltalt i sagen. Efter dommerens tilkendegivelse vedtog virksomheden med anklagerens samtykke at betale en bøde på 17.500 kr. og sagens omkostninger for overtrædelse af jf. dyrevelfærdslovens § 58, stk. 2, jf. stk. 1, jf. stk. 12, jf. stk. 13, jf. §§ 2 og 3, og § 58, stk. 8 og 10, jf. stk. 12, jf. stk. 13, jf. bekendtgørelse nr. 26 af 13. januar 2020 om beskyttelse af dyr under transport § 37, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 2, jf. stk. 3, jf. Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 af 22. december 2004 artikel 3, litra b, og bekendtgørelse nr. 1745 af 30. november 2020 om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af visse landbrugsdyr § 22, stk. 1, jf. stk. 2, jf. stk. 3, jf. § 5.