2022-24-0152-00591

Utilstrækkelig håndtering af fire søer med skuldersår

14-03-2023

Skrivelse af 1. juni 2022 fra Nordjyllands Politi (5100-89110-00062-22).
Ved Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol i en so-besætning fandtes fire søer med skuldersår i forbindelse med kontrol af besætningens håndtering af syge og tilskadekomne grise, medicinsk behandling, opstaldning i sygestier og rettidig aflivning. Ejeren oplyste, at han havde fodret med lavt fedtindhold, hvilket havde medført, at dyrene havde tabt sig. Det var hans vurdering, at det var en følge af dette. Dyrene blev igen fodret med højere fedtindhold i foderet.

Rådet udtalte 14. marts 2023:

Spørgsmål 1:

Finder rådet, at behandling med desinfektionsmiddel (bluespray) som eneste behandling er en adækvat behandling af dyr med skuldersår.

Spørgsmål 2:

Om fortykkelsen af knoglen under sårene på grisene nr. 2198, 2585 og 1804 kan være opstået som følge af manglende korrekt behandling eller/og manglende opstaldning i sygesti med blødt under­lag.

Spørgsmål 3:

Finder rådet, at dyrene ved at gå i besætningen med de beskrevne lidelser derved har været udsat for uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling

Svar ad 1 -3:

Rådet forstår spørgsmålene således, at der alene spørges konkret til grisene nr. 2198, 2585 og 1804.

Af embedsdyrlægens anmeldelse af 20. juni 2022 fremgår følgende:

”So nr. 2198:
Denne so var opstaldet i enkeltboks i løbestalden og havde skuldersår på begge skuldre. Det var kun et lille sår venstre skulder, mens det højre var et stort/svært sår med diameter ca. 5 cm. Der var forhøjede rande omkring såret og markant knoglefortykkelse under såret. Selve såret var lidt dybt (ca. 1 cm) og der fandtes en delvist afrevet sårskorpe. Se fotos nr. 5-11 i bilag 2, samt video. Soen havde huld under middel. Den havde ikke gummimåtte eller andet blødt leje under sig. Der var tidligere behandlet med bluespray (virker mod bakterier), men ellers ingen behandling.

Undertegnede vurderer, at (den daglige) spray med desinfektionsmiddel på såret ikke er en passende behandling, henset til sårets karakter og omfang…

So nr. 2585:
Denne so var opstaldet i farestald (havde ca. 3 uger gamle pattegrise) og havde skul­dersår ca. 6 cm diameter højre skulder og ingen blødt leje under sig. Se foto 12-15, bi­lag 2, samt video. Den havde nogen knogle-reaktion og dermed fortykkelse af knog­len under såret. Der var betændelse under sårskorpen rundt langs sårranden…

So nr. 1804:
Også i enkeltboks i løbestalden fandtes so nr. 1804, med skuldersår på begge skuldre. Dog var det venstre sår et lille sår (ca. 2 cm), mens det højre skuldersår var ca. 4-4 ½ cm i diameter. Der var en mærkbar fortykkelse af knoglen under såret. Og der var utydelig blåfarvning under såret, hvilket tyder på at den tidligere har været behandlet med bluespray på såret. Se foto 3-4 i bilag 1, samt evt. video.

Undertegnede vurderer, at spray med desinfektionsmiddel på såret ikke er en pas­sende behandling, henset til sårets karakter og omfang.

Forholdet vurderer undertegnede som uforsvarlig behandling, idet der henvises til, at der er tale om en smertefuld lidelse, lidelsens varighed (flere uger jfr. sårets areal) og at opstaldningsforholdene ikke var passende. Så store sår kræver blødt underlag og/eller anden behandling.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Opholdsrum eller opholdsarealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.

Rådet finder, at udviklingen af skuldersår påfører søerne ikke ubetydelig smerte, lidelse, varigt mén og væsentlig ulempe. Skuldersårs udvikling til en kronisk tilstand, kan forebygges eller afhjælpes tidligt i forløbet ved tilstrækkelig opmærksomhed og rettidig indgriben fra staldpersonalets side. Får søerne rødme på skuldrene, skal de straks opstaldes på et blødt underlag og løbende underkastes en omhyggelig vurdering ved de daglige tilsyn og behandles. Såfremt tilstanden ikke forbedres med udsigt til opheling, skal dyrene tilses af en dyrlæge og behandles eller aflives. Rådet skal i den forbindelse henlede opmærksomheden på, at det ydre omfang af et skuldersår ikke nødvendigvis er udtryk for eventuelt mere omfattende og alvorligere sygdomsforandringer i dybden af såret. En langsom opheling af skuldersår bør derfor som alternativ til en aflivning, fordre en veterinærfaglig undersøgelse og behandling.

Lægges ovennævnte til grund, finder Rådet, at ”bluespray” ikke i sig selv er adækvat behandling af skuldersår af mere omfattende grad end grad 1, men kan være en del af behandlingen, afhængig af det konkrete tilfælde. En behandling omfatter blandt andet opstaldning på et blødt underlag, som beskrevet ovenfor, daglig behandling med blødgørende og desinficerende salve og eventuelt yderligere tiltag. I de konkrete tilfælde, finder Rådet, at behandlingen ikke har været tilstrækkelig.

Rådet finder, at den mangelfulde behandling herunder korrekt opstaldning med blødt under­lag samt andre faktorer, har været medvirkende årsag til fortykkelsen af knoglen under sårene på dyrene nr. 2198, 2585 og 1804. Som anført er en del af behandlingen af skuldersår opstaldning i sygesti med blødt under­lag.

Rådet finder, at søernes situation for længst skulle have været afhjulpet i besætningen, hvilket ud fra det foreliggende bedst ville været sket ved, at de var blev flyttet i sygesti med blødt underlag, så snart de fik rødme på skuldrene, løbende var blevet vurderet, eventuelt tilset af en dyrlæge og såfremt tilstanden herefter ikke bedredes var blevet aflivet, inden tilstanden nåede et omfang som beskrevet.

Rådet finder, at søerne under sygdomsforløbet i besætningen, har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom de ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Rådet finder, at søerne herved har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3 og 18, stk. 1.

Med hensyn til yderligere udredning af årsagsforhold og udvikling af skuldersår herunder involvering af underliggende strukturer, skal der henvises til Rådets supplerende udtalelse af 23. maj 2008 om skuldersår hos søer, der kan findes på www.detvetsund.dk  samt lærebogsstof på området.

Spørgsmål 4:

Giver sagens fakta rådet anledning til yderligere bemærkninger.

Svar ad 4:

Det kan hertil oplyses, at alle elementer af sagen er indgået i Rådets vurdering, herunder lav huldscore, som det er velkendt kan være en medvirkende årsag til skuldersår.

Der skal henvises til Rådets supplerende udtalelse af 23. maj 2008 om skuldersår hos søer, der kan findes på www.detvetsund.dk

Afgørelse:

Besætningsejer tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 58, stk. 2, jf. stk. 1, stk. 12 og stk. 13 jf. §§ 2 og 3, samt bekendtgørelse nr. 1742 af 30. november 2020 om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af grise § 84, stk. 1, jf. stk. 3, jf. § 50, stk. 1 og stk. 2, ved i forbindelse  med udøvelse af erhverv som besætningsejer at have undladt at beskytte fire søer bedst muligt, idet  dyrene 2198, 2585 og 1804 blev udsat for groft uforsvarligt behandling og so nr. 3025 for uforsvarlig behandling.

Efter tiltaltes egen forklaring sammenholdt med vidneforklaringen fra embedsdyrlægen, de foreviste fotos og udtalelsen fra Det Veterinære Sundhedsråd fandt retten, at det var bevist, at tiltalte var skyldig i overensstemmelse med tiltalen.

Straffen blev fastsat til en tillægsbøde på 40.000 kr. Forvandlingsstraffen for bøden var fængsel i 20 dage.