2023-24-0150-00044

Ældre pony med fejlstillede bagben og manglende slid på en tand

03-06-2024

Skrivelse af 8. september 2023 fra Syd- og Sønderjyllands Politi (3300-89111-00003-22).
En pony på 22 år havde fejlstillede bagben, således at den delvist gik på ydersiden af hovene. Ponyen var tydeligt gangbesværet. Den havde endvidere en ”forvokset” tand i overmunden grundet manglende slid som følge af manglende modstående tand i undermunden. Ponyen vurderedes at være i godt huld. Ejeren oplyste, at han havde haft ponyen siden den var 5-6 år og det var oplyst ved købet, at den var født med fejlstillede bagben.

Rådet udtalte 3. juni 2024:

Spørgsmål 1:

Kan Rådet tiltræde embedsdyrlægens vurdering om, at såvel lidelsen i begge bagben som den forvoksede tand har medført smerter for ponyen?

Spørgsmål 2:

Burde ponyen have været tilset af en dyrlæge for dens lidelse i bagbenene og/eller for den forvoksede tand?

Spørgsmål 3:

Såfremt spørgsmål 2 besvares bekræftende, bedes Rådet desuden besvare, hvornår i forlø­bet, at ponyen burde have været tilset af dyrlæge.

Spørgsmål 4:

Såfremt spørgsmål 2 besvares bekræftende, bedes Rådet yderligere besvare, hvorvidt und­ladelsen af at tilkalde dyrlæge til at tilse ponyen efter Rådets vurdering udgør en uforsvarlig behandling af dyr, grovere uforsvarlig behandling af dyr, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishand­ling, jf. dyrevelfærdslovens § 58, stk. 1-3.

Svar ad 1-4:

Følgende fremgår af embedsdyrlægens skrivelse af 8. juli 2022:

”en brun pony, ifølge ejer var den 22 år… Den var i pæn ernæringstilstand. Pelsen var mat. Begge bagben var fejlstillet, de bukkede indad nede ved kodeleddet, så den delvis gik på ydersiden af benene i stedet for på selve hovene. Hovene var ikke normale af form og udseende - for flere detaljer se fotomappen. Når ponyen gik havde den en tydelig besværet gang - se video. Det blev forsøgt, at få den i løb, dette havde den dog meget svært ved og travede kun få skridt. Den praktiserende dyrlæge palperede og bevægede kodeleddene på begge bagben, her var ponyen tydelig smertepåvirket — se videoer. Allerede når den skulle løfte det ene ben, og stå med alt vægten på kun et bagben var det tydeligt, at den fandt det ubehageligt.

Den ytrede smerte/ubehag i form af et støn, når man løftede det ene ben. Når man bevægede kodeleddene forsøgte den, at trække benene til sig og den rynkede også på mulen, hvilket er et tegn på smerte/ubehag…

Ejer fortalte, at han havde fået oplyst af tidligere ejer, at den født med de deforme bagben. Den praktiserende dyrlæge kiggede ind i ponyens mund og inspicerede dens tænder. I venstre side manglede ponyen en kindtand i undermunden. Dette gjorde, at tanden i overmunden der sad lige over den manglende tand, var vokset og kom ned i hullet fra den manglende tand når ponyen tyggede.”

Følgende fremgår af sektionsattest af 3. august 2023 fra Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, KU-SUND:

”Sektion: Præparaterne målte hhv. Ca. 28 x 8,3 cm (højre) og 26 x 7 cm (venstre).

Ved inspektion af præparaterne fandtes disse deforme, karakteriseret ved at begge hovkapsler var stærkt forvoksede og drejede indad (medialt), umiddelbar distalt for hovbenet. Fejlvoksningen forårsagede en manglende jævn trædeflade på hovene.

Hovkapslerne fandtes nylige be-/overskårede distalt, dog uden at trædefladerne ændredes. Ved palpation af kode- og kronled fandtes ingen tegn på patologiske forandringer, men de deforme hovkapsler har medført en varus stilling (udad drejning) af kode- og kronleddet (hhv., det proximale og mediale interphalangeal led) grundet den manglende trædeflade. Efter sagittal gennemsavning af begge præparater fandtes piberne (os metatarsale III), kodebenene (Phalanges proximalis III) og kronbenene (Phalanges medialis III) uden tegn på læsioner. Hovbenet i begge ben havde en tynd og abnorm tilspidsning af tåspidsen, der målte hhv. Ca. 0,9 cm (højre) og 0,7 cm (venstre), fra den normale tåspids.

Røntgen: Ved røntgenundersøgelse af de to præparater fandtes ensartede forandringer. Der fandtes lettere periartikulære knoglenydannelser, mest udtalt i kronleddet, bilateralt, mens knoglernes anatomiske akse fandtes normal. Begge hovkapsler fandtes forvoksede og medialt (indad) drejende.

Konklusion: Baseret på ovenstående fund kan det konkluderes, at præparaterne var sæde for en fejl- og forvoksning af hovkapslerne. Fejlvoksningen har medført den manglende trædeflade. Tilstanden har medført en varus deformitet af kode- og kronbenet grundet fejlstilling af bagbenene, samt lettere periartikulære knoglenydannelser.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Rådet finder, at ponyen burde have været tilset og tilstanden håndteret af smed/dyrlæge, så snart det blev erkendt, at ponyens hove ikke udviklede sig normalt, hvilket ud fra det oplyste i sagsakterne allerede blev konstateret hos den tidligere ejer. Også hos den nuværende ejer burde ponyen have været regelmæssigt tilset og for flere år siden burde smed/dyrlæge have været tilkaldt med henblik på vurdering af tilstanden og de eventuelle muligheder for behandling. Ponyen burde endvidere have haft regelmæssige tandeftersyn, hvor der ved løbende korrektion af den forlængede tand kunne have været opnået normal tyggefunktion.

Rådet finder, at ponyen med abnormt fejlstillede/forvoksede hove for længst burde have været aflivet. Ponyen har under det lange forløb været udsat for højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og er ikke behandlet omsorgsfuldt.

Lægges ovennævnte samt sagsakterne til grund, finder Rådet, at ponyen har været udsat for groft uforsvarlig behandling med karakter af mishandling, jf. dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3.

Spørgsmål 5:

Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, anmoder jeg Dem om også at oplyse det.

Svar ad 5:

Der skal henvises til Rådets udtalelse af 20. april 2005 om forvoksede klove eller hove hos produktionsdyr, der kan findes på www.detvetsund.dk. 

Afgørelse:

Ejer tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 58, stk. 3, jf. stk. 2, jf. stk. 1, jf. § 2 og § 3, ved i perioden forud for den 7. juli 2022 som ejer af en pony, at have behandlet ponyen grovere uforsvarligt med karakter af mishandling, idet han undlod at lade ponyen tilse af dyrlæge til trods for 

  1. at ponyens bagben siden fødslen var fejlstillet i en sådan grad, at den gik delvist på ydersiden af benene, hvilket medførte unødig smerte for ponyen, samt 
  2. at den havde en forvokset tand, der medførte smerte under tygning af føde, alt hvorved han udsatte den for den højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

Tiltalte forklarede, at han havde haft ponyen i omkring 15 år, og at den på trods af de fra fødslen fejlstillede bagben havde kunne hoppe og springe og stå på bagbenene. Retten lagde til grund, at ponyen i juli 2022 var omkring 22 år gammel, og at den fejlstilling, der blev konstateret på bagbenene, var en tilstand, der havde varet hele livet. Efter de forklaringer, der var afgivet, lagde retten endvidere til grund, at dyrlæger flere gange havde tilset ponyen uden at henvise en behandling eller anbefale, at ponyen blev aflivet. Der forelå ikke oplysninger om, at ponyens tilstand ved bagbenene var blevet forværret i tiden op til den 7. juli 2024. Ponyen var endvidere i en god ernæringstilstand, og den havde en fin muskelmasse.

Retten fandt herefter ikke, at tiltalte havde behandlet ponyen groft uforsvarligt med karakter af mishandling ved at have undladt at lade ponyen tilse af en dyrlæge, hvorfor tiltalte blev frifundet.