Rådet udtalte 24. august 2023:
Spørgsmål 1:
Om besætningsejer eller dennes ansatte ved lade de 7 grise gå i almindelig produktionssti med de beskrevne lidelser, derved har undladt at behandle dyrene omsorgsfuldt og undladt at beskytte dyrene bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og i bekræftende fald
Svar ad 1:
Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 13. oktober 2022:
”Gris 7: i stald 3 (=sektion 3), den 1. sti til højre, fandtes 1 slagtesvin, som havde et stort sår efter halebid. Hele halen var væk og der var et sår på ca 5 cm diameter. Grisens højre bagben var voldsomt hævet og den kunne ikke tage støtte på benet, som kun hang og dinglede, når den besværet kom op at stå. Grisen havde kronisk ledbetændelse i benet. Den havde nedsat huld, indsunkne flanker. Se foto 14-17, bilag 2 samt evt video.
Denne gris med kronisk ledbetændelse vurderes af undertegnede at have stået på i mindst 7-10 dage, sandsynligvis mindst et par uger. Dette er vurderet ud fra størrelsen af det voldsomt hævede led-område (byld), at der ses nedsat huld på grisen, at den har et stort sår efter halebid - som højst sandsynligt) går forud for ledbetændelsen… Der var ingen blødt leje i stien (hverken halm, gummimåtte e.lign.) og der var ikke tilstrækkelig nedsat belægningsgrad i stien (den var i sti med raske grise). Prognosen for helbredelse er udsigtsløs. Grisen bliver aldrig helbredt eller normalt gående…
Gris 1: i stald 1 (=sektion 1), sti nr 1 til venstre, fandtes en stor orne sammen med en del smågrise og slagtesvin i forskellige størrelser. Heriblandt var et slagtesvin (ca 40- 50 kg) med et kæmpe stort lyskebrok, ca 40 cm langt mellem bagbenene. Den havde besværet gang af sit enorme brok. Der var dog ikke sår på broksækken. Den burde have været i en sygesti (nedsat belægning og blødt leje). Se foto nr 1-3, bilag 2 samt evt video.
... Broksækken vurderes at have været stor og erkendtlig i flere uger, og grisen burde alene grundet broksækkens størrelse være opdaget tidligere under det daglige tilsyn, og grisen burde da være flyttet til en sygesti med blødt leje (og lav belægning) for at undgå stifællers bid, tråd, puf og stød og risikoen for udvikling af sårdannelser på broksækken.
Gris 2: i stald 1 (=sektion 1), sti nr 1 til venstre (igen) fandtes en gris med halebidssår. Den havde det meste af halen bidt af, dog en stump på 3-4 cm tilbage ved basis. Der var infektion i halestumpen, som var hævet og havde let rødme. Se foto 3-5, bilag 2 samt evt video. Undertegnede vurderer at lidelsen har stået på i mange dage, mindst 5 dage. Grisen var tidligere behandlet medicinsk og var ikke halt.
Gris 3: i stald 1 (=sektion 1), sti nr 1 til venstre (igen) fandtes en gris med voldsomt sår efter halebid. Hele halen var bidt væk og der var et sår diameter ca 5 cm med sorte nekroser (vævsdød). Der var friske blødninger centralt i såret. Se foto 6-8, bilag 2 samt evt video. Undertegnede vurderer at lidelsen har stået på i mange dage, mindst 7 dage. Grisen var tidligere behandlet medicinsk og var ikke halt.
Gris 4: i stald 1 (=sektion 1), sti nr 1 til venstre (igen) fandtes en meget mager lille gris. Den havde tydelige torntappe, tydelige ribben og indfaldne flanker. Se foto 9, bilag 2, samt evt video. Undertegnede vurderer at lidelsen har stået på i et par uger, mindst 10-12 dage. Den var vag og gik usikkert på benene.
Gris 5: i stald 2 (=sektion 2), sti 4 til venstre, gik et stort slagtesvin sammen med flere andre slagtesvin. Den havde fået bidt hele halen væk og tilbage var kun en mindre fordybning med friske blødninger i overfladen. Se foto 10-11, bilag 2 samt evt video. Undertegnede vurderer at lidelsen har stået på i mange dage, mindst 7 dage. Grisen var tidligere behandlet medicinsk og var ikke halt.
Gris 6: i stald 2 (=sektion 2), sti 6 til venstre, gik et stort slagtesvin sammen med flere andre slagtesvin. Den havde fået bidt hele halen væk. Såret var ca 5 cm diameter og dækket af sorte nekroser (vævsdød). Se foto 12-13, bilag2 samt evt video. Undertegnede vurderer at lidelsen har stået på i mange dage, mindst 7 dage. Grisen var tidligere behandlet medicinsk og var ikke halt.”
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Opholdsrum eller opholdsarealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.
Lægges ovennævnte samt sagsakterne til grund, finder Rådet, at grisenes tilstand har været tydelig og let erkendelig ved de daglige tilsyn, og at deres situation for længst skulle have været afhjulpet. Dette burde være sket ved, at de var blevet anbragt i en sufficient indrettet sygesti, løbende var blevet underlagt omhyggelig vurdering og rettidig indgriben, og for de behandlede grises vedkommende tilset af en dyrlæge, da det blev klart, at behandlingen ikke havde den ønskede effekt, således at dyrene blev smertefri og udviste normal fysiologisk og adfærdsmæssig levevis eller blev aflivet, inden tilstanden fik det ovenfor beskrevne omfang.
Rådet finder, at grisene 1-7 ved ikke at have været opstaldet i en sufficient indrettet sygesti og behandlet adækvat, således at de fremstod med kroniske lidelser i form af utrivelighed/afmagring, lyskebrok, sår på haler/ved halebasis med granulationsvævsdannelse og vævsdød og nogle med frisk blødning samt hævede lemmer og halthed, har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, og de har ikke været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres behov.
Spørgsmål 2:
Om besætningsejer eller dennes ansatte derved har udsat grisene nummeret fra 1-7 for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?
Svar ad 2:
Lægges sagsakterne, herunder det fremsendte foto- og videomateriale samt svar ad 1 til grund, finder Rådet, at grisene 1-7 under opholdet i besætningen har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdsloven § 2 og 3.
Spørgsmål 3:
Giver sagens fakta rådet anledning til yderligere bemærkninger?
Svar ad 3:
Der skal henvises til Rådes udtalelse af 5. marts 2004 om sygeafdeling til produktionsdyr, der kan findes på www.detvetsund.dk.
Afgørelse:
Tiltalt for overtrædelse af Dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3, jf. § 58, stk. 2, jf. stk. 1, jf. stk. 12, ved som besætningsansvarlig, at have 1 gris med lyskebrok uden at den var korrekt håndteret og flyttet til en sygesti eller alternativt aflivet, samt at have 1 gris med kronisk ledbetændelse uden at den var korrekt håndteret og flyttet til en sygesti eller alternativt aflivet, samt at have 4 grise med halebidssår uden at de var sat i sygesti, korrekt behandlet eller alternativt aflivet, samt at have en lille mager gris med tydelige torntappe, tydelige ribben og indfaldne flanger uden at den var korrekt håndteret og flyttet til en sygesti eller alternativt aflivet.
Tiltalt for overtrædelse af Dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3, jf. § 58, stk. 1, jf. stk. 12, ved som besætningsansvarlig, at have 1 gris med navlebrok med sår på uden at den var korrekt håndteret og flyttet til en sygesti eller alternativt aflivet, samt at have 1 gris i behandling for mycoplasme infektion uden at den var korrekt håndteret og flyttet til en sygesti eller alternativt aflivet, samt at have 1 gris med pung-/lyskebrok uden at den var sat i sygesti, korrekt behandlet eller alternativt aflivet, samt at have en gris med en kronisk klovbylds-betændelse uden at den var korrekt håndteret og flyttet til en sygesti eller alternativt aflivet.
Afgjort ved bødeforelæg på 40.000 kr.