Rådet udtalte 5. oktober 2023:
Spørgsmål 1:
Det Veterinære Sundhedsråd anmodes om en udtalelse om, hvorvidt behandlingen af hesten med chipnummer a, ud fra sagens akter, vurderes at udgøre uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller mishandling, jf. dyrevelfærdslovens § 2 og § 58, stk. 1, stk. 2 og stk. 3.
Det bedes endvidere specificeret, hvilke elementer, der - i givet fald - ligger til grund for vurderingen af, om der er tale om henholdsvis uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller mishandling.
Spørgsmål 2:
Det Veterinære Sundhedsråd anmodes om en udtalelse om, hvorvidt behandlingen af hesten med chipnummer b, ud fra sagens akter, vurderes at udgøre uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller mishandling, jf. dyrevelfærdslovens § 2 og § 58, stk. 1, stk. 2 og stk. 3.
Det bedes endvidere specificeret, hvilke elementer, der - i givet fald - ligger til grund for vurderingen af, om der er tale om henholdsvis uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller mishandling.
Spørgsmål 3:
Det Veterinære Sundhedsråd anmodes om en udtalelse om, hvorvidt behandlingen af hesten med chipnummer c, ud fra sagens akter, vurderes at udgøre uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller mishandling, jf. dyrevelfærdslovens § 2 og § 58, stk. 1, stk. 2 og stk. 3.
Det bedes endvidere specificeret, hvilke elementer, der - i givet fald - ligger til grund for vurderingen af, om der er tale om henholdsvis uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller mishandling.
Svar ad 1 - 3:
Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 5. oktober 2022:
”Der var 3 heste på folden:
…, mørkebrun vallak, chip: …x, oplyst af ejer til at være 28-30 år
…, gulbrun hoppe, chip: …, oplyst af ejer til at være 14 år
…, lysebrun hoppe, Chip: … oplyst af ejer til at være 28-30 år.
…: ved at se og mærke på …s krop (ribben, rygsøjle mave og flanker) kunne det konstateres, at hesten var afmagret. Ribben, rygsøjle og tværtappe fremstod tydeligt og der var ikke hudfedt mellem hud og knogle. Ryg og kryds var skarpt og muskelfattigt, ligesom lårmuskulaturen var muskelfattig. Det vurderes, at tilstanden har stået på i minimum ½ år. …s fortænder fremstod meget nedslidte og der var tandspidser på kindtænderne. Hesten var kortpelset i forhold til årstiden.
…: hoppen fremstod mager med tydelige ribben og rygrad, krydset var moderat muskelfattigt. Der var sparsomt hudfedt mellem øverste hudlag og underliggende muskler. Det vurderes, at tilstanden har stået på i måneder. Hesten var begyndt at sætte vinterpels. … bevægede sig forsigtigt på forbenene, samt var lettere halt på venstre forben og det blev oplyst, at den havde været forfangen for flere år siden.
…: hoppen fremstod mager med tydelige ribben og rygrad, krydset var moderat muskelfattigt. Der var sparsomt hudfedt mellem øverste hudlag og underliggende muskler. Det vurderes, at tilstanden har stået på i måneder. Hesten var begyndt at sætte vinterpels. Hesten fremstod lettere vommet
Følgende blev oplyst: … er tynd hvert efterår og bliver fodret mere før vinteren, ejer har kendt til problemet i 10 år, hestene gik som hyggeheste og ikke blev anvendt til ridning. De havde fået beskåret hove inden for den sidste uge og der er fast aftale med beslagsmeden hver 4. måned. Fodring bestod af hø morgen og aften, samt en lucerne-blanding 2 gange dagligt. Ormestatus og tandstatus kendes ikke.”
Af den praktiserende dyrlæges notat af 9. oktober 2022 fremgår det:
’’…”, travhest, vallak, chipnr. … 21 år: Hesten mager/kakektisk, huldscore 1-2 ud af 9. Hesten virker alment vel, vågen og opmærksom. Æder hvedehalm i boksen fremfor hø, tygger normalt. Normal puls og hjertelyd, legemstemperatur lidt under normal (36,5). Hesten er nybeskåret. Der er analyseret en gødningsprøve, denne viser 200 EPG (lavt). Tænder og mundhule undersøgt i bedøvelse. Der ses generelt slidte fortænder, men normalt tandkød og tilsyneladende sunde tandrødder. På kindtænder ses skarpe tandspidser, primært i overmunden, med deraf følgende mindre sår i slimhinden i kind begge sider. Ingen løse eller knækkede tænder. Det vurderes, at hestens foderstand skyldes fodring med for lav næringsværdi for denne type af hest. Idet hesten huld er så lav, som tilfældet er, vurderes det, at der skal for stor en indsats for ejeren til, for at komme i mål på denne parameter. Derfor aflives hesten d.d. Det blev forsøgt på stedet at komme i telefonisk kontakt med …, inden aflivningen blev foretaget, desværre uden held.
’’…”, haflinger, hoppe, chipnr. …, 22 år: Hesten fremstår med foderstand under middel, huldscore 3-4 ud af 9. Hesten virker alment vel, vågen og opmærksom. Æder hø i boksen, tygger normalt. Normal puls og hjertelyd, normal legemstemperatur. Hesten er nybeskåret. Let hævelse begge bagben i piberegionen (der fodres med byg, dette kan give hævelse i benene, hvilket blev påtalt). Set mønstret på folden i skridt og trav, hesten er ikke halt men har en trippende gang. Ingen forøget puls eller tegn på forfangenhed, alle 4 hove visiteret uden at finde ømhed. Der er analyseret gødningsprøve, denne viste 300 EPG (lavt, men dog over behandlingsgrænsen). Tænder og mundhule blev undersøgt i bedøvelse. På fortænder ses lidt abnormt slid på 101 og 201, ellers iab. På kindtænder ses tandspidser, men ingen sår i slimhinder. Lille krogdannelse på 306 og 406. Ingen løse eller knækkede tænder. Tænderne blev raspet d.d. Der blev udleveret ormekur indeholdende ivermectin og praziquantel, idet hesten ikke har været ormebehandlet i mange år. Det vurderes, at foderstanden skyldes for lav fodertildeling, hvilket blev drøftet med ejer.
’’…”, haflingerblanding (afkom efter ’’…”), hoppe, chipnr. …, 14 år: Hesten fremstår med foderstand under middel, huldscore 3-4 ud af 9. Hesten virket alment vel, vågen og opmærksom. Æder hø i boksen, tygger normalt. Normal puls og hjertelyd, normal legemstemperatur. Hesten er nybeskåret. Der er analyseret gødningsprøve, denne viser 100 EPG (lavt, under behandlingsgrænse). Tænder og mundhule blev undersøgt i bedøvelse. Der ses let abnormt slid 101 og 102, ellers iab. Lette tandspidser på kindtænder, ellers iab. Tænderne blev raspet d.d. Der blev udleveret ormekur indeholdende ivermectin og praziquantel, idet hesten ikke har været ormebehandlet i mange år. Det vurderes, at foderstanden skyldes for lav fodertildeling, hvilket blev drøftet med ejer.
Konklusion: Det vurderes, at hestenes dårlige foderstand skyldes for lav fodertildeling, muligvis pga. manglende viden om hestefodring. Samtidig er græsset på foldene blevet brugt til kreaturerne fremfor hestene, som har fået tildelt hø på folden i utilstrækkelig mænge. Det vurderes ikke, at årsagen er patologiske tilstande. Dog var der som nævnt for lang vej til at komme i mål med travhesten, idet denne hestetype har et større næringsbehov end de nøjsomme haflingere.”
De 3 fotos vedlagt sagen understøtter embedsdyrlægens og den praktiserende dyrlæges beskrivelser.
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Ved at være unddraget sufficient fodring, dyrlægetilsyn og behandling eller rettidig aflivning, således at hesten ’’…”, travhest, vallak, chipnr. … den 5. oktober 2022 fremstod mager/kakektisk, med en huldscore 1-2, finder Rådet, at den har været udsat for en høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Rådet finder, at hesten under opholdet i besætningen har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.
Ved at være unddraget sufficient fodring, dyrlægetilsyn og eventuel behandling, således at hestene ’’…”, haflinger, hoppe, chipnr. … og ’’…”, haflingerblanding, hoppe, chipnr. … den 5. oktober 2022 fremstod i foderstand under middel, finder Rådet, at de har været udsat for en betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Rådet finder, at hestene under opholdet i besætningen, har været udsat for uforsvarlig behandling jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.
Spørgsmål 4:
Såfremt sagen i øvrigt giver Det Veterinære Sundhedsråd anledning til bemærkninger, bedes disse ligeledes indgå i udtalelsen.
Svar ad 4:
Det Veterinære Sundhedsråd har ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Afgørelse:
Tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 58, stk. 2, jf. stk. 1, jf. §§ 2 og 3, ved at have undladt at behandle tre heste forsvarligt og beskytte dem bedst muligt mod smerte, lidelse og væsentlig ulempe, ligesom de ikke blev behandlet omsorgsfuldt, herunder huset, fodret, vandet og passet under hensyntagen til deres fysiologiske og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer, idet én hest blev behandlet groft uforsvarligt, da den var afmagret, havde et mangelfuldt tandsæt og manglende vinterpels, hvilket medførte, at den ikke var i stand til at klare sig igennem vinteren på en dyrevelfærdsmæssig forsvarlig måde, samt ved at have behandlet to heste uforsvarligt, da de var magre på grund af deres foderstand.
Afgjort ved bødeforelæg på 10.000 kr.