2018-24-0154-00013

To geder transporteret med sammenbundne ben og hætte over hovedet og aflivet ved overskæring af halsen

06-09-2024

Skrivelse af 24. august 2018 fra Nordjyllands Politi (5100-89111-00018-18).
Anmelder havde set en ged, der var bundet på benene, blive transporteret fra en bil og op i en lejlighed. Da politiet kort efter anmeldelsen ankom til lejligheden, fandtes to geder, som var aflivet ved, at halsen umiddelbart bag hovedet var skåret over nedefra og helt ind til halsknoglerne. Der blev ikke konsta¬teret skader eller mærker efter boltpistol eller lignende. Sigtede erkendte og oplyste, at han havde købt gederne på internettet, transporteret dem med benene sammenbundne og med hætte over hovedet og aflivet dem, som man gjorde i det land, han kom fra, og han var ubekendt med, at det ikke var lovligt i Danmark.

Rådet udtalte 11. februar 2019:

Spørgsmål 1:

Finder Rådet, at … ved at lade de to geder aflive ved den beskrevne halsoverskæring, derved har undladt at behandle dyrene omsorgsfuldt og forsvarligt, herun­der undladt at beskytte dem bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén eller væsent­lig ulempe

Spørgsmål 2:

I bekræftende fald, finder Rådet da, at dyrene har været behandlet uforsvarligt, grovere ufor­svarligt eller været udsat for mishandling

Svar ad 1 og 2:

Det fremgår af sagens akter, at to geder er aflivet uden forudgående bedøvelse alene ved overskæring af halsen med en kniv.

Af obduktionsattest af 19. april 2018 fra Sektion for Patologi, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, KU-SUND fremgår følgende:

”Materiale:
Materialet bestod af kadaveret at to geder uden øremærker.

Ifølge de ledsagende oplysninger drejede det sig om geder, der blev

beslaglagt af Fødevarerejseholdet i forbindelse med ulovlig slagtning i privat bolig.

Der ønskedes en vurdering af forandringerne, herunder deres årsag og alder.

Beskrivelse:
For begge dyr gælder, at de var uden øremærker eller anden synlig mærkning. Der fandtes ingen tegn på, at dyrene tidligere har haft øremærker.

Begge dyr havde fået halsen skåret over indtil nakkeleddet.

Derudover fandtes hos den ene ged, at den havde kronisk bronkopneumoni (lungebetændelse) i venstre side (lobus cranialis, pars caudalis).

Hos den anden ged var begge forben bundet sammen med reb.

Mikroskopisk undersøgelse:
Mikroskopisk undersøgelse af halsmuskulaturen og huden i relation til halsoverskæringen hos begge dyr viste helt akutte forandringer i form af fibrinaflejringer i snitsåret.

Konklusion:
Forandringerne er forenelige med, at begge geder er døde som følge af overskæring af halsen”.

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt.

Rådet finder, at aflivning ved den beskrevne gennemførte metode ikke er egnet til aflivning af dyr.

Rådet finder, at de 2 geder herved ikke er blevet behandlet forsvarligt og ikke er blevet beskyttet mod smerte, lidelse, angst, varigt mén eller væsentlig ulempe og ikke er blevet behandlet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med deres behov. De to geder har herved været udsat for højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet finder, at gederne har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. §§ 1, 2 og 13, stk. 1 i dyreværnsloven.

Der skal endvidere henvises til bekendtgørelse nr. 135 af 14. februar 2014 om slagtning og aflivning af dyr.

Spørgsmål 3:

Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger.

Svar ad 3:

Det fremgår af sagens akter, at gederne er transporteret med sammenbundne ben og hætte over hovederne. Lægges dette til grund, finder Rådet, at gederne transportmæssigt ikke er behandlet forsvarligt og beskyttet mod smerte, lidelse, angst, varigt mén eller væsentlig ulempe og er ikke behandlet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med deres behov. De to geder har herved været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Rådet vil anse forholdet som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. §§ 1 og. 2

Afgørelse:

Tiltalt for overtrædelse af dyreværnslovens § 28, stk. 2 og stk. 3, jf. stk. 1, og stk. 4, nr. 1, jf. § 1, § 2 og § 13, stk. 1 jf. bekendtgørelse nr. 135 af 14. februar 2014 om slagtning og aflivning af dyr § 13, stk. 1, nr. 1 jf. § 9 og § 13, stk. 1, nr. 2, jf. § 3, stk. 1, jf. Rådets Forordning (EF) nr. 1099/2009 om beskyttelse af dyr på aflivningstidspunktet, artikel 3, ved i personbil at transportere to geder med sammenbundne ben og hætte eller lignende over hovedet, til en lejlighed, hvor tiltalte aflivede de to geder ved at skære halsen over på dyrene, alt hvorved dyrene i forbindelse med transporten blev udsat for groft uforsvarlig behandling og i forbindelse med aflivningen groft uforsvarlig behandling med karakter af mishandling.

Tiltalte erkendte sig uden forbehold skyldig i at have transporteret to geder i en bil, og herefter at have slagtet dem på bopælen. Efter tiltaltes og vidnernes forklaringer fandt retten det ikke bevist, at gederne blev transporteret med sammenbundne bed, og det fandtes ikke bevist, at tiltalte i forbindelse med transporten havde udsat dyrene for groft uforsvarlig behandling. Retten fandt, at tiltalte i forbindelse med slagtningen havde udsat gederne for groft uforsvarlig behandling. Retten lagde til grund, at gederne uden bedøvelse blev slagtet ved at få halspulsåren skåret over med en skarp kniv, hvorefter de forblødte. Retten fandt ikke, at dyrene havde været udsat for mishandling i dyreværnslovens forstand.

Straffen blev fastsat til en bøde på 8.000 kr. Retten lagde ved straffastsættelsen vægt på den lange sagsbehandlingstid, som ikke alene skyldtes tiltaltes forhold.

Forvandlingsstraffen for bøden var fængsel i 10 dage.

Sagen blev anket til landsretten. Landsretten skulle alene tage stilling til, om aflivningen af gederne havde haft karakter af mishandling.  

Efter oplysningerne om fremgangsmåden i forbindelse med slagtningen af gederne sammenholdt med udtalelserne fra Det Veterinære Sundhedsråd fandt landsretten, at tiltalte i forbindelse med aflivningen af gederne havde undladt at behandle gederne omsorgsfuldt og beskytte gederne bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentligt ulempe.

Landsretten fandt endvidere i overensstemmelse med rådets vurdering, at gederne havde været udsat for groft uforsvarlig behandling med karakter af mishandling.

Tiltalte var herefter skyldig i overtrædelse af de til tiltalen anførte bestemmelser, jf. nu dyrevelfærdslovens § 58, stk. 2 og stk. 3, jf. stk. 1, og stk. 4, nr. 1, jf. § 2, § 3 og § 25, stk. 1.

Straffen blev ændret til betinget fængselsstraf i 30 dage med en prøvetid på 1 år fra endelig dom på betingelse af, at tiltalte i prøvetiden ikke begik noget strafbart forhold.