2022-24-0150-00032

To sygeligt afmagrede hopper og et magert føl

26-04-2023

Skrivelse af 8. juli 2022 fra Syd- og Sønderjyllands Politi (3300-89110-00024-22).
På baggrund af en anmeldelse fra en dyreværnsorganisation foretog politiet og en embedsdyrlæge fra Fødevarestyrelsen tilsyn i et hestehold. Ved tilsynet observeredes to sygeligt afmagrede hopper og et magert føl. Der var ingen foder i krybberne. På adressen fandtes kraftfoder til få dages fodring, men der var intet hø eller wrap. Der var intet græs på hestenes folde.

Rådet udtalte 26. april 2023:

Spørgsmål 1:

Kan Rådet tiltræde embedsdyrlægens karakterisering den 7. april 2022 og igen den 28. april 2002 af hest A og C som værende med huldscore 2, dvs. sygeligt afmagrede, samt hest B som værende med huldscore 3, dvs. mager?

Svar ad 1:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens veterinærfaglige erklæring af 20. april 2022 vedrørende tilsynet d. 7. april 2022:

”A: … Går i boks 4 til venstre (sammen med B)… Der er tydelige tegn på hoppens yver at hest B stadigvæk dier, da patterne er rene og blanke…

Samt

C: ... Går i boks 2 til venstre…

Hopperne var meget magere, huldscore1 2 = sygeligt afmagret… Der ses man­gel på fedtvæv og muskelvæv på hele hesten. De har en tynd hals, hvorved hovedet kommer til at virke stort til sammenligning. Der er meget tydeligt at se ribbenene på hesten, på trods af at der er normal pels på hestene og de ikke er klippet. Bugen er optrukket og hestene får et ’’myndelignende” udseende, formentlig pga. at der ikke er fo­der i tarmene. I flanken, bag ribbenene, er hestene indfalden. På bag­parten ses der store mangler af muskler, både på den øverste del af bækkenet, ved siden afkrydset og på siden af bækkenet samt ved lå­rene. Rygsøjlen er meget tydelig at se og især på krydset stikker den op på grund af manglende muskulatur.

- B: Går i boks 4 til venstre (sammen med A). Hoppeføl, brunt, født (ifølge ejers oplysninger) d. 15. april 2021. Der er ikke fundet chipmærkning og pas er ikke fremvist. Ejer oplyser, at den ikke er blevet mærket endnu…

Føllet er tyndt med en huldscore 3 = mager… Føllet dier stadigvæk hos hop­pen.”

Af embedsdyrlægens veterinærfaglige udtalelse af 4. maj 2022 vedrørende det opfølgende tilsyn d. 28. april 2022 fremgår følgende:

”Hest A: På fold til højre (fra stalden set) (sammen med B).

… Hoppen er stadigvæk sygeligt afmagret, defineret som huldscore 2… Tydelig også med mere plads mellem bagben, da muskulatur på inderlår er væ­sentlig mindre en hos en hest i normalt huld. Dog kan der ses lidt mere fylde bagerst i bugen på hoppen, der tyder på at der er mere fo­der i tarmene end ved første besøg, d. 7. april 2022. Hoppen går med føl ved siden af, fra sidste år, der stadigvæk dier. Det er observeret at føllet stadigvæk dier…

Hest B: På fold til højre (fra stalden set) (sammen med A). Hoppeføl, brunt, født (ifølge ejers oplysninger) d. 15. april 2021. Der er ikke fundet chipmærkning og pas er ikke fremvist. Ejer oplyser at den ikke er blevet mærket endnu.

… Føllet er tyndt med en huldscore 3 = mager… Føllet dier stadigvæk hos hop­pen. Der kan ikke ses ændringer i føllets huld fra d. 7. april 2022

Huldscore 3: Mager:

  • Mager, tyndt muskel- og fedtlag på ryggen.
  • Ribben tydeligt synlige.
  • Haleroden fremtrædende, men anus ligger ikke så langt inde.
  • Nakke, hals og skulder fremtrædende, men stadigvæk med let muskulatur.
  • Hoftehjørner stikker frem, sædebensknuder ikke så markerede.

Hest C: På fold til venstre (fra stalden set)…

Hoppen var meget mager, huldscore 2 = sygeligt afmagret… Dog kan der ses lidt mere fylde bagerst i bugen på hoppen, der tyder på at der er mere fo­der i tarmene end ved første besøg, d. 7. april 2022.”

De fremsendte fotos understøtter ovennævnte beskrivelser.

Lægges ovennævnte og sagsakterne til grund, finder Rådet, at hopperne A og C ved tilsynene d. 7. april 2022 og d. 28. april 2022 fremstod sygeligt afmagrede, d. 28. april 2022 dog mere fylde bagerst i bugen, og at føllet B ved begge tilsyn fremstod magert og i uændret huld.

Spørgsmål 2:

Er der oplysninger i sagen, som kan indikere sygdom som værende årsagen til afmagringen af hest A og C, eller må utilstrækkelig tildeling af foder antages at være årsagen dertil?

Svar ad 2:

Af sagsakterne fremgår det, at ved tilsynet d. 7. april 2022 var der:

”… ikke foder hos hestene., i hverken boks 2 eller 4 til venstre. I boks 4 til ven­stre var der halm ovenpå bunden af mørk strøelse. I boks 2 til venstre var der kun mindre spor af halm, blandet i den mørke strøelse.

… Der blev fremvist hestefolde, uden græs. Der var ikke tegn på at hestene blev fodret på folden. Staldpasserne oplyste, at hestene gik på fold fra morgen til aften, dog uden at blive fodret på fold…

Ifølge ejer blev hestene fodret med 3 kg kraftfoder pr. dag, 2 gange dagligt pr. voksen hest. Når fodringen blev fremvist, var det Fødevarestyrelsens vurdering at der kun blev fodret med 1,8-2,1 kg foder pr. voksen hest, 2 gange pr. dag.

Der var kun mindre mængder kraftfoder tilbage - ca. en kvart tønde. Svarende til ca. 3 dages fodring.

Der er ikke fremvist hø eller wrap på adressen.”

Det fremgår endvidere af sagsakterne, at en praktiserende dyrlæge i forbindelse med tilsynet d. 14. april 2022, hvor der blev udarbejdet en foderplan, også undersøgte gødningsprøver, der alle var inficerede med orm.

Det fremgår endvidere af sagsakterne, at staldpasseren ved det opfølgende tilsyn d. 28. april 2022 oplyser, ”… at hestene bliver fodret med wrap 2-3 gange dagligt, ad libi­tum. Der gives Hercules Condition kraftfoder 2 gange dagligt, ca. 1,2 kg pr voksen hest. Føllet får mindre kraftfoder, men af det samme foder. Staldpasseren oplyser at de er løbet tør for wrap dagen før, d. 27. april 2022. Der er indkøbt 1 sæk Hercules Condition 15 kg, for 2 dage siden, d. 26. april 2022. Der er kun små mængder kraftfo­der tilbage, måske til aftenfodringen i dag, d. 28. april 2022.

På begge foldene kan der ved foderpladsen (traktordæk) ses grovfoder rester. Det er primært meget groft wrap liggende på jorden, samt i traktordækket. Ved fodring af æsler på folden, var hest A, meget pågående og nærmest aggressiv i forsøget på at komme til fodret. På foldene er der stadig ikke græs til hestene … Der er ikke mere foder til hestene, i besætningen.”

Lægges ovennævnte til grund, finder Rådet, at hestene A og C er blevet sygeligt afmagrede som følge af en kombination af utilstrækkelig og forkert fodring igennem længere tid. Den påviste ormeinfektion kan have forværret hestenes tilstand, men vurderes ikke at være den primære årsag til hestenes afmagring.

Se endvidere svar ad 3.

Spørgsmål 3:

Kan Rådet tiltræde embedsdyrlægens vurdering om, at hest A og C har været synligt og tiltagende tynde i en periode på mere end 4 uger forud for kontrolbesøget den 7. april 2022?

Svar ad 3:

Det fremgår af sagsakterne, at ejer oplyste, at hun havde haft hest A siden februar 2020 og hest C siden marts 2021. Det fremgår endvidere, at hestene blev fodret med 2-3 kg kraftfoder morgen og aften, og at de desuden gik på fold hver dag. Foldene var ved tilsynene d. 7. april 2022 og d. 28. april 2022 uden græs.

Tildeling af strukturfoder er af afgørende betydning for hestens fordøjelse og velfærd samt forebyggelse af fordøjelsesrelaterede sygdomme, og det fremgår således også af reglerne om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af heste, at hestes foderration skal indeholde tilstrækkeligt strukturfoder.

Lægges ovennævnte, den fremsendte foto og videodokumentation samt svar ad 1 og 2 til grund, finder Rådet, at såfremt hestene i den periode, hvor de har været i ejers varetægt, primært har været fodret med begrænsede mængder kraftfoder og uden eller med meget begrænset tildeling af strukturfoder, som beskrevet, har de med overvejende sandsynlighed været synligt og tiltagende tynde igennem længere tid/måneder.

Spørgsmål 4:

Hvilke tiltag, herunder hvornår i forløbet, burde den ansvarlige for hesteholdet have taget i forhold til hest A's og C's huld? Burde der have været iværksat tiltag i forhold til hest B's huld?

Svar ad 4:

Af sagsakterne fremgår, at ejer oplyste, at ”… hoppen med føl ” …”, først begyndte at se sådan ud i vinters sidste år.”, og at hest C ”… ikke havde det godt og var i dårlig foderstand, da hun overtog den.”.

Det fremgår endvidere, ”… at hun gav begge hopper ekstra mad, men at det ikke havde hjulpet. Måske havde de orm.”

Lægges ovennævnte og svar ad 1-3 til grund, finder Rådet, at hest A-C på et langt tidligere tidspunkt burde have været var tilset af en dyrlæge med henblik på vurdering af de bagvedliggende årsager til hestenes lave huld samt udarbejdelse af en foderplan for at sikre optimal fodring og pasning samt eventuel behandling, så hestene tog på i vægt og opnåede normalt huld.

Spørgsmål 5:

Vil Rådet karakterisere behandlingen af hest A-C i tiden frem til den 28. april 2022, hvor politiet overtog pasningen af dyrene, som uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling, jf. dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1­3?

Svar ad 5:

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Lægges sagsakterne samt svar ad 1-4 til grund, finder Rådet, at hest A og C, ved i perioden indtil d. 28. april 2022 at være unddraget sufficient fodring, pasning og behandling under hensyntagen til deres behov, hvorved de blev bragt i en sygeligt afmagret tilstand, som beskrevet, har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og ikke været behandlet omsorgsfuldt, herunder fodret og passet under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Rådet finder, at hest A og C har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyreværnslovens §§ 2 og 3.

Lægges sagsakterne samt svar ad 1 og 4 til grund, finder Rådet, at hest B, ved i perioden indtil d. 28. april 2022 at være unddraget sufficient fodring, pasning og behandling under hensyntagen til dens behov, hvorved den blev bragt i en mager tilstand, som beskrevet, har været udsat for betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og ikke været behandlet omsorgsfuldt, herunder fodret og passet under hensyntagen til dens fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Rådet finder, at hest B har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyreværnslovens §§ 2 og 3.

Spørgsmål 6:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, anmoder jeg Dem om også at oplyse det.

Svar ad 6:

Rådet har ikke yderligere bemærkninger.

Afgørelse:

Ejer tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 58, stk. 2, jf. stk. 1, jf. § 2 og § 3 ved at have udsat to hopper (hest A og C) for grovere uforsvarlig behandling og et hoppeføl (hest B) for uforsvarlig behandling.

Yderligere tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 58, stk. 6, jf. § 40, stk. 1, for at have undladt at efterkomme Syd- og Sønderjyllands Politis pålæg efter dyrevelfærdsloven af 8. april 2022 om, at hun straks skulle sikre, at dyrene fik tilstrækkeligt foder.

Tiltalte udeblev fra hovedforhandlingen uden dokumenteret lovligt forfald. Herefter, og idet sagens omstændigheder ikke talte imod dette, fandt retten tiltalte skyldig i den rejste tiltale, jf. retsplejelovens § 897, stk. 1, nr. 1.

Straffen blev fastsat til en bøde på 20.000 kr., jf. dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1, jf. stk. 2, jf. stk. 6, jf. § 2, § 3 og § 40, stk. 1.

Retten lagde vægt på karakteren, grovheden og omfanget af den begåede kriminalitet, ligesom retten lagde vægt på, at der ikke var tale om overtrædelser begået i forbindelse med udøvelse af erhverv.

Forvandlingsstraffen for bøden var fængsel i 14 dage.