2023-24-0150-00040

Stærkt afmagret hingsteplag blev transporteret på trods af dyrlæges rådgivning om, at hesten ikke var transportegnet

03-10-2023

Skrivelse af 30. maj 2023 fra Nordjyllands Politi (5100-89107-00017-23).
Stærkt afmagret hingsteplag transporteret på trods af dyrlæges rådgivning om ikke at transportere hesten, før den var kommet i bedre huld. På grund af stærk afmagring og afkræftelse blev hesten aflivet hos køber kort tid efter modtagelsen.

Rådet udtalte 3. oktober 2023:

Spørgsmål 1:

Er det rådets vurdering - ud fra navnlig oplysningerne fra de to dyrlæger - at omhandlede hest har været transportegnet?

Svar ad 1:

Af politiets rapport af 28. marts 2023 vedrørende afhøring af sælgers dyrlæge fremgår det at:

”… Undertegnede rettede den 27. marts 2023 telefonisk henvendelse til dyrlæge XX, idet han ifølge anmeldelsen havde tilset omhandlende hest inden den blev transporteret ned til køber.

Dyrlæge XX forklarede, at han lavede en røntgenundersøgelse af hesten dagen før den blev transporteret til ned til køber. XX forklarede, at han i forbindelse med røntgenundersøgelsen fandt hesten til at være ikke tynd, men afmagret. Hesten var ikke transportegnet.

XX oplyste både over for køber samt sælger, at hesten ikke var transportegnet, idet køber var med på medhør telefonisk.

XX kunne ikke oplyse, hvorfor hesten var tynd, men at det muligvis skyldtes for lidt foder.

XX oplyste, at han vurderede det til at være groft uforsvarligt at transportere hesten.”

Af sælgers dyrlæges journalmateriale vedr. undersøgelse den 13. januar 2023 fremgår det:

”13. jan 2023 Patient: …

Røntgen fuld. VB kronled lille spids, VB has, basalt afrundet ujævnhed, bf hovseneben lidt opklaringen. Hb has, ok. Oplyst af …, at hhas havde mus, 2x4 cm og VB has 0,5,x0,3. Pænt afhelet pt. efter operation. VF lm kodeben lille dorsal spids ub, HF lateral 2 mm afrundet hævelse omkring vækstlinie. Røntgenfund uden betydning dd med normal risiko. Plag afmagret og ejer og køber informeret om at afvente transport minimum 6-8 uger til bedre kondition, da plagen ikke er transportegnet pt. De blev informeret om det i forbindelse med røntgenvurdering på mobil på medhør. … fortalte ved bookning af besøget, at plagen var "lidt tynd". Den var afmagret og jeg nævnte det da … tog dækkenet af. Foreslog at udsætte røntgenundersøgelse 6-8 uger til den blev i bedre huld. … ville gerne have røntgen på dagen så det blev udført.”

Af politiets rapport af 22. maj 2023 vedrørende afhøring af købers dyrlæge fremgår det at:

”… Undertegnede rettede den 22. maj 2023 klokken 10.10 telefonisk henvendelse til anmelder, YY….

YY blev gjort bekendt med anledningen, og forespurgt om hans vurdering af hesten.

YY forklarede, at hesten var mager, og at den ikke burde være transporteret. Han kunne ikke oplyse, hvad der skyldtes underernæringen, idet hesten ikke umiddelbart var syg.

YY skønnede, at hesten ikke var transportegnet, og at den lange transporttur havde været hård for hesten, hvorved den var blevet yderligere svækket, og herved ikke i stand til at komme sig.

YY vurderede transporten af hesten til at være groft uforsvarlig jævnfør dyrevelfærdsloven.”

Af købers dyrlæges journalmateriale fremgår det:

16-01-23: Sammendrag/Epikrise
T: 37,4, P: 40, Normal R, CRT, Slimhinder. IAB ved auskultation af hjerte, lunger, og abdomen. Kommer af med normal gødning. Huld: 1,5. kun meget lidt subcutant fedt, alle knogler stikker frem.

Hesten er ret langhåret, så derfor ser den bedre ud end når man rører ved den. Billeder ser lidt bedre ud end den føles. Hesten kaster sig over foderet og æder med største velbehag. Den har ligget på marken og ikke kunnet rejse sig pga manglende kræfter. Taget en gødningsprøve som ved flotation viser 50 EPG, men der laves larvedyrkning. Snakker om foderplan med mange fodringer (5-6) dagligt me bl.a olie mælkpulver (hurtig energi), majsflager og alt det wrap den kan spise, de vejer det og siger, at den spiser ca 16 kg/dg. Der er mindre spidser på tænderne, men ingen tandkapper. vil ikke bedøve ham nu, da han er så tynd. Jeg vurderer, at den skal tage mindst 200 kg på, vægten skønnet til 325 kg (målebånd siger 350kg) han har varmt dækken på, så han ikke skal bruge energi på at holde varmen.

Aftalt maks foldtid på 4 timer. Jeg er noget bekymret for ham. DIAG: vurderet at den er for muskelfattig og tynd til at kunne rejse sig.

18-01-23: Sammendrag/Epikrise
Nu ligger hesten i boksen og kan ikke rejse, virker afkræftet. forsøger at rejse sig, men har ikke kræfter til at komme helt op. Efter smertetillende beh og glucose og calcium IV liver den noget op. Vil stadig gerne spise. T: 37,1, P: 40. Stadig Normal R,CRT og slimhinder. Vi skiller boksen ad og hejser den op i seler. Så står den fint og æder alt hvad der tilbydes den. Boksen skal ikke muges ud, så den står bedre fast når den skal op.

Den står og går normalt, da den først er kommet op. Blodprøve udtaget for at udelukke primært infektion. Ingen infektion eller andet konklusivt på blodprøven. Hesten har fået en hudafskrabning p v forknæ.

Der skulle være taget røntgen af hesten fredag d 13/1 hos tidligere ejer, hvorefter hesten transporteres til køber (…) lørdag d 14/1. Jeg skønner ikke at hesten har været transportegnet på det tidspunkt.

19-01-23:  Sammendrag/Epikrise
Tilset kl 12.30. Hesten er liggende i boksen, kunne ikke rejse sig til morgen. Ejer m.fl. har gentagne gange i formiddag forsøgt at hjælpe hesten op. Der har været normal appetit. Der er etableret talje i loftet og der er en gjord omkring brystet/sadellejet. Hesten har 2 tykke dækkener på. Klinik: hesten er svag, lægger sig om på siden. T. 36,4, puls 44. Muskelfattig på lårene. Ejer ønsker ikke at give op. Hesten løftet med gjord og spil, kun svage forsøg fra hesten på at sætte benene til jorden. hovedet skal støttes. Forsøget opgivet. Aflivning p.g.a. udsigtsløs situation. Forsikring (…) orienteret inden aflivning.

Efter aflivning dækkener fjernet så godt som muligt, hesten liggende på venstre side. Afmagret hest, muskelfattig.”

Dyr skal transporteres under sådanne forhold, at de ikke kommer til skade eller påføres unødig lidelse, jf. rådsforordning (EF) nr. 1/2005 af 22. december 2004 om beskyttelse af dyr under transport og dermed forbundne aktiviteter og om ændring af direktiv 64/432/EØF og 93/119/EF og forordning nr. 1255/97.

Dyrene skal være egnede til den planlagte transport.

Lægges ovennævnte samt sagens billedmateriale til grund, finder Rådet, at hesten, som før transporten af sælgers dyrlæge blev vurderet som værende afmagret og ikke-transportegnet, samt at hesten efter transporten af købers dyrlæge fandtes så afmagret, 200 kg undervægtig og svag, og ikke egnet til transport, og at den ved at være læsset og transporteret har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at hesten har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyrevelfærdslovens § 2 og 3.

Spørgsmål 2:

I benægtende fald, finder rådet da, at hesten i forbindelse med transporten ikke er blevet behandlet omsorgsfuldt og ikke beskyttet bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald

Svar ad 2:

Se svar ad 1.

Spørgsmål 3:

Om tidligere hesten har været udsat for uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?

Svar ad 3:

Rådet opfatter spørgsmålet som at der spørges til hestens ophold i besætningen forud for transporten.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Såfremt Rådet kan lægge til grund, at hesten, ved at være unddraget sufficient fodring, eventuelt dyrlægetilsyn og behandling eller rettidig aflivning, således at hesten fremstod i en af dyrlægen skønnet ernæringstilstand 200 kg under det forventelige, med huldscore 1,5, finder Rådet, at den har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at hesten under opholdet og sygdomsforløbet i sælgers besætning, har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Spørgsmål 4:

Giver sagens fakta rådet anledning til yderligere bemærkninger?

Svar ad 4:

Nej, sagens akter giver ikke Rådet anledning til yderligere bemærkninger.

Afgørelse:

Tiltalte sælger af hest havde ikke anmodet om, at sagen blev behandlet ved retsmøde. Retten anså derfor forholdet for tilstået.

På den baggrund, og da sagens omstændigheder ikke talte imod det, fandt retten tiltalte skyldig i den rejste tiltale for overtrædelse af Dyrevelfærdslovens § 58, stk. 2, jf. stk. 1, jf. § 2 og § 3, samt  transportforordningens artikel 3, litra b, jf. bilag I, kapitel I, punkt 1, jf. § 37, stk. 1, nr. 1 i be­kendtgørelse om beskyttelse af dyr under transport, ved at have læsset og trans­porteret hest, selvom hesten dagen forinden var tilset af dyrlæge, som havde vurderet hesten for afmagret og ikke transportegnet, hvorved hesten ikke blev behandlet forsvarligt og beskyttet bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og ikke blev behandlet om­sorgsfuldt under hensyntagen til dens sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Hesten blev under transporten påført unødig lidelse, hvilket har bevirket, at hesten har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr.

Tiltalte blev idømt bøde på 10.000 kr. Forvandlingsstraffen var fængsel i 10 dage.

Tiltalte skulle betale sagens omkostninger.