Henvendelse af 19. september 2024 til Fødevarestyrelsen vedrørende ny procedure ved nødslagtning

Dato for udgivelse 19-09-2024

Det Veterinære Sundhedsråd er blevet opmærksom på, at det fra 1. januar 2025 er Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger, der skal kontrollere nødslagtning af dyr på en bedrift. Embedsdyrlægerne skal fremadrettet vurdere, om dyret er egnet til slagtning, udfærdige certifikat og overvære aflivning samt afblødning. Opgaven varetages p.t. af praktiserende dyrlæger, der er godkendt som embedsdyrlæger.

Rådet er bekymret for, at denne procedure unødigt vil kunne forsinke aflivningen af eksempelvis et akut tilskadekommet dyr, hvorved dyret ikke beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, jf. dyrevelfærdslovens § 2. Som Rådet forstår den kommende procedure, så vil der ofte indledningsvis være tilkaldt en praktiserende dyrlæge med henblik på at stille en diagnose og vurdere prognose og eventuel behandling, herunder stillingtagen til nødslagtning/aflivning. Herefter skal Fødevarestyrelsens embedsdyrlæge tilkaldes, ankomme, vurdere dyrets slagteegnethed, udfærdige certifikat, og overvære aflivning og afblødning. Rådet er bekymret for, om det i alle tilfælde kan sikres, at embedsdyrlægen ankommer i rimelig tid i forhold til dyrets kompromitterede velfærd. Taget i betragtning at nødslagtning typisk anvendes ved akut tilskadekomst, eksempelvis fraktur af lemmerne, og at dyret ikke kan smertelindres grundet tilbageholdelsestid, vil afventning af en embedsdyrlæge ikke beskytte dyret bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, jf. dyrevelfærdslovens § 2.

Rådet opfordrer således til, at Fødevarestyrelsen overvejer alternative muligheder, eventuelt at bibeholde den nuværende ordning, hvor opgaven at vurdere om et dyr er egnet til slagtning, udfærdige certifikat og overvære og evt. gennemføre aflivning samt afblødning fortsat og i alle tilfælde kan varetages af praktiserende dyrlæger, der er godkendt som embedsdyrlæger.

 

Skrivelse af 15. oktober 2024 fra Fødevarestyrelsen til Rådet:

Tak for henvendelsen den 19. september 2024, hvori Det Veterinære Sundhedsråd udtrykker bekymring for dyrevelfærden ved nødslagtninger.

Fødevarestyrelsen er, ligesom Rådet, optaget af, at nødslagtning af dyr sker hurtigst muligt, så dyrene ikke oplever unødig lidelse, smerte, angst og væsentlig ulempe. Herunder at kontrollen ved nødslagt-ninger har fokus på overholdelse af dyrevelfærdsloven og sker inden for de forvaltningsretlige regler. Fødevarestyrelsen vurderer, at det fortsat gælder i den nye ordning, hvor AM-kontrol ved nødslagtning udføres af embedsdyrlægerne i styrelsens veterinærenheder.

Det er i den forbindelse væsentligt at understrege, at Fødevarestyrelsen ikke har viden om, hvor lang responstiden er i dag. Der er derfor ikke et datagrundlag, der kan bruges til at vurdere, om den nye ordning vil øge responstiden.

Når Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger gennemfører AM-kontrol ved nødslagtninger, er det også styrelsens opgave at overvåge, om dyrene er blevet behandlet forsvarligt, at dyrevelfærdsloven er overholdt, samt at der er sanktioneret i de tilfælde, hvor en besætningsejer ikke har udvist den nødvendige omsorg for sine dyr. Det kan f.eks. være ved ikke straks at aflive akut tilskadekomne dyr, der oplever unødig lidelse, fordi dyrene venter på behandling, aflivning eller nødslagtning. Dette ansvar påhviler besætningsejeren alene, jf. dyrlægelovens §§ 2, 3 og 39. Akut tilskadekomne dyr skal aflives straks, hvis det ikke er muligt at få dyrene nødslagtet inden for en kortere periode. Dette gælder nu og vil også gælde fremover. Besætningsejeren vil fortsat have mulighed for at slagte dyrene til brug i egen husholdning, uden at dyret er AM-kontrolleret af en embedsdyrlæge.

Baggrund for omorganiseringen
Fødevarestyrelsen modtog i 2022, efter en audit i Danmark, en rapport fra EU-Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Fødevaresikkerhed (Sante F), der peger på habilitetsudfordringer i forbindelse med AM-kontrol ved nødslagtning. Denne kontrol er hidtil ikke foretaget af privatpraktiserende dyrlæger, men af embedsdyrlæger ansat i Fødevarestyrelsen. Dyrlægerne frikøbes fra privat praksis til ansættelse som vagtembedsdyrlæger. Habilitetsudfordringen består i, at vagtembedsdyrlægerne hovedsageligt udfører AM-kontrol i besætninger, der samtidig også er kunder i den praksis, som vagtembedsdyrlægen frikøbes fra.

Fødevarestyrelsen har nøje overvejet, hvordan habilitetsudfordringen bedst kunne imødegås, og har besluttet, at opgaven skal løses af embedsdyrlægerne i styrelsens veterinærenheder. I denne beslutning har Fødevarestyrelsen set på den brede geografiske dækning, som Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger allerede har i dag i forbindelse med øvrige kontroller og beredskabssituationer.

Når den nye ordning er etableret, vil Fødevarestyrelsen følge implementeringen nøje.