2023-24-0157-00025

Trods gentagne påbud fik ejer ikke bragt forholdene vedrørende manglende vand, fodring, tørt leje og behandling af syge dyr i en blandet besætning i orden

18-12-2023

Skrivelse af 6. juni 2023 fra Midt- og Vestsjællands Politi (1200-89110-00024-21).
I en blandet besætning med kreaturer, får, grise, høns, ænder og kaniner blev dyrene ikke bragt i normal foderstand og indhuset under passende forhold trods gentagne kontrolbesøg og påbud.

Rådet udtalte 18. december 2023:

Indledningsvis skal Rådet anføre, at Rådet udelukkende udtaler sig om veterinærfaglige spørgsmål og ikke om størrelsen af eventuelle sanktioner i henhold til dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1-3, idet dette må bero på juridiske vurderinger.

Spørgsmål 1:

Det Veterinære Sundhedsråd anmodes om en udtalelse, om hvorvidt behandlingen af dyrene i forhold 1, ud fra sagens akter, vurderes at udgøre mishandling, grovere uforsvarlig behandling, eller uforsvarlig be­handling, jf. dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1, 2 eller 3?

Det bedes endvidere specificeret, hvilke elementer, der - i givet fald - ligger til grund for vurderingen af om der er tale om henholdsvis mishandling, grovere uforsvarlig behandling eller uforsvarlig behandling.

Besvarelsen bedes opdeles svarende til punktopstillingen i forhold 1.

Der henvises til sagens vedlagte akter.

Svar ad 1:

Forholdet er markeret med et håndskrevet papir p. 25 (”Forhold 1”) og derefter p. 26 ff stemplet ”Forhold 1, Bilag 4”, fotomappe (optaget 11. februar 2021) stemplet ”Forhold 1, Bilag 6”.

Følgende fremgår af embedsdyrlægens erklæring af 16. februar 2021 vedrørende et besøg sammen med politiet hos besætningsejeren d. 11. februar 2021:

”Forhold 1: Får:
Der blev optalt 8 får i besætningen, 2 af disse manglede øremærker og ét får manglede ét øremærke. Dyrene gik i en stor boks og havde adgang til wraphø, tørt leje og vand. Dyrene optrådte alment uforstyrrede, bortset fra et lam, som lå udenfor boksen.

Lammet var ikke i stand til at rejse sig op og mængden af gødning, som lå bag lammet, indikerede, at dyret havde ligget der er stykke tid. Lammet var magert og dette kunne erkendes ved at mærke på ribben og tværtappe på ryggen. Der var ikke noget hudfedt mellem hud og knogler. Der var ikke vand og foder til lammet. Besætningsejer xxx oplyste, at lammet havde ligget der nogle dage og at han ikke havde haft dyrlæge til det.

Forhold 2: Kvæg, småkalve og ungdyr:
Ved opslag i CHR er der registreret 99 kreaturer i besætningen af blandet race.

Ved indgangen til stalden stod der i højre side 2 køer i bindsler uden adgang til vand, fordi deres vandspande var væltede. Køerne havde ikke tørt leje.

Bag ved de 2 kreaturer var der et afsnit med småkalve, hvor materialet var gammelt og slidt. Der var 8 småkalve fordelt i 3 bokse, hvor der ikke var meget plads til dem og der manglede tørt leje, samt vand.

Der var 7 røde kalve i en anden fællesboks samt 2 løse røde kalve

Der var en fællesboks mere med 13 rødbrogede kalve, hvor der ikke var tørt leje.

Uden for stalden var der opsat flere kalvehytter med én kalv i hver, i alt var der 5 kalve.

En af kalvene (uden øremærker) havde et hævet venstre forknæ og ejer oplyste, at kalven havde slået knæet. Ved et tidligere tilsyn fandtes en kalv med CKR …, som også havde slået knæet. Der var 4 andre kalve i hver deres boks, den ene var ikke øremærket. Der var ikke tørt leje til kalvene. Ingen kalve i fællesbokse.

Forhold 3 - Malkekøer:
I bindestalden blev der optalt 25 køer af malkerace i en ældre bindestald.

Inventaret fremstod nedslidt og beskidt.

Der var adgang til vand via vandkopper hos malkekøerne.

Nogle af køerne var i utilfredsstillende huld med fremtrædende hoftehjørner, tydelige ribben og ikke-udfyldt hungergrube. Der var ikke meget muskelfylde på lår og kryds.

Disse forhold blev konstateret ved at se og mærke på køerne.

Forhold 4: Slagtekalve/ ungtyre:
Der var 25 ungtyre i en fællesboks i højre side af staldafsnittet. I venstre side var der 1 boks med 2 ungtyre, 1 boks med 5 ungtyre og 1 boks med 13 ungtyre

Der var intet vand til de ungtyre, som var opstaldet i venstre side af stalden. Der lå wraphø og fuldfoder på foderbordet. Der trængte til at blive muget ud og dyrene havde ikke tørt leje.

Forhold 5 - Grise:
I en tilstødende bygning fandtes 11 grise af gammel dansk landrace. I én sti gik der en so med 5 grise og i en anden sti gik der en so, 1 orne og 3 grise. Der var intet vand.

Forhold 6 - Kaniner:
Der var 1 kanin i et større skur med tilhørende løbegård udenfor. De var intet vand, da vandkarret var frosset til.

Forhold 7 - Høns og ænder:
Der var 6 ænder i et aflukke i svinestalden. Der var intet vand.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Vedr. Forhold 1.

Syge og tilskadekomne dyr skal have en passende behandling. Retter dyrene sig ikke på denne behandling, skal dyrene aflives, eller en dyrlæge skal konsulteres.

Lægges ovennævnte beskrivelse af lammets tilstand d. 11. februar 2021 til grund, finder Rådet, at lammet, ved ikke at have modtaget nogen form for behandling eller have været tilset at en dyrlæge eller aflivet, herved har udviklet en høj grad af afmagring og svækkelse. Rådet finder, at lammet derved har været udsat for højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, og at det ikke har været passet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets fysiologiske og sundhedsmæssige behov.

Rådet finder, at lammet, ved ikke at have været behandlet, tilset af en dyrlæge samt ved ikke at have været tilbudt vand og foder, har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Vedr. Forhold 3.

Sagens fotodokumentation (særligt videoerne ”Højreside” og ”Venstreside”) viser adskillige malkekøer i meget ringe huld/meget stærkt afmagrede med fremstående ribben, tværtappe, torntappe, hoftehjørner og sædebensknuder samt tab af muskulatur. Under kreaturerne ses kun en ringe mængde stråmateriale, og stedvis er rister i grebningen/gyllerenden manglende, med deraf følgende risiko for at et kreatur får et bagben i klemme i spalten.

De materialer, der anvendes til opførelse af rum, hvor dyr holdes, navnlig til konstruktion af bokse og udstyr som dyrene kan komme i kontakt med, må ikke være skadelige for dyret.

Rådet finder, at en del af køerne, ved at være bragt i en tilstand af stærk afmagring med fremstående ribben, tværtappe, torntappe, hoftehjørner og sædebensknuder samt tab af muskulatur på lår og ryg (de på billeder og videoer synlige områder) ikke har været behandlet omsorgsfuldt og har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at disse køer under opholdet i besætningen, har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Vedr. Forhold 2, 4, 5, 6 og 7.

Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrenes behov tilgodeses.

De materialer, der anvendes til opførelse af rum, hvor dyr holdes, navnlig til konstruktion af bokse og udstyr som dyrene kan komme i kontakt med, må ikke være skadelige for dyrene.

Kalves lejeareal skal være bekvemt, rent, tørt og blødt.

Rådet finder, at dyrene, ved ikke at have været tilbudt tørt leje samt det forhold, at ikke alle dyr har været tilbudt fri adgang til vand; at nogle af malkekøerne var i utilfredsstillende huld; at grisene ikke havde adgang til vand; at kaninens vand var frosset; at 6 ænder i et aflukke i svinestalden ikke havde adgang til vand derved har været udsat for lidelse, varigt mén og væsentlig ulempe og de er ikke passet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.

Rådet finder, at dyrene derved har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Spørgsmål 2:

Det Veterinære Sundhedsråd anmodes om en udtalelse, om hvorvidt behandlingen af dyrene i forhold 2, ud fra sagens akter, vurderes at udgøre mishandling, grovere uforsvarlig behandling, eller uforsvarlig be­handling, jf. dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1, 2 eller 3?

Det bedes endvidere specificeret, hvilke elementer, der - i givet fald - ligger til grund for vurderingen af om der er tale om henholdsvis mishandling, grovere uforsvarlig behandling eller uforsvarlig behandling.

Besvarelsen bedes opdeles svarende til punktopstillingen i forhold 2.

Der henvises til sagens vedlagte akter.

Svar ad 2:

Forholdet er markeret med et håndskrevet papir p. 43 (”Forhold 2, 3 + 4”) og derefter p. 44 ff stemplet ”Forhold 1, Bilag 7”, fotomappe (optaget 21. april 2021) stemplet ”Forhold 1, Bilag 8”.

Følgende fremgår af embedsdyrlægens erklæring 22. april 2021 vedrørende et besøg sammen med politiet hos besætningsejeren d. 20. april 2021:

”Forhold 2: Kvæg, småkalve og ungdyr:
Ved opslag i CHR er der registreret 82 kreaturer i besætningen af blandet race.

Ved indgangen til stalden i højre side var der et afsnit med mindre kalve fordelt i 3 fællesbokse.

For 4 af kalvene med CKR 3426-3425-2262 og 2295 var der intet tørt leje og kalvene fremstod med gødningsforurening på lår og bug, da der sad indtørrede lårkager af gødning på dem. Der var vand til kalvene. Ydermere var dyrene for store til at kunne bevæge sig frit rundt i deres bokse.

Bagved de små kalvebokse var der nogle større bokse, hvor der gik hhv. 3 og 13 kalve, derudover var der 2 løse kalve på staldgangen foran boksene. Underlaget i den store boks med de 13 kalve var ikke tørt og der var intet vand i nogen af boksene.

Foran en af boksene lå der en kalv, som blev vurderet til at være få dage gammel.

Kalven havde svært ved at rejse sig og var lille af sin alder.

Uden for stalden var der opsat flere kalvehytter med én kalv i hver, i alt var der 6 kalve. 2 af kalvene var for store til at kunne stå op i deres naturlige stilling og de kunne heller ikke vende sig frit rundt i boksene. De havde CKR 3427 og 3429 og var født i december 2020.

Forhold 3 - Malkekøer:
I bindestalden blev der optalt 25 køer af malkerace i en ældre bindestald.

Inventaret fremstod nedslidt og beskidt.

Der var adgang til vand via vandkopper hos malkekøerne, men vandtrykket var meget lavt i vandkoppen til køerne med CKR 3339 og 1908.

Gyllekanalen virkede tilstoppet og nogle af køerne havde ikke tørt leje. Dyrenes huld er forbedret siden sidste tilsyn, men der er stadig dyr, som er i utilfredsstillende huld.

Forhold 4: Slagtekalve/ungtyre:
Der var 13 ungtyre i en fællesboks i højre side af staldafsnittet. I venstre side var der 1 boks med 2 ungtyre, 1 boks med 6 ungtyre og 1 boks med 11 ungtyre

Der lå wraphø og fuldfoder på foderbordet og der var adgang til vand. Der trængte til at blive muget ud og dyrene havde ikke tørt leje. Enkelte af ungtyrene havde eksem /fortykket hud på halsen. Dette kan skyldes utøj eller skab.

Forhold 5 - Grise:
I en tilstødende bygning fandtes 8 grise af gammel dansk landrace. I én sti gik der en so med 5 grise og i en anden sti gik der en so, med 1 gris. Der var intet vand og der manglede rode- og beskæftigelsesmateriale i stierne og dyrene kunne ikke ligge tørt.

Forhold 7 - Høns og ænder:
I et hønsehus ved siden af stalden gik der 3 moskusænder og 2 høns. Moskusænderne havde intet vand.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrenes behov tilgodeses.

De materialer, der anvendes til opførelse af rum, hvor dyr holdes, navnlig til konstruktion af bokse og udstyr som dyrene kan komme i kontakt med, må ikke være skadelige for dyrene og skal kunne rengøres og desinficeres effektivt.

Vedr. Forhold 2 (under forhold 2):

Kalves lejeareal skal være bekvemt, rent, tørt og blødt. Kalve skal kunne lægge sig, hvile, rejse sig og foretage hudpleje uden besvær. Kalve over otte uger må ikke holdes i enkeltbokse, medmindre en dyrlæge har attesteret, at deres helbred eller adfærd kræver, at de holdes isoleret for at blive behandlet.

Rådet finder, at dyrene, ved ikke at have været tilbudt tørt leje samt det forhold, at ikke alle dyr har været tilbudt fri adgang til vand, derved har været udsat for betydelig grad af lidelse, varigt mén og væsentlig ulempe og er ikke passet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.

Rådet finder, at dyrene derved har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Rådet finder, at kalve ældre end 8 uger opstaldet i kalvehytter samt kalve opstaldet i bokse med for lidt plads derved har været udsat for betydelig grad af lidelse, varigt mén og væsentlig ulempe og er ikke passet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.

Rådet finder, at kalvene derved har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Vedr. Forhold 3, 4, 5 og 7 (under forhold 2):

Rådet finder, at dyrene, ved ikke at have været tilbudt tørt leje samt det forhold, at ikke alle dyr har været tilbudt fri adgang til vand, grisene ikke tilbudt rode- og beskæftigelsesmateriale, derved har været udsat for betydelig grad af lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at dyrene derved har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Spørgsmål 3:

Det Veterinære Sundhedsråd anmodes om en udtalelse, om hvorvidt behandlingen af dyrene i forhold 5, ud fra sagens akter, vurderes at udgøre mishandling, grovere uforsvarlig behandling, eller uforsvarlig be­handling. jf. dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1, 2 eller 3?

Det bedes endvidere specificeret, hvilke elementer, der - i givet fald - ligger til grund for vurderingen af om der er tale om henholdsvis mishandling, grovere uforsvarlig behandling eller uforsvarlig behandling.

Besvarelsen bedes opdeles svarende til punktopstillingen i forhold 5.

Der henvises til sagens vedlagte akter.

Svar ad 3:

Forholdet er markeret med et håndskrevet papir p. 18 (”Forhold 5+6”) og derefter p. 19 ff stemplet ”Forhold 2, Bilag 7”, fotomappe p. 25 ff (optaget 11. november 2021) stemplet ”Forhold 2, Bilag 9”.

Følgende fremgår af embedsdyrlægens erklæring af 12. november 2021 vedrørende et besøg sammen med politiet hos besætningsejeren d. 11. november 2021:

”Forhold 2: Kvæg, Småkalve og ungdyr:

I en fællesboks gik der 4 kalve. Underlaget i boksen trængte til at blive strøet mere, da det var vådt og ikke var tørt leje.

Uden for stalden var der opsat flere kalvehytter med én kalv i hver, i alt var der 4 kalve. Underlaget i hytterne var vådt og solet og der var ikke tørt leje.

De 4 kalve blev øremærkede under tilsynet.

Forhold 3 - Malkekøer:

I bindestalden blev der optalt 25 køer af malkerace i en ældre bindestald.

Inventaret fremstod nedslidt og beskidt.

Der var adgang til vand via vandkopper hos malkekøerne.

Gyllekanalen virkede tilstoppet og nogle af køerne var beskidte med lårkager af gødning på lår, bug og hale. Det drejede sig om 3329, 3350, 3373, 3380, 3385 og 3393.

Køernes huld var ikke tilfredsstillende, flere af dem var magre med tydelige fremtrædende ribben og skarpe hoftehjørner. Man kunne ikke mærke hudfedt mellem knogler og hud. Hungergruben var tydeligt erkendelig på disse dyr.

Det drejede sig om CKR 3298, 3305, 3347, 3349, 3348, 3371, 3369, 3373, 3380”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Rådet finder, at dyrene, ved ikke at have været tilbudt tørt leje samt det forhold, at 9 malkekøer har været i utilfredsstillende huld, derved har været udsat for betydelig grad af lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at dyrene derved har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Spørgsmål 4:

Det Veterinære Sundhedsråd anmodes om en udtalelse, om hvorvidt behandlingen af dyrene i forhold 7, ud fra sagens akter, vurderes at udgøre mishandling, grovere uforsvarlig behandling, eller uforsvarlig be­handling. jf. dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1, 2 eller 3?

Det bedes endvidere specificeret, hvilke elementer, der - i givet fald - ligger til grund for vurderingen af om der er tale om henholdsvis mishandling, grovere uforsvarlig behandling eller uforsvarlig behandling.

Besvarelsen bedes opdeles svarende til punktopstillingen i forhold 7.

Der henvises til sagens vedlagte akter.

Svar ad 4:

Forholdet er markeret med et håndskrevet papir p. 81 (”Forhold 7”) og derefter p. 82 ff stemplet ”Forhold 3, Bilag 4”, fotomappe (optaget 18. januar 2022) stemplet ”Forhold 3, Bilag 6”.

Følgende fremgår af embedsdyrlægens erklæring af 7. februar 2022 vedrørende et besøg sammen med politiet hos besætningsejeren d. 18. januar 2022:

”Forhold 2: Kvæg, Småkalve og ungdyr:

Ved indgangen til stalden i højre side var der et afsnit med 2 små kalve, som gik i hver deres boks. Der var vand og men intet tørt leje til dem.

Der blev givet straks pålæg om tørt leje ved sidste tilsyn.

Forhold 3 - Malkekøer:

I bindestalden var der ca. 25 køer af malkerace i en ældre bindestald.

Inventaret fremstod nedslidt og beskidt.

Der var adgang til vand via vandkopper hos malkekøerne. Der var intet foder eller hø på foderbordet.

Køernes huld var på trods af pålæg udstedt ved forrige tilsyn - ikke tilfredsstillende, flere af dem var magre med tydelige fremtrædende ribben og skarpe hoftehjørner. Man kunne ikke mærke hudfedt mellem knogler og hud. Hungergruben var tydeligt erkendelig på disse dyr.

Det drejede sig om CKR 3298, 3305, 3347, 3349, 3348, 3371, 3369, 3373, 3380.

Disse køer var omfattet af pålægget givet den 11. november 2021.

Det er fødevarestyrelsens opfattelse at køernes tilstand er blevet forværret siden forrige tilsyn den 11. november 2021. Der blev på denne dag givet pålæg med frist på 3 måneder til forbedring af huld. Fristen for pålægget var ikke er udløbet ved tilsynet den 18. januar 2022, men det er undertegnedes vurdering, at køernes tilstand er forværret siden 11. november 2022. Fristen for opfyldelse af pålægget er stadig den 11. februar 2022.

Derudover var CKR 3141, 3382 og 3385 meget magre med tydelige fremtrædende ribben og skarpe hoftehjørner. Der kunne heller ikke mærkes hudfedt mellem knogler og hud, ligesom hungergruben også var tydeligt erkendelig på disse dyr.

Disse køer var ikke omfattet af pålægget udstedt den 11. november 2021.

Det er skærpende og bekymrende, at disse 3 køer har tabt sig så meget, siden den 11. november 2021.

Forhold 4 Ko med CKR 2918:

Ko med CKR 2918 var også mager med store områder på kroppen, hvor der ikke var noget hårlag. Ydermere havde koen en hævelse på manken på størrelse med en håndbold. Koen fremstod med et “mølædt udseende”.

Fødevarestyrelsen vurderer, at koen har behov for dyrlægetilsyn og det er ikke Fødevarestyrelsen bekendt, at der har været dyrlæge til koen.

Forhold: Slagtekalve/ ungtyre:

Der var 27 ungtyre i en fællesboks i højre side af staldafsnittet. I venstre side var der 1 boks med 10 ungtyre og 1 boks med 13 ungtyre.

I store dele af slagtekalve afsnittet var der ikke tørt leje og dyrene fremstod beskidte med lårkager af gødning på bug og lår. Ca. 1/4 del af dem var i huld under middel.

Der blev givet straks pålæg om tørt leje ved sidste tilsyn.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Rådet finder, at dyrene, ved ikke at have været tilbudt tørt leje samt det forhold, at 9 malkekøer fortsat har været i utilfredsstillende huld, derved har været udsat for betydelig grad af lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe

Rådet finder, at dyrene derved har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Syge og tilskadekomne dyr skal have en passende behandling. Retter dyrene sig ikke på denne behandling, skal dyrene aflives, eller en dyrlæge skal konsulteres.

Lægges ovennævnte beskrivelse af tilstanden d. 11. januar 2019 hos ko med CKR 2918 til grund, finder Rådet, at koen der var mager, ved ikke at have modtaget nogen form for behandling eller have været tilset at en dyrlæge eller aflivet, derved har været udsat for betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, og at den ikke har været passet omsorgsfuldt under hensyntagen til dens fysiologiske og sundhedsmæssige behov.

Rådet finder, at koen derved har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Spørgsmål 5:

Det Veterinære Sundhedsråd anmodes om en udtalelse, om hvorvidt behandlingen af dyrene i forhold 9, ud fra sagens akter, vurderes at udgøre mishandling, grovere uforsvarlig behandling, eller uforsvarlig be­handling. jf. dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1, 2 eller 3?

Det bedes endvidere specificeret, hvilke elementer, der - i givet fald - ligger til grund for vurderingen af om der er tale om henholdsvis mishandling, grovere uforsvarlig behandling eller uforsvarlig behandling.

Besvarelsen bedes opdeles svarende til punktopstillingen i forhold 9.

Der henvises til sagens vedlagte akter.

Svar ad 5:

Forholdet er markeret med et håndskrevet papir p. 46 (”Forhold 9+10”) og derefter p. 47 ff stemplet ”Forhold 2, Bilag 12”, fotomappe p. 53 ff (optaget 16. februar 2022) stemplet ”Forhold 2, Bilag 13”.

Følgende fremgår af embedsdyrlægens erklæring af 17. februar 2022 vedrørende et besøg sammen med politiet hos besætningsejeren d. 16. februar 2022:

”Forhold 1: Får:

Der er nu 6 voksne får i besætningen, samt 3 lam. 2 af lammene var ikke øremærkede. Fårene havde ikke tørt leje og de havde beskidt uld.

Det var muligt at føle på vædderen og 2 voksne dyr, de blev vurderet til at være i utilfredsstillende huld.

Fårene er i en dårligere tilstand end ved forrige tilsyn den 18.  januar 2022.

Forhold 2: Kvæg, Småkalve og ungdyr:

Ved indgangen til stalden i højre side var der et afsnit med i lille rød kalv, som gik i sin egen boks. Der var vand og men intet tørt leje til den. Kalven havde flere hårløse, skællede pletter i hovedet og på ryggen, hvilket kunne tyde på, at den lider af ringorm. Fødevarestyrelsen er ikke bekendt med, at kalven har haft dyrlæge.

Der blev givet straks pålæg om tørt leje ved sidste tilsyn.

5 kalve gik i fællesboks, hvor der ikke var noget vand. Der lå en grinde (låge) på tværs i boksen., som kalvene kunne komme til skade på. I en anden fællesboks, var der 6 kalve. Der var vand, men ikke tørt leje. Kalvene fremstod utrivelige med tottet pels, vommet udseende samt huld under middel, især CKR …

Forhold 3 - Malkekøer:

I bindestalden var der ca. 25 køer af malkerace i en ældre bindestald.

Inventaret fremstod nedslidt og beskidt.

Der var adgang til vand via vandkopper hos malkekøerne, vandtrykket var lavt i de 3 vandkopper, som Fødevarestyrelsen testede. Der var intet foder eller hø på foderbordet.

Køernes huld var — på trods af pålæg udstedt ved forrige tilsyn - ikke tilfredsstillende, flere af dem var magre med tydelige fremtrædende ribben og skarpe hoftehjørner.

Man kunne ikke mærke hudfedt mellem knogler og hud. Hungergruben var tydeligt erkendelig på disse dyr.

Det drejede sig om CKR 3298, 3305, 3347, 3349, 3348, 3371, 3369, 3373, 3380.

Disse køer var omfattet af pålægget givet den ii. november 2021.

Det er fødevarestyrelsens opfattelse at køernes tilstand er blevet forværret siden udstedelse af pålæg den 11. november 2021. Der blev på denne dag givet pålæg med frist på 3 måneder til forbedring af huld. Fristen for opfyldelse af pålægget var den 11. februar 2022.

Derudover fandtes CKR 3141, 3382 og 3385 ved forrige tilsyn den 18. januar 2022 at være meget magre med tydelige fremtrædende ribben og skarpe hoftehjørner. Der kunne heller ikke mærkes hudfedt mellem knogler og hud, ligesom hungergruben også var tydeligt erkendelig på disse dyr.

Alle dyr var omfattet af pålægget udstedt den 11. november 2021 og det kunne konstateres, at dyrenes tilstand ikke er forbedret siden sidste tilsyn i besætningen den 18. januar 2022.

Ko med CKR 2282 havde urinsvidninger på begge lår i et område dækkende 10*25 cm.., flere af de andre køer var beskidte med lårkager af gødning på lår, bug og hale.

Dette skyldes manglende adgang til tørt leje.               

Forhold 4 Ko med CKR 2918:

Ved forrige tilsyn den 1.8 januar 2022 blev der givet pålæg om at ko med CKR 2918 havde behov for dyrlægetilsyn. Pålægget er delvist opfyldt, da der har været dyrlæge til koen. Ifølge politiet har dyrlægen forklaret til ejeren, at koen formodentlig lider af en hormonlidelse, som kræver yderligere udredning i form af blodprøver m.v. Det er ikke Fødevarestyrelsen bekendt, at ejer har iværksat dette.

Koens tilstand var ved tilsynet den 16. februar 2022 uændret, den var mager med store områder på kroppen, hvor der ikke var noget hårlag. Ydermere havde koen stadig en hævelse på manken på størrelse med en håndbold. Dyrlægen har undersøgthævelsen og mener, at den skyldes en trykning, samt at koen er så tynd. Koen fremstod med et “mølædt udseende”.

Fødevarestyrelsen vurderer, at koen fortsat har behov for dyrlægebehandling og det er ikke Fødevarestyrelsen og politiet bekendt, at dette er gjort.

Forhold 5: Slagtekalve/ ungtyre/ kvier:

Der var 27 ungtyre i en fællesboks i højre side af staldafsnittet. I venstre side var der i boks med 10 kvier og i boks med 12 ungtyre.

I store dele af slagtekalve afsnittet var der ikke tørt leje og dyrene fremstod beskidte med lårkager af gødning på bug og lår. Ca. 1/4 del af dem var i huld under middel.

Der var ikke noget vand til tyrene i venstre side i stalden.

Der blev givet straks pålæg om tørt leje ved sidste tilsyn.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Syge og tilskadekomne dyr skal have en passende behandling. Retter dyrene sig ikke på denne behandling, skal dyrene aflives, eller en dyrlæge skal konsulteres.

Rådet finder, at dyrene, ved ikke at have været tilbudt tørt leje samt det forhold, at 3 får var i utilfredsstillende huld; at en kalv havde hudforandringer, der kunne tyde på infektion med ringorm; at 5 kalve ikke havde adgang til vand; at 6 kalve fremstod utrivelige med huld under middel; at 12 malkekøers huld fortsat ikke var tilfredsstillende men forværret på trods af påbud udstedt 11. november 2021; at ko CKR 2918 ikke er fuldt udredt af en dyrlæge; at 25% af slagtekalve/ungtyre/kvier var i huld under middel; at der ikke var vand til tyrene i venstre side af stalden, derved  har været udsat for betydelig grad af  lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at dyrene derved har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Spørgsmål 6:

Såfremt sagen i øvrigt giver Det Veterinære Sundhedsråd anledning til bemærkninger, bedes disse ligele­des indgå i udtalelsen.

Svar ad 6.:

Rådet finder i henhold til ovenstående, herunder det meget lange tidsforløb, samt at der til trods gentagne pålæg ikke rettes op på forholdene, jf.  sagsoversigten p. 84 ff benævnt Forhold 1, nr. 15, at sigtede ikke viser vilje eller evne til at sørge for dyreværnsmæssigt forsvarlige forhold i sit dyrehold. Dette bør efter Rådets opfattelse føre til rettens overvejelser om hel eller delvis fratagelse af retten til at eje, bruge, passe eller slagte eller i det hele taget beskæftige sig med personligt med dyr, jf. dyrevelfærdslovens § 60, stk. 1. Anvendelse af § 60 beror imidlertid på en juridisk vurdering, der alene foretages af domstolene.

Afgørelse:

Besætningsejer tiltalt for overtrædelse af flere forhold. 

  1. Dyrevelfærdslovens § 58, stk. 4, jf. stk. 1, stk. 2 og stk. 3, jf. bekendtgørelse nr. 1742 af 30. november 2020 om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af grise § 84, stk. 1, nr. 1, jf. § 15 ved den 11. februar 2021 kl. 09.45 i forbindelse med udøvelse af erhverv som besætningsejer, at have behandlet adskillige dyr uforsvarligt, flere køer groft uforsvarligt samt et lam groft uforsvarligt med karakter af mishandling. 
  1. Dyrevelfærdslovens § 58, stk. 4, jf. stk. 1, jf. stk. 12, jf. § 2 og § 3, ved den 21. april 2021 i forbindelse med udøvelse af erhverv som besætningsejer, at have behandlet adskillige dyr uforsvarligt. 
  1. Forhold ikke forelagt Rådet og omtales derfor ikke nærmere. 
  1. Forhold ikke forelagt Rådet og omtales derfor ikke nærmere. 
  1. Dyrevelfærdslovens § 58, stk. 4, jf. stk. 1, jf. stk. 12, jf. § 2 og § 3, ved den 11. november 2021 i forbindelse med udøvelse af erhverv som besætningsejer, at have behandlet adskillige dyr uforsvarligt. 
  1. Forhold ikke forelagt Rådet og omtales derfor ikke nærmere. 
  1. Dyrevelfærdslovens § 58, stk. 4, jf. stk. 1, jf. stk. 12, jf. § 2 og § 3, ved den 18. januar 2022 i forbindelse med udøvelse af erhverv som besætningsejer, at have behandlet flere dyr uforsvarligt. 
  1. Forhold ikke forelagt Rådet og omtales derfor ikke nærmere. 
  1. Dyrevelfærdslovens § 58, stk. 4, jf. stk. 1, jf. stk. 12, jf. § 2 og § 3, ved den 16. februar 2022 i forbindelse med udøvelse af erhverv som besætningsejer, at have behandlet flere dyr uforsvarligt. 
  1. Forhold ikke forelagt Rådet og omtales derfor ikke nærmere. 

Tiltalte blev fundet skyldig i forhold 1, 2, 5, 7 og 9.

Straffen blev fastsat til fængsel i 60 dage samt en bøde på 50.000 kr.

Retten lagde ved straffastsættelsen lagt vægt på, at tiltalte var fundet skyldig i mishandling af et dyr i forhold 1, og at der herudover forelå gentagne tilfælde af uforsvarlig behandling af et omfattende antal dyr begået over en længere periode og overvejende i forbindelse med udøvelse af erhverv, ligesom tiltalte var fundet skyldig i flere overtrædelser af meddelte påbud. Efter tiltaltes personlige forhold og henset til den tid, der var gået, siden forhold 1 blev begået, blev frihedsstraffen gjort betinget med en prøvetid på 1 år fra endelig dom.

Tiltalte blev endvidere frakendt retten til at eje, bruge, passe eller slagte dyr eller i det hele beskæftige sig personligt med dyr i 5 år fra den 29. juni 2022.