Rådet udtalte 9. april 2024:
Spørgsmål 1:
Har (red.) hund nr. 1-35 derved været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling? Der bedes vurderes for hver enkelt hund og hvis dette ikke er muligt, så det samlede billede.
Svar ad 1:
Følgende fremgår af embedsdyrlægens udtalelse af 27. oktober 2023:
”Der blev fundet i alt 35 mindre hunde i huset, samt 2 katte i en campingvogn ved siden af huset. Alle dyr på nær 1 hvalp (Nr. 35) blev fjernet under kontrollen og transporteret til … for nærmere undersøgelse. Den ene hvalp blev grundet akut dårlig tilstand kørt direkte til dyreklinik for aflivning.
…
Samtlige hunde gik i et mindre hus af ældre dato. Huset bestod af garage, gang, køkken, 2 værelser samt stue. Ca. 10 hunde var lukket inde i et værelse, mens de resterende hunde bevægede sig frit i resten af huset. Huset bar præg af ikke at have været beboet gennem længere tid, og flød med ødelagte genstande, affald, ødelagte møbler, redskaber, en gammel bil i garagen m.v. Overalt i huset var de vandrette flader dækket af et tykt lagt delvist indtørrede fækalier samt delvist opløste foderpiller, der sammenholdt med observationer af meget beskidte hunde vurderes som manglende tørt leje. Der lå adskillige tomme hundefodersække i- og uden for huset. Der blev kun fundet vand i det værelse hvor de 10 hunde var lukket inde, og da de andre hunde fik adgang hertil, drak de særdeles ivrigt. Lugten i huset var særdeles stærk, og påvirkede (sved og brændte) i såvel øjne som luftveje, på de personer, som bevægede sig rundt derinde.
…
Samtlige hunde var meget beskidte med indtørrede fækalier overalt i pelsen.”
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Opholdsrum eller opholdsarealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses. Det skal herunder sikres, at dyret har den fornødne bevægelsesfrihed også under optagelse af foder og drikke og ved hvile. Dyr skal endvidere sikres mod vejr og vind i overensstemmelse med deres behov.
Lægges ovennævnte til grund, finder Rådet, at hundene, ved at være huset i omgivelser som de beskrevne samt antruffet med indtørrede fækalier overalt i pelsen, ikke er blevet huset og passet under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov. Rådet finder, at hundene derved har været udsat for betydelig grad af væsentlig ulempe og ikke er blevet behandlet omsorgsfuldt, huset og passet under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.
Rådet finder, at hundene derved har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdsloven §§ 2, 3 og 18, stk. 1, 1. og 2. punktum.
Videre fremgår af embedsdyrlægens udtalelse af 27. oktober 2023:
”Hund nr. 1:…
Intakt hanhund som blev vurderet til at være over 4 år gammel baseret på tændernes tilstand. Hunden havde eksem på hagepartiet samt hvad der skønnedes at være en svampeinfektion i ørerne, som lugtede kraftigt. Der blev fundet massiv gingivitis (tandkødsbetændelse) samt større plakformationer i primært præmolar og molarområderne.
Hund nr. 2: …
Intakt hanhund som blev vurderet til at være under 4 år gammel baseret på tændernes tilstand. Hunden havde flere ekstra fortænder i munden, hvor det ikke endeligt kunne afgøres, om disse var persisterende mælketænder eller rigtige, blivende tænder. Desuden svamp i ørerne med kraftig lugt samt forhudsbetændelse, med øget sekretdannelse fra området omkring penis.
…
Hund nr. 5: …
Intakt hanhund, vurderet under 4 år gammel baseret på tændernes tilstand. Hunden havde mindre, kroniske corneasår på begge øjne.
…
Hund nr. 8: …
Intakt tæve som blev vurderet til at have haft hvalpe relativt kort inden kontrollen (hun viste sig at være mor til hund nr. 14, da de udviste relation og den gerne ville die efter ankomsten til Lilleriscenter) da der var markant mælkeliste samt mælk i de bagerste kirtler. Let hudbetændelse i ansigt under øjne samt på kinder i hudfolder.
…
Hund nr. 14:
Hvalp vurderet 4-8 uger gammel. Intakt hanhund. Let luftvejsinfektion øvre luftveje, dog uden feber. …
…
Hund nr. 26: …
Intakt hanhund, vurderet over 4 år på tænder. Der fandtes hudbetændelse på højre kind, bagben samt alle 4 poter og lange negle.
…
Hund nr. 31: …
Intakt hanhund, vurderet under 4 år gammel på tænder. Hudbetændelse på alle 4 poter samt lange negle. Meget nervøs.
Hund nr. 32:…
Intakt hanhund, vurderet under 4 år gammel på tænder. Hudbetændelse på alle 4 poter, værst på bagpoterne, samt lange negle. Let hudbetændelse i folder i ansigtet.
…
Hund nr. 33: …
Intakt hanhund, vurderet under 4 år gammel på tænder. Mindre, kroniske corneasår på begge øjne med let, hvidlig uklarhed
Hund nr. 34: …
Intakt hanhund, vurderet under 4 år gammel på tænder. Lette corneasår på begge øjne. Lange negle”.
Det medsendte video- og fotomateriale understøtter embedsdyrlægens beskrivelser.
I sagsakterne foreligger ikke oplysninger om eventuel behandling af hundene.
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Lægges ovennævnte til grund finder Rådet, hund nr. 1, 2, 5, 8, 14, 26, 31, 32, 33 og 34, ved at fremstå med forskellige betændelsestilstande og lange kløer derved har været udsat for betydelig grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe og er ikke blevet behandlet omsorgsfuldt og passet under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.
Rådet finder, at de pågældende hunde derved har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdsloven §§ 2 og 3.
Videre fremgår af embedsdyrlægens udtalelse af 27. oktober 2023:
”Hund nr. 3: …
Intakt hanhund vurderet yngre end 4 år.
… Når hunden satte sig, var posituren tydeligt afvigende med udadrotation af venstre ben og lår samt vrid i ryggen. Der fandtes ved palpation udtalt muskelatrofi (svind af muskulaturen) af venstre bagben. Hunden var svær at vurdere i gang, da den ikke var vænnet til at blive ført i line, og som beskrevet var meget nervøs. Ved inspektion af poterne sås det, at den havde særdeles lange, uplejede kløer, samt markant pododermatitis (eksem/hudbetændelse i huden omkring poterne) på alle fire poter.”
Det medsendte video og fotomateriale understøtter embedsdyrlægens beskrivelse.
I sagsakterne findes ikke oplysninger om eventuel behandling af hunden.
Rådet finder, at hund nr. 3, ved at fremstå med udtalt muskelatrofi, lange uplejede kløer og markant pododermatitis har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, og den er ikke blevet behandlet omsorgsfuldt og passet under hensyntagen til dens fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.
Rådet finder, at hund nr. 3 derved har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdsloven §§ 2 og 3.
Videre fremgår af embedsdyrlægens udtalelse af 27. oktober 2023:
”Hund nr. 4: …
Intakt hanhund vurderet til at være over 5 år gammel grundet tændernes tilstand.
Hunden havde særdeles dårlige tænder med kraftig gingivitis, samt meget markant plakformation i hele munden og i højre side i særdeleshed. Der fandtes desuden et mindre, kronisk corneasår på højre øje samt infektion i hudfolderne i ansigtet.
…
Hund nr. 7: …
Intakt hanhund vurderet ældre end 4 år gammel på tændernes tilstand. Ved gang sås bredstilling af bagben (bagpoter placeres uden for forpoternes spor), og ved test af bevægelse af hofter fandtes tydelig ømhed i begge sider, dog mest udtalt på højre side. Hunden havde meget lange negle, pododermatitis på alle 4 poter, samt eksem omkring haleroden. Ved inspektion af øjnene fandtes det venstre øje mere udspilet og fremstående, hvilket formodes at skyldes en trykforøgelse. Begge øjne var desuden mælkede hvide.
…
Hund nr. 9: …
Tæve, vurderet intakt og under 4 år gammel på tænder. Ved inspektion af øjne sås let øjenbetændelse, kroniske, corneasår med karindvækst og ’’cloudy”, mælket udseende. Hunden havde desuden hudbetændelse på både hage samt begge bagpoter og langekløer. I mundhulen sås en del tandkødsbetændelse (gingivitis) og plak.
Hund nr. 10: …
Tæve, vurderet under 2 år gammel på tænder. Vurderes ikke at have haft hvalpe. Der fandtes svære corneasår med karindvækst på begge øjne, dog mest udtalt på venstre øje, samt ’’cloudy”, mælket udseende af begge øjne. Hundens hovedform var markant afvigende med tydelig hvælving af panden, hvilket kunne skyldes en medfødt deformitet og evt. hydrocephalus (vand i hovedet).
…
Hund nr. 12: …
Ældre, intakt hanhund. Meget dårlige tænder med massive mængder plak og gingivitis. Der sås kroniske corneasår på begge øjne.
Hund nr. 13: …
Intakt hanhund vurderet over 4 år gammel på tænder. Der sås markant underbid. Meget dårlige tænder, hvor tandbehandling ville være påkrævet. Øjnene havde begge kroniske corneasår med karindvækst og det venstre øje fremstod med et stort, hvidt område centralt. Hunden virkede ved håndtest synsnedsat på begge øjne. Der fandtes sår på begge ørekanter (canthus pinnae), eksem på pungen samt let rødme på alle 4 poter.
…
Hund nr. 15: …
Intakt, hanhund vurderet maks. 4 år gammel på tænder. Begge øjne er hvidligt uklare med kroniske cor- neasår med karindvækst og udbuling (ødem) på cornea med risiko for ruptur. Hunden havde desuden lange negle og var ekstremt nervøs ved håndtering.
…
Hund nr. 17: …
Intakt tæve vurderet over 4 år på tænder. Mindre, kronisk corneasår på venstre øje. Hunden havde ekstremt lange negle samt rødme på undersiden af poterne. Begge bagknæ havde svær grad af medial patel- laluksation med markant muskelatrofi i begge baglår formodet som følge heraf. Hunden vurderedes at have haft hvalpe, da der var tydeligt udviklede mælkekirtler.
Hund nr. 18: …
Intakt tæve vurderet under 2 år gammel på tænder. Højre øje fremstod markant mindre samt væsentligt dybereliggende end det venstre øje. Dette kunne skyldes en medfødt deformitet eller evt. ældre traume. Venstre øje havde et stort, kronisk corneasår med karindvækst, og øjet fremstod hvidligt uklart. Hunden havde desuden meget lange negle.
Hund nr. 19: …
Intakt tæve, vurderet over 4 år gammel på tænder. Hundens venstre øje fremstod hvidligt uklart med et stort, kronisk corneasår med karindvækst og udbulning. Højre øje havde et mindre, kronisk corneasår. Hunden havde desuden meget lange negle og blev vurderet til at have haft hvalpe, da der var tydeligt udviklede mælkekirtler.
Hund nr. 20: …
Intakt tæve, vurderet maks. 2 år gammel på tænder. Begge øreflapper (Pinnae) manglede, dog uden det kunne endeligt afgøres, om dette var resultat efter traume eller en evt. medfødt misdannelse. Højre øje fremstod hvidligt uklart med et større, kronisk corneasår med karindvækst.
Hund nr. 21: …
Intakt tæve vurderet over 4 år gammel på tænder. Begge øjne fremstod markant udstående med store, kroniske comeasår med karindvækst på begge. Hunden havde desuden hudbetændelse og pelsløse områder på alle 4 poter samt meget lange negle. Yderligere havde hunden meget dårlige tænder og virkede bleg på slimhinderne som tegn på blodmangel. Vurderedes at have haft hvalpe, da der var tydeligt udviklede mælkekirtler.
Hund nr. 22: …
Intakt tæve vurderet under 2 år på tænder. Begge øjne havde store, kroniske corneasår med karindvækst. Desuden lange negle.
…
Hund nr. 24: …
Intakt tæve, skønnet under 4 år gammel. Diegivende (nyligt) med mælk i yver. Begge øjne havde kroniske comeasår med karindvækst, og det venstre havde abnorm udbulning midtpå. Ekstremt nervøs og svær at undersøge, hvorfor bl.a. tænder ikke blev set. Lange negle.
Hund nr. 25: …
Intakt tæve, vurderet under 4 år gammel på tænder. Begge øjne havde kroniske corneasår med karindvækst og hvidlig uklarhed. Der fandtes persisterende mælketænder i begge sider af overmunden. Desuden meget lange negle.
…
Hund nr. 27: …
Intakt hanhund vurderet under 4 år gammel på tænder. Det venstre øje fandtes markant mindre samt væsentligt dybere placeret end det højre, muligvis som følge af misdannelse eller ældre traume. Begge øjne havde kroniske corneasår med karindvækst. Hunden virkede neurologisk udfordret med skæv gang, dårlig balance samt tendens til at vælte når den sad på bordet.
Hund nr. 28: …
Intakt hanhund vurderet under 4 år gammel. Begge øjne havde svære, kroniske corneasår med karindvækst og var hvidligt uklare. Der var desuden udbulning midt på begge øjne. Højre lår fremstod særdeles muskelfattigt med svær grad af medial patellaluxation på højre knæ. Desuden meget lange negle.
Hund nr. 29: …
Intakt hanhund, vurderet over 4 år gammel på tænder. Svært håndterbar. Begge øjne havde kroniske corneasår med karindvækst.
Hund nr. 30: …
Intakt hanhund, vurderet under 4 år gammel på tænder. Begge øjne var inficerede (formodentlig kerato- konjunktivitis) havde kroniske corneasår med karindvækst, mest udtalt på det højre. Højre øje desuden med udbulning midtpå. Desuden meget lange negle.
…
Det medsendte video og fotomateriale understøtter embedsdyrlægens beskrivelser.
Af sagsakterne fremgår ikke, hvorvidt de pågældende hunde har været i behandling.
Rådet finder derfor, at hund nr. 4, 7, 9, 10, 12, 13, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 25, 27, 28, 29 og 30, ved ikke at være tilset og eventuelt behandlet af en dyrlæge, inden de forskellige tilstande fremstod som beskrevet, har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, og er ikke blevet behandlet omsorgsfuldt og passet under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.
Rådet finder, at de pågældende hunde derved har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdsloven §§ 2 og 3.
Videre fremgår af embedsdyrlægens udtalelse af 27. oktober 2023:
”Hund nr. 23:
Intakt tæve med meget stort yver (status efter nylige hvalpe). Vurderet som mager meget mager på baggrund af synlighed af knogler under huden). Hunden var meget muskelfattig og havde meget lange negle og hudbetændelse i alle 4 poter. Yderligere meget dårlige tænder.”
Det fremgår ikke af sagsakterne, hvorvidt hund nr. 23 har modtaget nogen form for behandling.
Rådet finder, at hund nr. 23, ved at fremstå i en foderstand, hvorved knogler var synlige under huden, meget muskelfattig, med lange kløer samt hudbetændelse i alle fire poter har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og er ikke blevet behandlet omsorgsfuldt og passet under hensyntagen til sine fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.
Rådet finder, at den pågældende hund derved har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdsloven §§ 2 og 3.
Videre fremgår af embedsdyrlægens udtalelse af 27. oktober 2023:
”Hund nr. 35:
Hvalp fjernet fra huset og kørt direkte til aflivning hos praktiserende dyrlæge på grund af akut dårlig tilstand med påvirket almen tilstand og svigtende bevidsthed.”
Rådet kan på det foreliggende grundlag ikke udtale sig om en eventuel grad af uforsvarlig behandling, da det ikke vides, hvorvidt hvalpen har udvist ændringer i sin sundhedstilstand før tilsynsbesøget.
Spørgsmål 2:
Har (red.) hund nr. 6 været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?
Svar ad 2:
Det fremgår af embedsdyrlægens udtalelse af 27. oktober 2023:
”Hund nr. 6:
Intakt hanhund vurderet under 4 år gammel på tændernes tilstand. Venstre øje havde en ekstrem grad af cornealt ødem med kronisk sår på overfladen med tydelig karindvækst i overfladen og gråt/hvidt/blodigt udseende i cornea. Højre øje havde ’’sprunget udseende” uden pupilrefleks, hvilket formodes at skyldes glaucom, samt kronisk corneasår. Hunden vurderedes helt blind. Hunden havde derudover deforme forben med ca. 80 graders udadrotation (poterne pegede næsten lige ud til siderne).”
Det medsendte video og fotomateriale understøtter embedsdyrlægens beskrivelse.
Af udtalelse fra Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, KU SUND, dateret 18. december 2023 fremgår følgende:
” … Her fandtes venstre øje erytematøs og den omkringliggende slimhinde hyperæmisk, men uden tegn på læsion af øjet. I højre øje fandtes cornea (hornhinden) mælkehvid med et centralt område, på ca. 0,4 x 0,1 cm, som var under niveau i forhold til corneas øvrige overflade, forenelig med et ulcus (sår) med omkringliggende fibrosering (reparatorisk væv) og retraktion af sårranden. Begge øjne blev udtaget til histologisk undersøgelse. I mundhulen fandtes malocclusion (tandfejlstilling) med et mindre underbid (ca. 0,2-0,3 cm). Begge hjørnetænder i overmunden (hhv. 104 og 204), samt 105 og 205 (præmolarer) fandtes at mangle og med omkringliggende hyperplasi af tandkødet. I undermunden fandtes 303 og 403 rostralt (foran) for de øvrige incisiver (fortænder). Generelt fandtes en moderat forekomst af calculi dentes (tandsten) på tandsættet og lettere gingivitis (tandkødsbetændelse), især udtalt ved 108, 208, 306, 307, 406 og 407.
…
Ved den histologiske undersøgelse fandtes en forøget forekomst af angiogenese (karnydannelse), fibroseringer og ødem i cornea på begge øjne, især udtalt på det venstre øje. Ligeledes fandtes retina ødematøs i begge øjne, samt med forekomst af mononukleære celler i relation til palpebra, forenelig med bilateral blepharitis (betændelse i øjenlågsranden), hvortil der endvidere fandtes fokal nekrose i den venstre side.”
Det fremgår ikke af sagsakterne, hvorvidt hunden har været tilset og eventuelt behandlet af en dyrlæge.
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Lægges ovennævnte samt at hunden ikke har været tilset og behandlet af en dyrlæge til grund, finder Rådet, at hund nr. 6, ved ikke at være tilset og behandlet af en dyrlæge og derved fremstod i en tilstand med betydelige, kroniske forandringer i øjnene, tandkødsbetændelse, tandfejlstilling og moderat forekomst af tandsten, har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og er ikke blevet behandlet omsorgsfuldt og passet under hensyntagen til dens fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.
Rådet finder, at hund nr. 6 derved har været udsat for groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdsloven §§ 2 og 3.
Spørgsmål 3:
Har (red.) hund nr. 11 været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?
Svar ad 3:
Det fremgår af embedsdyrlægens udtalelse af 27. oktober 2023:
”Hund nr. 11: …
Intakt tæve, vurderet under 4 år på tænder. Begge øjne fremstod mælkede/hvidlige med større, kroniske corneasår med karindvækst. Der fandtes markant hudbetændelse på alle 4 poter, værst på bagpoterne, hvor der ses blå-røde misfarvninger af huden. Desuden meget lange negle. I perianalområdet samt op ad halen og ud på lårene sås hudforandringer med hårløshed, rødme, og krustedannelse. Trængte til tandrens.”
Det medsendte video og fotomateriale understøtter embedsdyrlægens beskrivelser.
Af udtalelse fra Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, KU SUND, dateret 18. december 2023 fremgår følgende:
”… Begge øjne fandtes med mælkehvide cornea (hornhinder), der centralt havde mørke områder, målende ca. 04 x 0,3 cm, som vurderes at være forenelige med corneaulcerationer. I relation hertil kunne omkringliggende hvidlige områder, som målte hhv. ca. 0,9 x 0,8 cm (højre) og 0,8 x 0,7 cm (venstre) erkendes, forenelige med fibrosering. Begge øjne blev udtaget til histologisk undersøgelse. I mundhulen fandtes malocclusion med underbid (ca. 0,1 cm). Der fandtes varierende grader af caliculi dentes og gingivitis, mest udtalt i overmunden. Endvidere fandtes en tand fraktureret og en anden tand med fejlslidning som følge af tandstillingen, samt stedvis retraktion i tandkødet. Følgende tænder fandtes afficeret …
Ved den histologiske undersøgelse fandtes angiogenese (karnydannelse) og hyperplasi (forstørrelse) af det corneale epithel (øjets ydre cellelag) j det venstre øje samt ødem og atrofi (svind) af retina. I det højre øje fandtes retina ligeledes atrofieret mens palpebra (øjenlåg) fandtes ødematøs. Ved undersøgelse af huden fandtes generaliseret atrofi af epidermis (hud) og dermis (underhud) samt manglende hår i hårfoliklerne. Epidermis fandtes med dysplasi af stratum corneum (hornlaget), kun et lag basalceller og en stedvis forekomst af celler i stratum spinosum (torncellelaget).”
Det fremgår ikke af sagsakterne, hvorvidt hunden har været tilset og eventuelt behandlet af en dyrlæge.
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Lægges ovennævnte samt det forhold at hunden ikke har været tilset og behandlet af en dyrlæge til grund, finder Rådet, at hund nr. 11, ved ikke at være tilset og behandlet af en dyrlæge og derved fremstod i en tilstand med betydelige, kroniske forandringer i øjnene, en fraktureret tand, tandkødsbetændelse, fejlslidning af tænder, og varierende grader af tandsten, har været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, og den er ikke blevet behandlet omsorgsfuldt og passet under hensyntagen til dens fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.
Rådet finder, at hund nr. 11 derved har været udsat for groft uforsvarlig behandling jf. dyrevelfærdsloven §§ 2 og 3.
Spørgsmål 4:
Har (red.) hund nr. 16 været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?
Svar ad 4:
Det fremgår af embedsdyrlægens udtalelse af 27. oktober 2023:
”Hund nr. 16: …
Intakt tæve, vurderet yngre. Øjne med ekstrem sygdom (patologi). Venstre øje var ekstremt udstående og ’’globeagtigt” komplet dækket af arvæv og karindvækst. Selve øjet fremstod meget forstørret og med udbuling midtpå. Højre øje var ligeledes udstående, dog i mindre grad end det venstre, hvidligt og med cornea dækket af arvæv og karindvækst. Ved håndtest blev hunden vurderet komplet blind. Tænderne fremstod kaotiske med delvist persisterende mælketænder, samt tænder som kunne være deforme, frakturerede, eller evt. delvist persisterende mælketænder. Der sås svær gingivitis. Hunden vurderedes at have haft hvalpe da der var tydeligt udviklede mælkekirtler.”
Det medsendte video og fotomateriale understøtter embedsdyrlægens beskrivelser.
Af udtalelse fra Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, KU SUND, dateret 18. december 2023 fremgår følgende:
”…. På det venstre øje fandtes cornea mælkehvidt og øjet fremstod forstørret og fluktuerende med en diameter på ca. 2 cm. Det højre øje, der havde en diameter på ca. 1,4 cm, var omgivet af en erythematøs slimhinde. Centralt i øjet fandtes et område på ca. 0,3 cm i diameter, der makroskopisk vurderes forenelig med fibrosering. Begge øjne blev udtaget til histologisk undersøgelse.
Ved inspektion af mundhulen fandtes malocclusion med et let underbid som har medført at fortænderne i undermunden er blevet presset rostralt og dermed affladet. Der fandtes diffust udbredt calculi dentes i varierende grader og gingivitis. Endvidere fandtes en tilbageværende (mælketand) hjørnetand, en deform fortand, overlappende tænder og en manglende tand. …”.
Det fremgår ikke af sagsakterne, hvorvidt hunden har været tilset og eventuelt behandlet af en dyrlæge.
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Lægges ovennævnte, samt det forhold at hunden ikke har været tilset og behandlet af en dyrlæge til grund, finder Rådet, at hund nr. 16, ved ikke være tilset og behandlet af en dyrlæge og derved fremstod i en tilstand med betydelige, kroniske forandringer i øjnene, tandkødsbetændelse, fejlstilling af tænder, og varierende grader af tandsten, har været udsat for mindst høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og er ikke blevet behandlet omsorgsfuldt og passet under hensyntagen til sine fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.
Rådet finder, at hund nr. 16 derved har været udsat for mindst groft uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdsloven §§ 2 og 3.
Spørgsmål 5:
Har de to katte været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling, eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling?
Svar ad 5:
Det fremgår af embedsdyrlægens udtalelse af 27. oktober 2023:
”… 2 katte blev ved indsatsen fundet i en campingvogn placeret ved siden af stuehuset hvor hundene befandt sig. …
Campingvognen var ældre og i meget dårlig stand. Der var en revne i det ene hjørne af campingvognen hvor den grå-hvide kat forsøgte at klemme sig ud og efterfølgende sad fast. Loftet var løst og var ved at falde ned. Der var meget katteafføring på gulvet, og det vurderes, at de to katte, der befandt sig i campingvognen, havde opholdt sig her i en længere periode. Indeklimaet i campingvognen var meget dårligt med lugt af katteurin og -afføring.
Der fandtes en enkelt skål med en smule plumret og beskidt vand samt 2 tomme skåle og lidt hundefoder på gulvet.
…
Rød hankat:
Upåfaldende og i normalt huld ved meget rudimentær undersøgelse…
Grå- og hvid hankat:
Skønnet i normalt huld på afstand…”
Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.
Opholdsrum eller opholdsarealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses. Det skal herunder sikres, at dyret har den fornødne bevægelsesfrihed også under optagelse af foder og drikke og ved hvile. Dyr skal endvidere sikres mod vejr og vind i overensstemmelse med deres behov.
Lægges ovennævnte til grund, finder Rådet, at kattene har været udsat for betydelig grad af væsentlig ulempe, og at de ikke er blevet behandlet omsorgsfuldt, huset og passet under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.
Rådet finder, at kattene derved har været udsat for uforsvarlig behandling, jf. dyrevelfærdsloven §§ 2, 3 og 18, stk. 1, 1. og 2. punktum.
Spørgsmål 6:
Såfremt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger, bedes disse ligeledes anført i Rådets svar.
Svar ad 6:
Rådet finder, at den, der holder dyr, skal føre regelmæssigt tilsyn med dyrene, og såfremt der konstateres afvigende sundhedstilstand, skal der foretages skærpet tilsyn med dyrene og de omgivelser, hvor dyrene holdes, således at der kan iværksættes relevante tiltag med henblik på genopretning af sundhedstilstanden, hvilket afhængigt af situationen kan foranledige, at dyreejeren lader dyrene undersøge og eventuelt behandle af en dyrlæge. Rådet finder, at der hos alle hunde i denne sag ses afvigende sundhedstilstand, der for lægmand har været synlig over længere tid, og som kræver dyrlægeundersøgelse og -behandling.
Rådet finder derfor, at oplysningerne i sagsakterne peger på, at sigtede ikke viser vilje eller evne til at sørge for dyreværnsmæssigt forsvarlige forhold i sit dyrehold. Dette bør efter Rådets opfattelse føre til rettens overvejelser om hel eller delvis fratagelse af retten til at eje, bruge, passe eller slagte eller i det hele taget beskæftige sig personligt med dyr, jf. dyrevelfærdslovens § 60, stk. 1. Anvendelse af § 60 beror imidlertid på en juridisk vurdering, der alene foretages af domstolene.
Afgørelse:
Ejer tiltalt for overtrædelse af:
- Overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 2, § 3 og § 18 stk. 1, 1. og 2. pkt., jf. § 58, stk. 1 og stk. 2, jf. stk. 1, ved den 10. maj 2023 og i nogen tid forud herfor, at have udsat 35 stk. hunde for uforsvarlig behandling og heraf også udsat de 24 stk. for grovere uforsvarlig behandling.
- Overtrædelse af dyrevelfærdslovens § 2, § 3 og § 18 stk. 1, 1. pkt., jf. § 58, stk. 1, ved den 10. maj 2023 og i nogen tid forud herfor, at have udsat 2 stk. katte for uforsvarlig behandling.
- Overtrædelse af bekendtgørelse nr. 1749 af 30. november 2020 om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde § 15, stk. 1, jf. § 65, stk. 2. Omtales ikke nærmere.
- Overtrædelse af hundelovens § 1, stk. 1, og § 8, stk. 2, jf. § 12, stk. 2, 1. pkt., jf. stk. 1. Omtales ikke nærmere.
Tiltalte erkendte sig uden forbehold skyldig. Tilståelsen blev støttet af de oplysninger, der i øvrigt forelå.
Straffen blev fastsat som en tillægsstraf med fængsel i 30 dage. Straffen skulle ikke fuldbyrdes, hvis tiltalte ikke begik noget strafbart i en prøvetid på 1 år fra endelig dom.
Tiltalte blev frakendt retten til at eje, bruge, passe eller slagte dyr eller i det hele beskæftige sig personligt med dyr i 2 år. Straffen der var en tillægsstraf skulle træde i kraft fra den 4. december 2026.